torstai 4. huhtikuuta 2019

Onko yel pakollinen

Entä mikä on YEL -työtulo? Kun olet aloittanut yrittäjätoiminnan, tulee sinun ottaa itsellesi YEL -vakuutus. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on YEL :n alaiselle yrittäjälle pääsääntöisesti vapaaehtoinen. YEL -työtulosi pitää vastata sitä palkkaa, jonka maksaisit työntekijälle työsi tekemisestä.


Onko yel pakollinen

YEL -vakuutus on lakisääteinen, etkä voi korvata sitä vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. Käytä tässä apuna YEL -laskuriamme. Joissain erikoistilanteissa yrityksen tai yrittäjän voi olla myös pakko ottaa muita vakuutuksia. Yrittäjän pakolliset vakuutukset. Työtulo ei siis ole sama asia kuin yrittäjän tulot.


Onko ammattinimikekoodi (TK10) pakollinen tieto tulorekisteriin? Ammattinimike on ilmoitettava, jos tulonsaajalle on maksettu työtapaturmavakuutusmaksun perusteena olevaa työansiota ja henkilö on vakuutettu. Lisätietoa ammattiluokan ilmoittamisesta.


Maksujen eräpäivä on kunkin maksukuukauden 20. Jos palkkaat yritykseesi työntekijöitä, olet pääsääntöisesti velvollinen ottamaan työntekijöillesi työntekijän eläkevakuutuksen (TyEL), työtapaturmavakuutuksen, työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen sekä maksamaan työttömyysvakuutusmaksuja. Muita pakollisia vakuutuksia.


YEL -maksut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia kuluja. Pääsääntöisesti YEL on ainoa yrittäjältä vaadittu pakollinen vakuutus. Onko yrittäjällä pakollisia vakuutuksia ja jos on, mitä ne ovat?


Ainoa yrittäjälle pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus eli YEL , joka vakuuttaa yrittäjän työkyvyttömyys-, vanhuus- ja perhe-eläkkeen varalta. Alle 17-vuotiaista ja vuotta täyttäneistä työntekijöistä ei ole maksuvelvollisuutta. Laskutuspalveluiden käyttäjät eli kevytyrittäjät luokitellaan eläkevakuuttamisessa yrittäjiksi. Samoin yleensä päätoimestaan YEL - tai MyEL-vakuutetun työntekijän osalta maksuvelvollisuutta ei ole (ks. edellinen kohta). Työtuloa tarkastellaan siis YEL -jakson alkamisesta kuukautta eteenpäin, ei siis kalenterivuosittain.


Osakasaseman ilmoittaminen: Onko tieto osakasasemasta annettava myös YEL -yrittäjästä ( pakollinen tieto)? Vai riittääkö, että yrittäjälle ilmoitetaan YEL -vakuutettu tieto? Osakasasemassa maksajaan -tieto annetaan silloin, jos tulonsaaja on yritykseen tai toimeen osallinen sijoitetun pääoman kautta, eli osakasasemassa maksajaan nähden.


Valtiokonttori ratkaisee päätöksellään, onko yrittäjä laiminlyönyt tämän lain mukaisen eläketurvan järjestämisen ja määrää laiminlyöntimaksun, joka suoritetaan laiminlyöntimaksun määräämistä koskevan hakemuksen tehneelle eläkelaitokselle. Eläkelaitos vastaa laiminlyöntimaksun perinnästä. Tällaisissa tilanteissa YEL -työtulo tulisi arvioida yksilöllisesti ottaen huomioon kaikki asiaan vaikuttavat seikat. YEL -työtulo on summa, jonka voisit maksaa palkkana yhden vuoden aikana jollekin, joka tekee samaa työtä.


YEL -työtulolla on ala- ja yläraja, ja vakuutusmaksun määräävä prosenttiosuus muuttuu yrittäjän iän myötä. YEL eli yrittäjän eläkevakuutusmaksu on tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta pakollinen , mutta muut palkan sivukulut eivät ole yrittäjälle pakollisia. YEL -vakuutuksen maksu perustuu arvioosi työtulosta ja on tietty prosenttiosuus siitä. Se on kuitenkin pakollinen , jos yrittäjä tienaa yli työtulon alarajan.


Se määrittelee etuuksien, kuten sairasvakuutuksen, työttömyys- ja vanhempain päivärahan, sekä eläkemaksujen määrän. YEL on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta. Lisäksi se turvaa toimeentuloa mahdolliselle puolisolle ja lapsille, jos yrittäjä kuolee. Kevytyrittäjän YEL kytkentä muuhun sosiaaliturvaan?


Työnantajana huolehdit työntekijöidesi eläketurvasta maksamalla TyEL-maksut eläkeyhtiöön. Maksun suuruus määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön vuosittain vahvistamien perusteiden mukaisesti ja on tietty prosentti työntekijän bruttoansioista. Onko sairaanhoitokustannuksista haettu korvausta muusta vakuutuksesta?


Onko työterveyshuolto ollut työntekijöille maksutonta? Kun hakemus on tehty huolella, Kelan ei tarvitse erikseen pyytää täydentämään sitä ja käsittely nopeutuu. Ilman riittäviä tietoja Kela ei pysty ratkaisemaan hakemusta.


Verkkopalvelu kysyy vain tarpeelliset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit