Maksukehotusta, jossa vaaditaan maksua määräajassa uhalla että kehotuksen noudattamatta jättäminen julkaistaan tai merkitään luottotietorekisteriin, (tratta) saa käyttää vain erääntyneen, selvän ja riidattoman saatavan perimiseksi. Ennakointi on laskujen maksamisessa tärkeää. Jos et pysty maksamaan laskua eräpäivään mennessä, kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä laskun lähettäjään ja sopia esimerkiksi eräpäivän siirrosta tai laskun maksamisesta osissa. Tällä tavoin saatat selvitä ilman lisäkuluja, joita maksamatta jättämisestä seuraa.
Hyvän perintätavan mukaan tarpeettomina perintätoimenpiteinä voidaan pitää muun muassa: kirjeperinnän pitkittämistä aiheettomasti lähettämällä kuluttajalle liikaa maksuvaatimuksia. Perintälain sääntelystä johtuen velkojan saamisoikeuden siirtämistä rajoittaa kuitenkin se, ettei perintäkulujen ja pääsaatavan perintää voida eriyttää toisistaan eli velkoja ei voi esimerkiksi siirtää yksin perintäkulusaatavaa uudelle velkojalle, kun pääsaatavaa on yhä maksamatta.
No sitten hänelle tulikin jostakin oudosta paikasta kirje, jonka hän avasi - se oli perintäyrityksestä ja kävi ilmi, että hänen tilaamansa asia ei ollutkaan ilmainen näyte, vaan se olisi maksanut euroa. Tuo euroa oli kasvanut sitten perintäkulujen kera euroon. Maksamatta jättäminen on sopimusrike, jonka perusteella luotonanatajalla on oikeus periä velkaa itse tai perintätoimiston välityksellä.
NYKYINEN PERINTÄLAKI Jos velka jää maksamatta , lähetetään saatavasta yleensä maksumuistutus, mistä nyt voimassa olevan lain mukaan voidaan veloittaa euroa. Jos yritys laskuttaa saatavasta vasta pitkän ajan kuluttua sen syntymisestä, saattaa olla ongelmallista osoittaa, että velkasuhde on todella syntynyt ja että lasku on edelleen maksamatta. Ei hätää, asiat voidaan järjestää kuntoon. Täältä löydät tietoa maksusuunnitelmista, perinnän vaiheista, luottotiedoista, taloudenpidosta ja monesta muusta asiasta.
Vastaus muuttofirman.
Asioin kuluttajan ominaisuudessa erään muuttopalvelufirman kanssa. Reklamoin yritystä saamastani laskusta, koska mielestäni minua oli laskutettu liikaa. Maksoin riidattoman osan laskusta. Yksi esimerkki yrityssaatavien perinnän toimenpiteistä on tratta eli julkisuusuhkainen maksuvaatimus.
Tratan maksamatta jättäminen voidaan julkaista ja se voi aiheuttaa merkinnän luottotietorekisteriin. Tratan käyttö edellyttää hyvän perintätavan mukaan riittävää selvitystyötä. Maksumuistutuksen tai maksuvaatimuksen ja perintäkulujen maksamatta jättäminen voi aiheuttaa sen, että asia siirtyy oikeudelliseen perintään. Jos saatavassa on velallisen mukaan epäselvyyttä tai perintäkulut ovat kohtuuttomat, erimielisyyden voi saattaa yleisen tuomioistuimen käsiteltäväksi. Julkisuusuhkainen maksuvaatimus eli tratta eroaa tavallisesta maksuvaatimuksesta siinä, että maksamatta jättäminen aiheuttaa yritykselle maksuhäiriömerkinnän.
Julkisuusuhkaisen maksuvaatimuksen voikin lähettää vain yrityksille ja sitä käytetäänkin laajalti yritysperinnässä sen tehokkuuden vuoksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maksamatta jäänyt laskusi siirtyy meille perittäväksi ja lähetämme sinulle ensimmäisen maksuvaatimuksen. Ellet pysty maksamaan velkaasi kerralla, voit aina neuvotella kanssamme velan maksusta. Perinnän ensimmäisessä vaiheessa kyse on ns. Velan tai laskun maksamatta jättäminen voi aiheuttaa luottotietoihin maksuhäiriömerkinnän.
Maksun myöhästyminen ei kuitenkaan aiheuta merkintää välittömästi. Merkintä rekisteröidään, kun maksun laiminlyönti on todettu tuomioistuimen päätöksellä tai ulosottoviranomainen on todennut velallisen ulosottoperinnässä varattomaksi. Joka tapauksessa pelkkä laskun maksamatta jättäminen tai kuluttajaviranomaisille ilmoittaminen ei riitä, vaan yritykselle pitää tehdä kirjallinen reklamaatio, jossa kannattaa perustella, miksi pitää laskua aiheettomana.
Osa maksamatta jääneistä saatavista joka tapauksessa päätyy lopulta oikeudelliseen perintään ja johtaa maksuhäiriömerkintään.
Näissä tilanteissa voi olla velallisen kannalta jopa eduksi, että perintää ei tarpeettomasti pitkitetä. Tällöin velkaantumiskehitys saadaan nopeammin katkaistua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.