tiistai 18. joulukuuta 2018

Litterointi työ kokemuksia

Tyypillistä litteroijan työpäivää on siis mahdotonta määritellä – kokemuksia on yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Usein työ on osa-aikaista, ja sitä voi tehdä esimerkiksi opintojen, kotiäitiyden tai toisen työn ohella. Onko noita haastatteluja pakko ihan kokonaisuudessaan kirjoitella ylös.


Minulla olisi tuntia haastatteluja nauhalla ja mitä olen muilta kurssikavereilta kuullut niin he ovat litteroineet omat, mutta heillä on usein ollut vain yksi tai kaksi haastateltavaa, minulla taas oli yli ja jokainen puhui toista tuntia. Rajoitettuja avun saannin kokemuksia ja hallinnan suhteita huumeita. Itse olisin lisännyt siihen ehkä kolme pistettä viel. Saitko siis luettavaksi litteroidut haastattelut vai valmiin kandin? Aika kummallista jos kaikki täytesanat on jätetty valmiiseen työhön , ellei kyseessä ole jokin kielenkäyttöä tutkiva työ.


Sen sijaan haastattelumenetelmä kuulostaa ihan pätevältä avoimelta haastattelulta. Ei aina ole järkevää käyttää puolistrukturoitua. Sanna Poikelus Viime kirjoituksessa projektiassistenttimme Sanna kertoi, millaista litteroijan työ käytännössä on, ja mitä eri tekijöitä työhön liittyy.


Tällä kertaa hän avaa kokemuksia litteroijan työn hyvistä ja huonoista puolista: Teksti perustuu omien kokemusteni. Kun tekstinkäsittelijä sairaalassa purkaa niitä saneluja sinne koneelle. Niin voiko sitä nauhalta tulevaa puhetta katkaista välillä, tai hidastaa. Rekisteriin merkityt yritykset.


Sosiaalisten yritysten rekisteriin on 4. Annanpura Oy, Helsinki, toimiala. Omalla laitoksellani suositellaan juuri tuota ja senhän saa helposti netistä ilmaiseksi ladattua itselleen. Sounscriberin etuna on se, että saat asetettua tietyn askelvälin, jonka mukaan toistetaan ääntä. Tämän lisäksi reilun vuoden takainen liikelaitostuminen toi mukanaan töiden seurannan, eli nykyisellään jokainen työ merkitään. Alkamisajankohta kirjautuu itsestään, mutta työn pituuden kirjaaminen on kirjoittajan vastuulla.


Samalla merkitään myös työn kiireysluokitus. Kokemuksia minulta löytyy useammastakin sairaalasta. Työ -paikkailmoituksissa edellytetään ”käytännön kokemusta”, jonka perusteella saa puhua ”kokemuksen syvällä rintaäänellä”. Omia kokemuksia on saanut jakaa.


Epäsana-aineiston litterointi. LITTEROINTI -TYÖTÄ TARJOLLA. Etsitään litteroijaa elämänkertakirjoittamisen projektiin.


Työ tulee suorittaa itsenäisesti omilla välineillä maalis-toukokuun aikana. Litteroitavaa kerrontaa on n. Tekijä sitoutuu vaitioloon. Mahdollisuus jatkoon kesällä.


Tälläkin hetkellä netissä on yrityksiä, jotka etsivät syksyksi kiireapulaisia. Jos siis on nopea kirjoittamaan tietokoneella, niin litteroinnilla voi tienata lisäansiota. Hyvinvointi – niin työntekijöiden kuin johdonkin – puhuttaa tänä päivänä laajalti.


Työ -elämä on myllerryksessä ja useat yritykset sinnittelevät haastavissa taloudellisissa olo-suhteissa. Muutos ja epävarmuus leimaavat yksilön asemaa työmarkkinoilla jopa siinä määrin, että muutoksen voidaan sanoa olevan ainoa varma asia. Purkamoon on rakenteilla virtuaalinen kahvihuone, jossa työntekijät voivat vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia sekä kysellä neuvoa toisiltaan esimerkiksi pikaviestien avulla. Työ ei ole enää pelkästään yksin puurtamista.


Näkövammaisille esteettömän purkujärjestelmän on toteuttanut joensuulainen Arcusys Oy. Vasenkätisten liikunnanopettajien kokemuksia vasenkätisyyden merkityksestä liikunnanopettajan ammatissa. Liikuntakasvatuksen laitos, Jyväskylän yliopisto, Liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma, s. Eräänä merkittävänä säästökoh­teena on oman työn osuus. Oman työn osuutta on kuitenkin vaikea verrata ammattirakentajan tunti­määriin. Oma työ on halvempaa, mutta aikaa kuluu paljon enemmän kuin tottu­neelta ammattilaiselta.


Yllä esitettyjen narratiivisien tutkimusten kenttätekstien päälähteenä ovat haastattelut. Taustalla oleva tutkimus sisälsi 6lapsen ja aikuisen haastattelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit