torstai 16. helmikuuta 2017

Kela eurooppalainen vammaiskortti

Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, sinun tulisi saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustat tai oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että palaat kotiin. Se on tarkoitettu ihmisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea osallistumisessa yhteiskunnan toimintaan.


Kortin hakemisen yhteydessä peritään euron maksu. Euroopan komissio haluaa edistää vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja liikkuvuutta Euroopassa. Tavoitteena on saada Euroopan maihin yhtenäinen vammaiskortti.

Hankkeen aikana selvitämme, millainen vammaiskortti voisi toimia Suomessa. Täytä Kelan tilauslupalomake ja täydennä siihen myös toimiva sähköpostiosoite. Kelan asiointipalvelun kautta et voi hakea vammaiskorttia lapsellesi.


Sanna Tuhkusella on ollut eurooppalainen sairaanhoitokortti jo vuosikausia. Vammaiskortti voidaan myöntää vain tiettyjen kriteerien perusteella. Ulkomaille matkustavan kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen matkaa Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sairaanhoitokortin lisäksi matkalle. Vammaisuuden todistamista tarvitaan esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa tai vaikka kulttuuri- ja liikuntatapahtumissa.


Eurooppalainen vammaiskortti A-tunnuksella, näkövammaiskortti tai kaupungin liikuntapalveluiden myöntämä liikunta-avustajakortti oikeuttavat vammaisen tai pitkäaikaissairaan henkilön avustajan maksuttomaan pääsyyn kaupungin liikuntapalveluiden sisäliikuntapaikkoihin.

Kortti esitetään palvelupisteellä. Anne Arvola kertoi että, fysioterapiaan tarvitaan lähete ja kaikilla on sinne mahdollisuus päästä. Kortin voi tilata mikä tahansa toimisto, kun on ensin varmistuttu tietojen oikeellisuudesta ja siitä, että hakija on vakuutettu.


Kela -kortti toimitetaan vakuutetuille yleensä automaattisesti. Organise an information and publicity campaign on the EU Disability Card. The exact time will be confirmed later. Vakuutetun hakemuksesta Vakuutettu voi hakea uuden kortin esimerkiksi kadonneen kortin tilalle.


Kysy Kelasta -keskustelupalstalta saat vastauksia Kelan etuuksiin liittyviin kysymyksiisi. Yhtenäisen kortin kehittämisellä halutaan edistää. Taksi tilataan keskitetystä tilauspalvelusta. Oikeuksienvalvontayksikön kuukausitiedotteet.


Kela kortti = todistus kuulumisesta Suomen sairausvakuutuksen piiriin. Siihen tulee eurooppalainen ja kansallinen puoli. Hankkeen työryhmään kuuluvat Aivoliitto, Kuurojen Liitto, Kuuloliitto, Invalidiliitto, Kehitysvammaisten Uudenmaan Tukipiiri, Kela sekä Sosiaali- ja terveysministeriö. Hsl myöntää maksuttomat matkat tällä hetkellä vain näkövammaisille (haitta-aste oltava yli ) ja pyörätuolilla kulkeville. Eurooppalainen Suomi on Suomessa rekisteröity ja oikeustoimikelpoinen, voittoa tavoittelematon ja poliittisesti sitoutumaton järjestö.


Avustajan matkat saa maksutta, jos hakee hsl:n toimistosta erillisen korrin avustajaa varten. Ihan hyvin eurooppalainen vammaiskortti voisi korvata tämän hsl:n oman kortin.

Se vähentäisi byrokratiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit