keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Kela perheenjäsen

Suomalainen Annika on töissä Saksassa lähetettynä työntekijänä. Hän solmii avioliiton saksalaisen miehen kanssa. Vaikka Annikalla on oikeus Suomen sosiaaliturvaan, hänen miehellään ei voi olla oikeutta, koska hän ei ole asunut Suomessa ennen Annikan ulkomaille muuttoa. Yrittäjän perheenjäsen on jatkossa palkansaajan asemassa, jos hän jää työttömäksi. Muutos tulee voimaan 1. Kela seuraa korvattujen matkojen osalta matkakaton täyttymistä ja lähettää sen täytyttyä asiakkaalle vuosiomavastuukortin (SV 191).


Korttia näyttämällä kuljettajalle matka ei maksa mitään. Mela on maatalousyrittäjien ja apurahansaajien eläkelaitos. Tarjoamme viljelijöille, poronhoitajille, kalastajille, metsänomistajille sekä tieteen ja taiteen apurahansaajille monipuolista eläke- ja sosiaaliturvaa.


Vuorotteluvapaalle jäävä voi käyttää vapaan haluamallaan tavalla. Työntekijän on syytä hyvissä ajoin ennen vuorottelusopimuksen tekemistä selvittää työttömyyskassan tai Kansaneläkelaitoksen ( Kela ) kanssa työhistoriansa riittävyys. Vapaa kestää vähintään 1ja enintään 1kalenteripäivää. Kun työnantajasi on valinnut työterveyshuollon yhteistyökumppaniksi Mehiläisen, näet nettiajanvarauksesta oman työterveystiimisi ja -asemasi. Kirjaudu verkkoajanvaraukseen henkilötunnuksellasi, jolloin näet työterveyspalveluihisi nimetyt työterveyslääkärit ja -hoitajat ja varaa aika.


Päätoiminen työllistyminen omassa työssä voidaan katsoa päättyneeksi, kun TE-toimisto saa työnhakijalta luotettavan tiedon siitä, että toimintaa ei enää jatketa. Kela -kortti toimii kanta-asiakkuuden tunnistautumisessa, joten on tärkeää, että jokainen perheenjäsen muistaa näyttää Kela -korttinsa asioidessaan apteekissa. Vuotuinen omavastuuosuus, eli matkakatto, on 30euroa. Näin varmistetaan, että ostot kertyvät oikealle kanta-asiakastilille. Jos lähdet matkaan saattajan kanssa samasta osoitteesta omalla autolla tai taksilla, ei saattajalle aiheudu korvattavia matkakuluja.


Kela korvaa saattajan kustannuksia halvimman matkustustavan mukaisesti. Jos lähetetyn työntekijän mukaan lähtevä puoliso ei työskentele, Kela tekee päätöksen sosiaaliturvasta. A1-todistusta voi hakea myös Suomessa toimivalle yritykselleen etänä työskentelevä yrittäjä, joka on harjoittanut samaa yrittäjätoimintaa Suomessa ennen ulkomaan työskentelyä. Lisätietoja saat Eläketurvakeskuksesta.


Kela perheenjäsen

Kela huolehtii myös niistä sairaanhoidon korvauksista, jotka maksetaan yksityisestä sairaanhoidosta. Jos olet sairausvakuutettu Suomessa, saat Kela -kortin. Kelan tukien perusteet on määritelty laissa.


Kun haet etuutta, Kela selvittää, onko sinulla oikeus Kelan etuuksiin. Tähän vaikuttaa vakinainen asuminen sekä työskentely Suomessa. Näiden sivujen kautta, löydät tarvitsemasi tiedon nopeasti ja tiiviissä muodossa. Työllisyysrahasto tuo turvaa työelämän muutoksissa. Tuemme työllisyyden edistämistä rahoittamalla työttömyysturvaa, aikuiskoulutusetuuksia, työttömyysajalta kertyvää työeläkettä ja palkkaturvaa.


Kela perheenjäsen

Työttömyysehto täyttyy joko perheyrityksessä tai ulkopuolisella työnantajalla työskentelyn perusteella. Mikäli perheenjäsen on ollut töissä edelliset kuukautta sekä perheyrityksessä että ulkopuolisella työnantajalla, tulee työttömyysturvaa hakevan valita, kumman työsuhteen perusteella hän hakee työttömyysturvaa. Kela toimii yksityisen hoidon tuessa sijaismaksajana, eikä maksa yksityisen hoidon tuesta sosiaalivakuutusmaksuja. Kela ei myöskään peri maksamastaan suorituksesta työntekijän sosiaalivakuutusmaksuja. Perheenjäsen vastaa työsopimussuhteisen hoitajan työnantajavelvoitteista ja sosiaalivakuutusmaksuista myös yksityisen hoidon tuen osalta.


Tiesitkö, että tämän kevään aikana Kela järjestää yli tuhat erilaista kuntoutuskurssia? Pelkästään tuki- ja liikuntaelinsairaille on tarjolla yli 3kurssia eri puolilla Suomea. Kuntoutusta järjestään sekä kursseina kuntoutuslaitoksissa että avokursseina, joille voi osallistua helposti työn tai opiskelun ohessa.


Kela perheenjäsen

Merkitystä ei ole sillä, asuuko perheenjäsen samassa vai eri taloudessa tai onko työsuhteessa muita ulkopuolisia työntekijöitä. Perheenjäsenten välisessä työsuhteessa ei siten synny oikeutta ylityö-, sunnuntaityö- tai muihin työaikalain mukaisiin korvauksiin. Kela seuraa matkakaton täyttymistä Kun vuotuinen matkakattosi on täyttynyt, Kela lähettää sinulle postitse matkakattokortin. Heikentynyt terveydentila ei välttämättä tarkoita työstä luopumista.


MYEL-vakuutuksesi turvaa toimeentuloasi, jos et sairauden tai vamman takia pysty jatkamaan työssäsi entiseen tapaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit