torstai 24. toukokuuta 2018

Osakekirjojen sähköistäminen

Kiinteistöliitto vaatii sähköisten osakekirjojen maksutonta säilytystä arvo-osuustileillä. Kun suomalainen ostaa asunnon, hän saa paperisen omistuskirjan vakuudeksi omistuksestaan. Nyt nuo paperiset asunto-osakekirjat haluttaisiin muuttaa arvo-osuustileillä sähköisessä muodossa säilytettäviksi merkinnöiksi.


Asunto-osakkeille on tulossa sähköinen rekisteri. Parin vuoden päästä uusille taloyhtiöille ei enää paineta paperisia osakekirjoja. Osakekirjojen sähköistäminen jää siten omistajien vastuulle.


Rekisteröinnin yhteydessä maanmittauslaitos huolehtii fyysisten osakekirjojen hävittämisestä. JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it. Paperisten osakekirjojen kanssa tarvitaan aina omat kommervenkkinsä.


Siinä on sitten istuttu kaupantekotilaisuudessa hämmentyneinä odottamassa, että osakekirja löytää tiensä perille. Muutos etenee hitaasti eikä vaadi toimenpiteitä asukkailta. Tammikuun alusta lähtien uudet asunto-osakeyhtiöt eivät enää painata paperisia osakekirjoja.


Tiivistelmä Tämä raportti kuvaa sähköistä asunto-osakerekisteriä koskevan selvityksen taustat ja lopputulokset. Selvityksen tehtävänä oli kuvata asunto-osakeyhtiöiden ja niitä muistuttavien yhtiöiden osakkeiden sähköisen rekisterin toimintamalli sekä tarvittavien sääntelymuutosten keskeisimmät kysymykset ja muutostarpeet. Asunnon osakekirjat kannattaa säilyttää huolellisesti, sillä uusien osakekirjojen hankkiminen maksaa. Säilytyspulmista päästään sitten, kun asunto-osakkeet muuttuvat sähköisiksi.


Kun on asuntolainaa makseltavana, ei asunnon osakekirjoista yleensä tarvitse kantaa huolta: ne ovat visusti tallessa pankissa asuntolainan vakuutena. Jotta prosessi saadaan täysin sähköiseksi, täytyy asunto- osakekirjojen olla sähköisessä muodossa. Omistaja, joka omistaa osakkeen ennen 1. Uusien asunto-osakeyhtiöiden osakekirjat tulevat olemaan automaattisesti sähköisiä. Uusi järjestelmä tuo uuden vaihtoehdon perinteisen vaihtoehdon rinnalle.


Vanhojen osakekirjojen sähköistäminen alkaa keväällä. Panttikirjojen osalta rekisteriratkaisut yms. Kesäkuusta alkaen Maanmittauslaitos vahvistaa vain sähköisessä muodossa olevia panttikirjoja. Pankkien hallussa olevien paperisten panttikirjojen massamuunto on edessä syys-lokakuussa. Huoneistotietojärjestelmä – osakekirjojen sähköistäminen ja toiminta uudessa ympäristössä Johtava asiantuntija Paavo Häikiö, Maanmittauslaitos 15.


Kansallisen ja globaalin talouden näkymiä ja heijastuksia KiRa-alalle Pääekonomisti Aki Kangasharju, Nordea 16. Omakotitalon sähköistys omakotitalon sähköt? Sähköistys) - Rakentaja.


Muutaman vuoden päästä myös Kittilä ja Sodankylä tulivat yhtiön toimintaan ja säh-köverkon laajentamisen piiriin. Toimialueemme on sähköistetty, vain muutama vakinai-sesti asuttu rakennus on kiinteän sähköverkon ulkopuo-lella. HPP avustaa Fintoil Oy:tä hankkeessa, jossa Fintoil Oy rakentaa raakamäntyöljyä jalostavan tuotantolaitoksen Haminaan.


Valtaosa velkojen vakuutena käytettävistä panttikirjoista on siirretty sähköiseen rekisteriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit