maanantai 21. toukokuuta 2018

Osittainen hoitovapaa kokemuksia

Mies on kylläkin säästänyt lomapäiviä, että voi tehdä ensimmäiset kuukauden tai pari 4-päiväistä viikkoa eli lapset silloin vain päivää vko hoidossa. Erinomainen ratkaisu! Osittainen hoitovapaa edellyttää työnantajan ja työntekijän välistä sopimusta. Jos työnantaja ei myönnä työntekijälle osittaista hoitovapaata, työntekijällä on oikeus saada työnantajalta selvitys kieltäytymisen perusteista. Vaan työnantajan mielipä muuttui vaikka kaikki työt ja vähän enemmänkin ehdin tehdä kuudessa tunnissa.


Kesäkuussa työnantaja irtisanoi vedoten osittaisen hoitovapaan aiheuttamaan järjestely ongelmaan. Miten tuo osittainen hoitovapaa toimii käytännössä? Itse olen sellaisella alalla, että teen vuorotyötä ja päivien lyhentäminen ei hyödytä, mutta jos saisi jo entisten arkivapaiden tilalle vielä ylimääräisen vapaan, niin sehän vähentäisi lasten hoidontarvetta jo huomattavasti. Kun saat tuen lisäksi palkkaa tai muuta verotettavaa tuloa osittaisen hoitorahan lisäksi, pidätetään vero hoitorahasta lisäprosentin mukaan.


Voit myös pyytää verottajaa lähettämään Kelaan muutosverokortin sosiaalietuutta varten. Minäkin olen tehnyt 4-päiväistä työviikkoa, joten en varmaksi osaa sanoa kysymästäsi asiasta. Kannattaa kuitenkin tarkistaa vielä asia omasta liitostasi (jos kuulut sellaiseen). On nimittäin mahdollista toteuttaa osittainen hoitovapaa jaettuna puolison kanssa niin, että molemmat tekevät 50-prosenttista työaikaa ja hoitavat lapset. Vierailija: Verottajan sivuilta voi tietty laskea verokortteja eri tuloille ja sitä kautta sumplia, mutta löytyiskö jostain jotain helpompaa laskuria?


Tai näin ainakin itse jouduin tekemään jokunen vuosi sitten. Hoitovapaan voi saada myös osittaisena eli työajan lyhentämisenä. Sen saa työntekijä, joka on ollut saman työnantajan palveluksessa vähintään kuukautta viimeksi kuluneen kuukauden aikana.


Asiointipalvelun etusivusta on nyt käytössä kokeiluversio vanhan rinnalla. Uudelta etusivulta voit helposti tarkistaa, puuttuuko hakemuksestasi vielä jotain. Haluaisin kuulla kokemuksia osittaisesta hoitovapaasta? Sillä käyn juuri tällä hetkellä kädenvääntöä työnantajani kanssa siitä miten osittainen hoitovapaa syksyllä toteutetaan.


Oma ehdotukseni oli että olisin lyhentänyt työviikkoa, olemalla perjantaisin kotona. Anni Alatalo: Joutilasta joulua! Joulu on laiskaa, vähän tylsää aikaa yhdessä. Joulu näyttää lapsiperheissä usein erilaiselta kuin blogien ja sisustuslehtien sivuilla.


Osittainen sairausloma – vähän käytetty mahdollisuus Osa-aikatyö voi nopeuttaa toipumista työkyvyttömyydestä. Mahdollisuutta osittaiseen sairauslomaan ja osasairauspäivärahaan ei kuitenkaan tunneta työpaikoilla riittävän hyvin. Oli huomattavasti selkeämpi kuin oma selostukseni. Tosiaan unohtui sanoa, että kun tein nelipäiväistä viikkoa, täysiä lomaviikkoja pitäessäni homma oli ihan yksi yhteen, eli kertyneet ja pidettävät lomapäivät vastasivat toisiaan.


Opintovapaa vuosiloma. Kertymisestä ja sen määrästä sovitaan usein työehtosopimuksessa, joten sieltä kannattaa tarkistaa asiaa. Työntekijälle kertyy myös vuosilomaa opintovapaan aikaan. Tiesitkö, että osittainen hoitovapaa on työlain mukaan työntekijän oikeus?


Nykyisessä työsuhteessa tulee olla ollut puoli vuotta viimeisen vuoden aikana yhteensä. Eli kunhan työsuhde on siis ollut voimassa, työpaikalla ei ole tarvinnut olla, vaan olet voinut olla perhevapailla tai vaikka opintovapaalla. TIIVISTELMÄ AJASTA KAMPPAILIJAT - osittainen hoitovapaa alle kouluikäisten lasten perheissä. Mul kax vaihtoehtoa mitä mietin nyt kun vanhempainvapaa loppu enkä haluis viel laittaa tarhaan.


Vuorotteluvapaalla ajattelin jatkaa kotona oloa mut sillon ei meiän kunnassa kuulemma saa kuntalisää ja en ole viel kyselly noista kela tuista. Sit ois osittainen hoitovapaa et tekisin 6h päivää niin ei tarvis joka päivä viedä hoitoon. Onx jollain tietoo saako sillon kodinhoidontukee ja. Saamasi sosiaalietuus voi estää päivärahan maksamisen tai vähentää maksettavaa päivärahaa. Voi myös olla, ettei etuudella ole vaikutusta ansiopäivärahaan.


Lue, miten eri sosiaalietuudet ansiopäivärahaan vaikuttavat. Jos osittainen hoitovapaa on toteutettu siten, että työntekijä on kokonaisia päiviä viikossa poissa työstä, ne lasketaan palkattomiin poissaolopäiviin. Edellisestä vuorotteluvapaasta on kulunut nyt muutama vuosi. Milloin voin jäädä vuorotteluvapaalle uudestaan?


Oikeus opintovapaaseen perustuu opintovapaalakiin. Lakia sovelletaan työ- ja virkasuhteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit