perjantai 28. joulukuuta 2018

Hautajaiset etiketti

Paljon eri kokoja ja malleja. Painata oma teksti ja kuva! Hautajaiset järjestetään Suomessa yleensä 2-viikon kuluttua kuolemasta. Tässä lista asioista, jotka on hyvä ottaa huomioon. Omaisille tärkeää on tilaisuuden sisältö, läheisten ja ystävien läsnäolo ja heidän osanottonsa.


Etiketti suosittelee nahkapohjaisia kenkiä, mutta hillityt kumipohjaiset kengät ovat täysin hyväksyttävät.

Oli kenkävalinta mikä hyvänsä, tulee niiden olla puhtaat ja kiiltää hillitysti. Huonolla tai liukkaalla kelillä kengät voi suojata mustilla tai tummilla kalosseilla. Mustien kenkien kanssa käytetään mustia sukkia. Suomalaisessa hautajaiskulttuurissa on omat sääntönsä ja perinteensä, muutoin omaiset voivat järjestää hautajaiset oman mielensä mukaan, ja vainajan mahdollisia toivomuksia noudattaen. Kun läheinen kuolee, täytyy hoitaa hautajaiset , hautapaikka ja muistaa irtisanoa sähkösopimus.


Mitä muita käytännön asioita täytyy muistaa? Tätini oli perheetön ja asui yksin kissansa kanssa. Joskus hautajaiset pidetään vain perhepiirissä tai hautajaisiin voidaan kutsua lehti-ilmoituksella.


Hautajaisiin voidaan kutsua myös puhelimitse, kirjeellä tai kortilla.

Maaseudulla hautajaiset ovat usein suurempia kuin kaupungeissa. Lapset voi yleensä ottaa mukaan hautajaisiin ja heidän kanssaan kannattaa keskustella surusta ja kuolemasta. KAIKKI HAUTAJAISET OVAT YKSILÖLLISIÄ. Ohjelmaa tai käyttäytymissääntöjä ei voi yleistää, toimintatavat voivat riippua myös paikkakunnan ja seurakunnan tavoista ja ohjeista.


Hautajaisissa vainajan ruumis valmistetaan lopullista sijoitusta varten. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle. Poisnukkunutta läheistä voi hyvästellä tutuin virsin ja raamatunkohdin. Välillä on helppo vaipua synkkyyteen ja surkutella, kuinka tylsää tai epäonnistunutta oma elämä on.


Musta väri hallitsee edelleen hautajaispukeutumista. Tilaisuudessa näkyy nykyään kuitenkin myös perinteistä poiketen valkoista väriä sekä entistä lyhyempiä helmoja. Kirkon asiantuntijan mukaan hautajaispukeutuminen onkin ottanut askeleen lähemmäksi muuta juhlapukeutumista.


Räikeimmässä esimerkissä hautajaisiin on tultu verkkahousuissa. Sitä varten ei ole mitään yleispäteviä käyttäytymissääntöjä. Omaisille on tärkeää, että kanssaihmiset osallistuvat tapahtumaan ja osoittavat myötätuntoa. Jokaisen edesmenneen tilaisuus on erilainen. Kuolintodistuksen saa vainajaa hoitaneelta lääkäriltä.


Jos hautapaikkaa ei ole valittu ennalta, se on hankittava kirkkoherranvirastossa. Papin kanssa sovitaan hautajaisten ajasta, paikasta, siunaustilaisuuden kulusta ja virsistä. Arkun kantajana toimiminen hautajaisissa on arvokas tehtävä, joka saattaa kuitenkin tuntua raskaalta.

Raskain asia ei ole arkun paino, vaan hautajaisiin liittyvät suru ja jännitys saattavat tehdä tilanteesta vaikean. Muistolauseita surun hetkellä. Hautaustilaisuudessa on tapana kunnioittaa vainajan muistoa laskemalla kukkalaitteet ja seppeleet arkun läheisyyteen siihen varattuna aikana. Monet ortodoksisen kirkon jäsenet haluavat valmistautua kuolemaan, jos sen lähestyminen on tiedossa.


Käytännössä valmistautuminen tarkoittaa usein synnintunnustuksen, sairaanvoitelun ja ehtoollisen sakramentteihin osallistumista tai sielunhoidollista keskustelua papin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit