torstai 10. toukokuuta 2018

Isyysvapaa ja hoitovapaa samaan aikaan

PIаn vаn zаkеnmаn hееft еnоrmе imрасt ор jоuw inkоmstеn! Vеrdiеn еIkе dаg gеId! Probeer het vandaag nog! Isyysvapaa on lapsikohtainen. Jos perheeseen syntyy tai adoptoidaan uusi lapsi, isä voi pitää aiemmasta lapsesta pitämättä olevia isyysrahapäiviä yhtäjaksoisesti enintään arkipäivää samaan aikaan , kun äiti on äitiys- tai vanhempainvapaalla uuden lapsen perusteella.


Isälle korvamerkitty isyysvapaa on enintään arkipäivää eli noin viikkoa. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Isä voi pitää isyysvapaasta enintään arkipäivää eli noin viikkoa samaan aikaan kuin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Sinulla on hyvä ja ajankohtainen kysymys!


Tosin tällä ajalla äidille ei makseta lasten kotihoidon tukea, koska isä saa isyysrahaa tästä lapsesta. Enintään arkipäivää tästä voi pitää samaan aikaan äidin äitiys- tai vanhempainrahakauden aikana. Jos vapaan kesto on enintään arkipäivää, ilmoitusaika on kuitenkin kuukausi. Loput pitämättömät isyysvapaapäivät pidetään vanhempainrahakauden jälkeen enintään jaksossa. Kuitenkaan saman lapsen perusteella ei voida maksaa sekä isyysrahaa että lasten hoidon tukea yhtäaikaa.


Näitä päiviä ei voi siirtää äidin pidettäväksi. Voit pitää korkeintaan isyysvapaapäivää samaan aikaan kun lapsen äiti on äitiys- tai vanhempainvapaalla. Käytännössä et voi pitää kokonaan kaikkea päivää suoraan vaan näistä voi käyttää 1-eli kolmisen viikkoa lapsen syntymän jälkeen, samaan aikaan kun lapsen äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Tästä yli jäävät lomapäivät voi pitää vasta äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen. Perhevapaissa voi saada vain yhtä tukea kerrallaan eli joko vanhempainrahaa tai kotihoidontukea, ei molempia samaan aikaan.


Suurin osa meistä on työpaikastaan vuosilomalla tuon isän vanhempainvapaa-ajan ja jatkaa sitten hoitovapaalla (siis jos on aikeita sillä vapaalla jatkaa, ei kovinkaan moni ole tervetullut töihinsä muutamaksi viikoksi). Kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki samaan aikaan. Jos perheessä on useampia lapsia, perhe voi valita lapsikohtaisesti kotihoidon tai yksityisen hoidon tuen lapsen iän, hoitopaikan tai hoitajan mukaan.


Perhe voi siis saada samanaikaisesti sekä kotihoidon että yksityisen hoidon tukea, kun niitä maksetaan eri lapsista. Tästä enintään arkipäivää isä voi olla kotona äidin kanssa samaan aikaan äidin ollessa äitiys- tai vanhempainvapaalla. Isä saa pitää koko arkipäivän isyysvapaansa myös vanhempainrahakauden jälkeen eri aikaan kuin äiti. Isän on mahdollista pitää 1–arkipäivää vapaata ja saada isyysrahaa samaan aikaan , kun äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Aika vaihtelee kolmen kuukauden ja vuoden välillä työehtosopimuksesta riippuen.


Isillä taas on mahdollisuus yhdeksän viikon isyysvapaaseen. Ensimmäiset kolme viikkoa molemmat vanhemmat voivat olla kotona samaan aikaan ja myös isälle maksetaan palkkaa työehtosopimusten mukaisesti ensimmäiseltä viikolta. Kokonaissuunnitelmasta ks. Molemmat vanhemmat voivat saada osittaista hoitorahaa samaan aikaan edellyttäen, että vanhemmat hoitavat lasta vuorotellen.


Erityishoitorahaa voi saada silloin, kun vanhempi on estynyt työstään, koska hänen on osallistuttava vakavasti sairaan tai vammaisen lapsen hoitoon tai kuntoutukseen. Isä voi lapsen syntymän jälkeen saada isyysrahaa enintään arkipäivää, joista enintään päivää hän voi hoitaa lasta kotona äidin kanssa samaan aikaan kun äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Kelasta osittaista vanhempainrahaa. Edellytyksenä tälle on, että molemmilla vanhemmilla on osa-aikatyösopimus työnantajiensa kanssa vähintään yhtäjaksoiseksi kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan. Oikeus äitiysvapaan pitämiseen on ehdoton.


Raskaana olevan työtehtävät tai työolot saattavat joskus oikeuttaa erityisäitiysvapaaseen ja -rahaan). Vapaalle voi jäädä isä tai äiti. Vanhemmat voivat olla vapaalla vuorotelle, mutta eivät yhtä aikaa (poikkeuksena monikkoperheet). Osittaista vanhempainvapaata isä ja äiti voivat pitää samaan aikaan , jolloin molemmat tekevät osa-aikatyötä ja saavat osittaista vanhempainrahaa.


Suomessa vapaan pituus on arkipäivää, josta enintään arkipäivää voi käyttää samaan aikaan kuin. Osittaisesta hoitovapaasta sovitaan työnantajan ja työntekijän kesken. Adoptiovanhemmat saavat jakaa vapaan haluamallaan tavalla, mutta kuitenkin enintään kahteen jaksoon vanhempaa kohden.


Vanhemmilla on oikeus pitää vanhempainvapaata keskenään samaan aikaan ainoastaan siinä tapauksessa, että he adoptoivat kerralla useamman kuin yhden lapsen tai pitävät vanhempainvapaansa vain osa-aikaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit