tiistai 29. toukokuuta 2018

Direktio oikeus finlex

Työntekijällä on oikeus saada hoitovapaata lapsensa tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Ottolapsen vanhemman oikeus hoitovapaaseen jatkuu kuitenkin siihen saakka, kun lapseksi ottamisesta on kulunut kaksi vuotta, enintään siihen asti, kun lapsi aloittaa koulun. Johto- ja valvontaoikeudella eli direktio -oikeudella tarkoitetaan työnantajan oikeutta määrätä muun muassa työn suoritustavasta, laadusta ja laajuudesta sekä työnteon ajasta ja paikasta.


Oikeuskirjallisuudessa ja -käytännössä on katsottu, että pelkkä oikeus johtoon ja valvontaan riittää, eikä tämän kriteerin täyttyminen edellytä tosiasiallista johto- ja valvontaoikeuden. Solmimalla työsopimuksen työntekijä ja työnantaja sopivat, että työnantaja saa työntekijältä työsuorituksen.

Vastaavasti työntekijä saa työnantajalta palkkaa. Tätä kutsutaan työnantajan direktio -oikeudeksi. Työnjohto- oikeus eli direktio - oikeus on työnantajalle työlain takaama oikeus johtaa työtä ja antaa työnjohdollisia ohjeita ja määräyksiä työntekijöille: työnantaja päättää mitä, miten, missä, mihin aikaan ja ketkä työtä tekevät.


Työnantajan direktio - oikeus ja tupakointikielto Koskinen, Seppo. Työpaikkatupakointi on viime vuosina ollut huomattavan työoikeudellisen mielenkiinnon kohteena. Direktio - oikeus kuuluu jokaisen johtajan työkalupakkiin, vaikka sitä käyttäisi vain kerran elämässään.


Vallan vastaparina on aina ja ikuisesti vastuu. Direktio -oikeudesta huolimatta et voi kuitenkaan käskeä työntekijää rikkomaan lakia, työaikaa, työehtosopimusta tai hyviä tapoja.

Työssäkäyntialue Noin kilometrin etäisyydelle henkilön asuinpaikasta ulottuva alue. Tätä työnantajan johto- ja valvontaoikeutta kutsutaan direktio -oikeudeksi. Korkein oikeus on ennakkopäätös-tuomioistuin. Ennakkopäätöksiä annetaan sellaisista kysymyksistä, joihin laki ei anna selvää vastausta.


Direktio -oikeuden laajuus riippuu työsopimuksessa määritettyjen tehtävien väljyydestä ja mahdollisesti myös työehtosopimuksen määräyksistä. Asiantuntija-artikkeli. Työntekijän tärkein oikeus on saada tehdystä työstä vastike eli palkka. Esimiehen tärkeimpiin oikeuksiin lukeutuu direktio - eli työnjohto- oikeus. Tällä tarkoitetaan sitä, että esimiehellä on työnantajan edustajana oikeus päättää mitä työtä tehdään, miten työ tehdään ja missä työ suoritetaan.


Jos esimies katsoo, että työpaikalla esiintyy häirintää tai epäasiallista kohtelua, hänellä on oikeus kieltää tällainen käyttäytyminen. Esimiehen tehtävä on selkeästi todeta, millainen käyttäytyminen työyhteisössä ei ole hyväksyttävää. Johtopäätökset ja annetut ohjeet ja määräykset on hyvä kirjata. Ennen kuin työnantaja irtisanoo tai purkaa palvelussuhteen, työntekijälle tai viranhaltijalle on annettaava mahdollisuus tulla kuulluksi.


Oikeuskäytännössä ja kirjallisuudessa on katsottu, että pelkkä oikeus johtoon ja valvontaan riittää täyttämään direktio -oikeuden tunnusmerkin, vaikka sitä ei käytännössä toteutettaisikaan yksityiskohtaisesti. Työntekijällä on kuitenkin oikeus myös tällöin saada irtisanomisajalta sopimuksenmukainen palkkansa ja sopimuksenmukaiset luontoisedut. Myös työterveydenhuollon palvelut ja työntekijälle myönnetyt henkilökuntaetuudet ovat työntekijän käytettävissä huolimatta siitä, ettei työntekovelvoitetta ole.

Tämä säännös koskee tilannetta, jossa työnantajalla on oikeus päättää vuosilomasta. Säännöstä ei sovelleta silloin, kun työnantaja ja työntekijä sopivat vuosilomasta tapauskohtaisesti. Lyhyemmästä ilmoitusajasta ei voi pätevästi sopia ennakolta. Jos olet alle 18-vuotias, et saa tehdä aivan samoja töitä ja samoilla työehdoilla kuin aikuiset. Työsopimus ja työsuhde (tem.fi) Nuoret työntekijät.


Nuorista työntekijöistä annettu laki suojelee liialliselta työn rasitukselta. Yhdeksän kalleinta virhettä jotka työnantaja voi välttää Virhe työhönotossa Valinta – kuulua työnantajaliittoon vai ei? Kysymme jäsennumeron soittaessasi. Edunvalvonta Maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 9.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit