torstai 31. toukokuuta 2018

Isyysloma työttömänä

Kela tarjoaa käyttöösi myös laskurin, jolla voit tarkistaa vanhempainrahakauden ajankohdan. Käytä Kelan laskuria täältä. Isyyslomalla maksettava isyysraha on veronalaista tuloa. Siitä maksetaan verot normaalisti verotuslain mukaisesti.


Isyysvapaa on enintään arkipäivää eli noin viikkoa. Isä voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1-arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Vaikka raha on ehkä sama, mutta pointti etuuden vaihtamisessa on se, että vaihtuu status. Eli isyyslomalainen ei ole työvoimatoimiston käytettävissä työttömänä työnhakijana isyysloman ajan.


Sisältöä muutettu 22. Työntekijällä on oikeus saada vapaaksi työstä sairausvakuutuslaissa tarkoitettu isyysrahakausi. Vaihtoehtoisesti isyysrahan laskemiseen voidaan käyttää esimerkiksi päivärahaa edeltänyttä etuutta, jos henkilö on opiskellut tai ollut kuntoutuksessa tai työttömänä ja mikäli päiväraha näin laskettuna on suurempi kuin mitä työtulojen perusteella laskettu.


Isyyspäivärahan laskemiseen voidaan käyttää perusteena vaihtoehtoisesti myös muita tuloja ja etuuksia. Päiväraha voidaan ensinnäkin laskea päivärahaa edeltäneen etuuden mukaan, mikäli henkilö on opiskellut tai ollut kuntoutuksessa tai työttömänä ja edellyttäen, että päiväraha on näin laskettuna suurempi kuin työtulojen perusteella laskettu päiväraha. Parhaiten selvität tuen määrän päivärahan määrän laskurilla. Vanhempainpäivärahakauden pituuden laskurilla näet, kauanko tukea maksetaan ja koska vapaasi alkavat. Lakkokierrokset ovat alkaneet ja kevään aikana niitä on odotettavissa lisää.


Työtaistelutoimenpide, jolla on vaikutusta sinun työehtoihisi estää ansiopäivärahan maksamisen toimenpiteen ajalta. Työnantajan on annettava työntekijälle, jonka työsuhde on voimassa toistaiseksi tai yli kuukauden pituisen määräajan, kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista viimeistään ensimmäisen palkanmaksukauden päättymiseen mennessä, jolleivät ehdot käy ilmi kirjallisesta työsopimuksesta. Koska maailma ei ole valmis. Työelämä muuttuu jatkuvasti. Insinööriliitto on ajan tasalla, vaikuttamassa ja apunasi.


Jäsenenä käytössäsi on myös monipuoliset palvelut hyvän työarjen rakentamiseen. Tosiaan siis isyysloma ei ole riippuvainen siitä onko töissä, työtön vai opiskelija. Kaikki ovat siihen oikeutettuja.


Ja päivärahan suuruus lasketaan edellisen vahvistetun verotuksen mukaan. Siinä mielessä sama asia. Lakot ja ansiopäiväraha. Eläkkeen kertyminen palkattomilta ajoilta.


Eläkettä kerryttäviä palkattomia jaksoja ovat esimerkiksi aika, jolloin sinulle on maksettu vuorottelukorvausta, ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa tai sairaspäivärahaa. Helppoa meille ni ei tartte säheltää niitten lappujen kanssa. Ja senkin takia se maksetaan jälkikäteen kun suurin osa pitää lomansa sitten kun vauva on syntyny ja eihän sitä voi tietää koska se tapahtuu.


Niin ja muistaakseni se summa on n. Kuinka kauan teidän perheessä isä oli kaksosten kanssa koton? Tiesitkö, että muun muassa lomarahat, palkalliset vanhempainvapaat ja sairasajan palkka eivät tule laista? Nämä työsuhteen ehdot tulevat työehtosopimuksesta.


Edustamme sinua työehtosopimusneuvotteluissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit