keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Työsuojelun merkitys

Keskeisenä tavoitteena on edistää ja ylläpitää työntekijöiden työ- ja toimintakykyä sekä ehkäistä työstä terveydelle aiheutuvia vaaroja ja haittoja. Valvonnan avulla varmistetaan myös työelämän pelisääntöjen toteutuminen työpaikoilla. Välitöntä työsuojelun yhteistoimintaa ovat muun muassa työpaikkakokoukset, kehityskeskustelut ja työyhteisön arjessa käytävät keskustelut työstä ja työn pulmista.


Työsuojelun merkitys

Edustuksellista työsuojelun yhteistoimintaa on työsuojelun yhteistoimintaorganisaation toiminta, jossa henkilöstön valitsemat toimijat edustavat koko henkilöstöä. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksessa toimivat työsuojelun vastuualueet valvovat viran­omaisina työsuojelusäädösten noudattamista työpaikoilla. Lisäksi työsuojelun vastuualueet ohjaavat ja neuvovat työntekijöitä ja työnantajia työoloja, työsuhdetta ja tasa-arvoa koskevien säädösten soveltamisessa. Suomessa työsuojelu perustuu hyvän työympäristön käsitteelle, joka kattaa työn turvallisuu-den ja terveellisyyden lisäksi palvelussuhteen ehdot sekä hen-kisen hyvinvoinnin.


Ihmissuhdetaidot ja nopea sopeutuminen muutoksiin sekä epävarmuuden sietäminen nousevat tärkeiksi taidoiksi vaihtuvissa työyhteisöissä, kuvaa työsuojelun ja -turvallisuuden haasteita Työturvallisuuskeskuksen toimitusjohtaja Rauno Hanhela blogissaan. Työsuojelun velvoitteita ovat mm. Työnantajan on työn ja toiminnan luonne huomioon ottaen riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työstä, työajoista, työtilasta, muusta työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät sekä, jos niitä ei voida poistaa, arvioitava niiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle ja. Mutta sitten kun työpaikalla ymmärrettiin työsuojelun merkitys , niin homma alkoi pyöriä hyvin.


Työsuojelun merkitys

Työporukka on oppinut ottamaan minut hommiin mukaan ja olen päässyt kaikkeen, mihin pitääkin, eikä mistään ei ole tarvinnut tingata, Illikainen sanoo. Luottamuksen merkitys työpaikoilla korostuu, kun suora valvonta vähenee ja työ itsenäistyy. Tässä raportissa on yksityiskohtaisia tietoja toisesta EU-OSHA-hankkeen vaiheesta, joka koskee työtapaturmien, ammattitautien ja kuolemaan johtavien työtapaturmien kustannusarviointia Euroopassa. Aikaisemmasta ammattientarkastajiin perustuneesta järjestelmästä luovuttiin, ja työsuojeluhallituksesta tuli työsuojelun keskeinen valvova viranomainen.


Kun laatua nostetaan, johtokin kiinnostuu. Turhista asioista ei kannata tehdä numeroa. Esille otettavien asioiden painoarvon täytyy olla riittävän suuri, ja niillä täytyy olla vaikuttavuutta. Silloin työsuojelun merkitys ymmärretään ja tarvittaviin toimiin ryhdytään, Ulla Aalto sanoo. Kurssi on tarkoitettu työpaikoilla työsuojelutehtävissä toimiville edustajille sekä luottamusmiehille.


Kurssin tavoitteena on selvittää työsuojeluun liittyvät perustiedot ja perehtyä toimintaa ohjaaviin säädöksiin. Työhyvinvoinnin merkitys. Yhteistyön merkitys työsuojelun edistämisessä on keskeinen myös pienemmilläkin työpaikoilla. Työnantajan on käsiteltävä työturvallisuuteen liittyviä asioita työntekijöiden kanssa työpaikan koosta riippumatta.


Työntekijöiden on myös omalta osaltaan toimittava yhteistyössä työnantajan kanssa työsuojelun kehittämiseksi. Pelisäännöissä selvitetään, mikä on sopivaa ja mikä kiellettyä työkäyttäytymistä, ketkä ovat toimijoita ja miten toimitaan, jos joku kokee itsensä epäasiallisesti kohdelluksi. Tämä toimintamalli kannattaa käsitellä koko henkilökunnan kanssa, ja se voi olla osa työsuojelun toimintaohjelmaa.


Työsuojelun merkitys

Työturvallisuuden tasoon työpaikalla vaikuttaa suuresti työpaikan turvallisuusjohtaminen sekä koko henkilöstön sitoutuminen sekä asenteet. Jos seuranta laiminlyödään, eikä ohjelma ole ajan tasalla, niin silloin koko toimintaohjelman merkitys katoaa. Ohjelma on tärkeä, mutta sitäkin tärkeämpää on luoda turvalliset työolosuhteet, Janne Laakkonen muistuttaa. Työpaikoilla vastaan tulevien työsuojelun vastuukysymysten ratkaisemiseksi tutkija esittää, että ”työsuojelu” ja ”työsuojeluorganisaatio” -käsitteet korvattaisiin.


Koulutuksessa opitaan työsuojelun ja työturvallisuuden perusteet asiantuntija- ja toimistotyössä. Kurssilla käydään läpi työsuojeluvaltuutetun, -varavaltuutetun ja vastuuhenkilön tehtävät ja vastuut sekä työsuojelulainsäädännön perusteet. Ennakoivassa työsuojelussa työsuojelun vaatimukset pyritään ottamaan huomioon jo ympäristön rakenteiden, tilojen, tilajärjestelyjen ja työpisteiden sijoittelun sekä käyttöön otettavien työ- ja opetusmenetelmien suunnitteluvaiheessa. Työnantajan lakisääteinen velvollisuus on huolehtia siitä, että työsuojeluvaltuutettu ja -varavaltuutettu saavat tehtäviensä edellyttämän koulutuksen. Erityinen merkitys on työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden pätevyyden varmistamalla koulutuksella.


Näin pyritään ehkäisemään ennalta vaarojen ja haittojen syntyminen työympäristössä. Erityisesti uutta työpaikkaa suunniteltaessa tai työpaikan oloja muutettaessa sekä korjattaessa on tarpeen ottaa huomioon myös työsuojelun vaatimukset. On selvää, että työn muuttuessa myös työsuojelun on muututtava.


Uskon, että työsuojelun merkitys kasvaa sitä mukaa kuin teknologia kehittyy ja työ saa uusia muotoja - työturvallisuus ja työterveys tulevat entistä tärkeämmiksi. Tarvitsemme nyt uutta, rajat ylittävää yhteistyötä”, sanoo ministeri Pekonen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit