maanantai 7. toukokuuta 2018

Eläkkeen hakeminen takautuvasti

Hakemuksen aikaistaminen ei edistä asiaa, sillä saat eläkkeen vasta, kun työsuhteesi on päättynyt ja saamme tulorekisteristä lopulliset, toteutuneet palkkatiedot. Tästä syystä hakemus kannattaa tehdä vasta kaksi viikkoa ennen eläkkeen alkamista. Jos olet työskennellyt ulkomailla, käsittely vie keskimääräistä kauemmin.


Jos hakemus on vastaanotettu työeläkeyhtiössä, Kelassa tai Eläketurvakeskuksessa nyt maaliskuun aikana, niin vanhuuseläkettä voidaan maksaa takautuvasti enintään kolmelta kuukaudelta eli 1. Eläkkeen hakeminen Eläkettä pitää aina hakea. Helpoiten teet sen Omat eläketietosi -palvelussa. Ennen kuin haet eläkettä, tarkasta työeläkeotteesi, sillä eläkkeesi määrä lasketaan siinä olevien työsuhteidesi perusteella.


Kun haluat siirtyä eläkkeelle, hae eläkettä. Vanhuuseläkettä voit hakea verkossa, muita eläkkeitä haet täyttämällä hakemuksen ja lähettämällä sen meille. Samaten jos saat eläkettä takautuvasti menneiltä kuukausilta, peritään siitä prosenttia veroa. Palautamme liikaa pidätetyn veron heti saatuamme eläkeverokorttisi.


Pyydä tällöin verottajaa merkitsemään korttiin, että se on voimassa takautuvasti eläkkeen alkamisesta saakka. Työkyvyttömyyseläkkeen ja kuntoutustuen hakeminen ovat sidoksissa sairausvakuutuksen päivärahaan. Kun olet saanut sairauspäivärahaa 1päivältä, Kela ilmoittaa kuntoutusmahdollisuudesta tai kehottaa hakemaan työkyvyttömyyseläkettä. Koska eläkkeen verotus poikkeaa muiden ansiotulojen verotuksesta muun muassa vähennysten osalta, eläkkeensaajan on pyydettävä eläketuloa varten oma verokortti.


Alkavan eläkkeen verokortti voidaan pyytää voimaan myös takautuvasti. Eläkettä voidaan myöntää takautuvasti enintään kuukauden ajalta. Täytä hakemus ajoissa, sillä työkyvyttömyyseläke voidaan maksaa takautuvasti enintään kuukaudelta. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan. Käsittelyajat ja tiedustelut-sivulta selviää, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää.


Ilmoittaudu tarvittaessa työttömäksi. Jos työeläkkeesi on pieni tai et saa sitä lainkaan, voit hakea vanhuuseläkettä kansaneläkkeenä Kelan verkkoasiointipalvelusta. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.


Voit ottaa vakuutuksen takautuvasti kuluvalle ja kolmelle (3) edelliselle kalenterivuodelle. Vakuutus kannattaa kuitenkin ottaa ajoissa, sillä yli kuusi (6) kuukautta myöhässä otetusta vakuutuksesta voidaan periä korotettu maksu myöhästymisen ajalta. Maksamme eläkkeet sille tilille, jonka olet ilmoittanut eläkehakemuksessasi. Jos eläke myönnetään takautuvasti , maksamme ensimmäisen maksuerän mahdollisimman pian eläkepäätöksen saatuasi.


Vanhuuseläke voidaan myöntää takautuvasti , ei kuitenkaan ilman pätevää syytä pidemmältä ajalta kuin eläkkeen hakemiskuukautta edeltäneiltä kolmelta kuukaudelta. Jos työntekijä jatkaa työntekoa vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan täytettyään, vanhuuseläke myönnetään eläkkeen hakemista seuraavan kalenterikuukauden alusta. Jos et ole kerännyt työeläkkeitä niin silloin kansaneläkettä. Myös tietyn tulorajan alittavat työeläkettä saavat henkilöt voivat hakea kansaneläkettä. Rajana on 5euron bruttomääräinen eläke.


Silloin on mahdollista saada kansaneläke täysimääräisenä. Takautuvasti myönnetty eläkkeensaajan asumistuki voidaan pidättää Kansaneläkelaitokselle sen maksamaa yleisestä asumistuesta annetun lain mukaista asumistukea vastaavalta osin, jos Kansaneläkelaitos myöntää eläkkeensaajan asumistuen takautuvasti ajalle, jolta asumistuen saaja on saanut yleisestä asumistuesta annetun lain mukaista. Neuvomme erityisesti ulkomaantyön vakuuttamisen, ulkomaisen eläkkeen hakemisen ja vakuuttamisen valvonnan palveluissa. Suomen työeläkkeestä kannattaa ensisijaisesti kysyä omasta työeläkelaitoksesta.


Hae lähetetyn työntekijän todistusta (A1) Todistus osoittaa työntekijän kuuluvan ulkomailla Suomen sosiaaliturvaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit