Perinnällä tarkoitetaan toimia, joiden tarkoituksena on saada velallinen maksamaan erääntyneet velkansa. Hyvä perintätapa on määritelty laissa. Perintötoimilla on myös merkitystä velan vanhentumisen kannalta.
Kuluttajavirastossa on valmisteltu ohjeluonnos hyvä perintätapa kuluttajaperinnässä. Keskuskauppakamari lausuu ohjeluonnoksesta seuraavan. Suomessa on kattava perintää koskeva lainsäädäntö. Ohjeen tarpeellisuus.
Ammattimainen perintätoimi on luvanvarainen elinkeino, jota viranomaiset valvovat. Mitä on hyvä perintätapa ? Perinnässä on suhtauduttava vastuullisesti maksujärjestelyihin. On tärkeää tuntea perinnän termit, jotta voi ymmärtää paremmin myös perinnän etenemistä. Sitä säätelee laki saatavien perinnästä (myöhemmin perintälaki), jonka säännöksistä ei voi poiketa velallisen vahingoksi. Velalliselle ei saa myöskään aiheuttaa tarpeettomia kuluja tai tarpeetonta haittaa eikä vaarantaa velallisen yksityisyyden suojaa.
Hyvän perintätavan mukaan maksamattomasta laskusta tulisi ensin ilmoittaa velalliselle ja kehottaa häntä maksamaan lasku vapaaehtoisesti. Kaksi viikkoa eräpäivän jälkeen voidaan lähettää velalliselle muistutus, johon voi lisätä huomautuskuluja enintään euroa. Joskus perinnän kulut kasvavat mielessä vielä enemmän kuin todellisuudessa. Kulujen kertymisen lisäksi sinua voi ahdistaa myös epätietoisuus siitä, mitä perinnässä tapahtuu ja mitä mikäkin asia tarkoittaa. Perintä kasvattaa väistämättä velan määrää.
Perinnästä kerrotaan monlaisia juttuja, mutta se on monen eri lain säätelemää toimintaa. Katso löydätkö näiltä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) ylläpitää rekisteriä perintätoiminnan harjoittajista ja valvoo valtakunnallisesti, että rekisteriin merkityt noudattavat toiminnassaan lakia ja hyvää perintätapaa. Maailman ja maksutapojen muuttuessa on tärkeää, että myös perintäpalvelut uudistuvat. Kuluttajien osalta on hyvä huomata, että velkoja saa itse laskuja periessään laskuttaa enintään viisi euroa maksumuistutukselta.
Yrittäjiltä voidaan periä kohtuulliset ja tosiasialliset perintäkulut. Perinnän tulee olla hyvän perintätavan mukaista, ja tämä koko perinnän perusperiaate on kirjattu myös perintälakiin. Pykälän momentin kohdan mukaan perinnässä ei saa aiheuttaa velalliselle kohtuuttomia tai tarpeettomia kuluja taikka tarpeetonta haittaa. Yhtiöllä on lisäksi oikeus periä korkolain mukaista viivästyskorkoa eräpäivästä lähtien sekä kohtuullisia perintäkuluja. Yhtiö käyttää usein vapaaehtoiseen perintään perintätoimistoa.
Saitko perintäkirjeen? Meitä kaikkia perintää tekeviä toimijoita ohjaa laki saatavien perinnästä ja hyvä perintätapa. Viivästyskorko, perintäkulut,. Sähköinen tiedonsiirto paranee kuljetusfirmojen ja yritysten välillä.
Visma Netvisor on moderni taloushallinto- ja palkanlaskentaohjelma. Kurssilla käsitellään perinnän vaiheiden lisäksi mm. Verkkokurssi sisältää tehtäviä ja lyhyen lopputestin. Yleinen alioikeusmenettely. Oikeudellisen perinnän erityistilanteet.
Konkurssimenettely. Yksityishenkilön velkajärjestely. Täytäntöönpanon aloittamiseen liittyvät toimenpiteet. Ulosottopiirin valinta ja täytäntöönpanomenettely. Yrityssaatavien perintäkulujen tulee lisäksi olla perintälain §:n mukaisesti kohtuullisia, kun huomioidaan saatavan suuruus, suoritettu työmäärä, tehtävän tarkoituksenmukainen suoritustapa tai muut seikat.
Myös puhelinperintä on sallittua, kunhan sitä ei voida pitää häiriköintinä, eli ei pidä soittaa joka päivä, kuten perimiskirjeissäkin on hyvä pitää parin viikon väliä. Opettele perinnän perussäännöt ja noudata niitä tinkimättä. Selvitä itsellesi ja noudata maksumuistutusten osalta asiaa koskevaa lainsäädäntöä. Kuntien saatavia koskevista erityisistä valitusajoista tulee erikseen mainita.
Linjaus perustuu perintälain §:n edellyttämään hyvän perintätavan noudattamiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.