maanantai 21. toukokuuta 2018

Taloyhtiön tilinpäätös

Koulutuksessa käydään kattavasti läpi tilinpäätöksen laatimiseen liittyviä peruskysymyksiä. Seuraava koulutuspäivä: 12. Luotettavat tilitoimistopalvelut Kainuussa.


Taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus kirjanpitolain ja asunto-osakeyhtiölain säännösten mukaan. Sellainen olennainen tieto, joka ei käy ilmi tuloslaskelmasta ja taseesta, on annettava liitetiedoissa.

Tilinpäätöksen laatiminen on taloyhtiöille lakisääteinen velvoite. Kommentointi on päättynyt. Toimintakertomus avaa, paljonko lämpöä ja vettä on kulunut vuoden aikana ja onko yhtiö elänyt varojensa mukaan. Se myös kertoo taloyhtiön keskeisistä tapahtumista, kuten korjaushankkeista.


Mikä on asunto-osakeyhtiön tilinpäätös ja mitä siinä kerrotaan? TILINPÄÄTÖS kertoo taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta. Ensinnäkin se kertoo siitä, mikä taloyhtiön taloudellinen tilanne on sinä päivänä, kun tilinpäätös valmistuu sekä siitä, miten yhtiön talous on kehittynyt edellisen vuoden aikana.

Osakkailla on mahdollisuus esittää taloyhtiön taloudenpidosta kysymyksiä hallituksen jäsenille ja isännöitsijälle. Yhtiökokous joko hyväksyy dokumentin tai pyytää taloyhtiön johtoa tekemään siihen muutoksia, jolloin asia palautuu hallituksen käsiteltäväksi. Vaikka tilinpäätöksen laatisi isännöintiyritys tai tilitoimisto, taloyhtiön hallitus on viime kädessä vastuussa sen paikkansapitävyydestä. Hallituksen tulee siksi tarkistaa tilinpäätös ennen sen allekirjoittamista.


Jokaisen osakkaan tulisi kuitenkin oman etunsa nimissä opetella tarkistamaan perusasiat oman taloyhtiön tilinpäätöksestä. Tiedätkö itse, milloin taloyhtiön tilinpäätös on laadittu oikein? Muista tarkistaa tilinpäätöksestä ainakin seuraavat asiat.


Velvollisuus ilmoittaa tilinpäätös julkistettavaksi kaupparekisterissä vaihtelee yritysmuodoittain. Osakeyhtiön ja osuuskunnan kohdalla tilinpäätöksen ilmoittamisen laiminlyönti voi johtaa yrityksen poistamiseen kaupparekisteristä. Poistomenettelyyn voi joutua sekä toimimaton että toimiva osakeyhtiö tai osuuskunta. Kevät on taloyhtiöiden yhtikökokousten aikaa. Taloyhtiön on laadittava tilinpäätös jokaisesta tilikaudesta.


Onko talousarvio ylittynyt, vai onko korjauksia jäänyt tekemättä? Opi erottamaan tärkeät asiat tilinpäätöksestä, niin tiedät, mistä asumisessa maksat. Tuloslaskelma kertoo taloyhtiön tulot ja menot.

Tilikausi on usein kalenterivuosi. Usein taloyhtiön tulot koostuvat lähinnä osakkaiden maksamista vastikkeista sekä erilaisista käyttökorvauksista ja vuokrista. Asunto-osakeyhtiölain luvun § puolestaan ohjaa isännöitsijän vastaamaan siitä, että yhtiön kirjanpito ja tilinpäätös täyttävät muun muassa asunto-osakeyhtiölain ja kirjanpitolain vaatimukset.


Oppaassa kerromme tarkemmin taloyhtiön talouden suunnittelusta sekä taloudenhoitamisen vastuurooleista. Kerromme, miten taloyhtiön menot katetaan ja varallisuus kerätään. Varsinainen yhtiökokous on siis kaikissa taloyhtiössä joka vuosi. Varsinaisessa yhtiökokouksessa on esitettävä tilinpäätös , toimintakertomus, tilintarkastuskertomus ja toiminnantarkastuskertomus.


Käyttöohjeet Tällä sivulla olevat Excel-tiedostot sisältävät valmiin sovelluksen omalla välisivullaan (Sheet). Jos konserniyritys, jonka tilinpäätös yhdistellään konsernitilinpäätökseen, vastaa sellaisen yhden tai useamman muun omistajan kanssa, jonka tilinpäätöstä ei yhdistellä samaan konsernitilinpäätökseen, osakkuusyrityksen johtamisesta, saadaan tämän osakkuusyrityksen (yhteisyritys) tase- ja tuloslaskelmaerät sekä niiden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit