perjantai 28. joulukuuta 2018

Lapsen sukunimen vaihto

Lapsen sukunimen vaihto

Lapsi saa syntyessään vanhempiensa sukunimen , jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi. Myös alle 12-vuotiaan lapsen vastustus estää nimen muuttamisen, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota. Lapsen suostumusta nimen muuttamiseen ei tarvita, jos lapsi ei sairauden tai vammaisuuden vuoksi voi ilmaista kantaansa asiassa. Alaikäisen nimen muuttamiseen vaaditaan lain mukaan erityinen syy, jos lapsen etu- tai sukunimeä on muutettu kolme kertaa alle vuoden iässä.


Jos alaikäisen lapsen vanhempi menee avioliittoon muun henkilön kuin lapsen toisen vanhemman kanssa ja he ottavat yhteisen sukunimen , puolisot voivat avioliiton aikana sopia lapsen nimen muuttamisesta siten, että lapsi saa puolisoiden sukunimen , jos vanhempi on yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa lapsen huoltaja. Tässä palvelussa voit hakea nimenmuutosta. Ilmoituksen vastaanottajan on selvitettävä ilmoitetun etunimen lainmukaisuus.


Nimenmuutoksen käsittely kestää yleensä 1–kuukautta. Päätös toimitetaan postitse. Digi- ja väestötietovirasto palvelee.


Ilmoitusmenettely on nimensä mukaisesti nopea ja yksinkertainen. Lapsen sukunimen muuttaminen tapahtuu tilanteesta riippuen joko ilmoituksella tai hakemuksella. Sukunimen määräytyminen lähtökohtaisesti. Alaikäisen lapsen sukunimen voi muuttaa ilmoituksella vanhempien yhteiseksi sukunimeksi, jos vanhemmat solmivat keskenään avioliiton ja ottavat yhteisen sukunimen. Aviopuolisoilla on myös mahdollisuus antaa yhteinen sukunimensä toisen puolison alaikäiselle lapselle.


Lapsen huoltajien on oltava lapsen nimenmuutoksesta yksimielisiä. Sen vuoksi olisi kiva saada nätti etunimi sukunimeni kanssa. Vanhemmat kun eivät ole ajatelleet varmaan että tyttölapsi josta kasvaa aikuinen nainen haluaa mahdollisesti pitää oman sukunimen eivätkä ole viitsineet valita nimeä mikä sopii sukunimen kanssa. Vanhemmat voivat sopia alaikäisen lapsen sukunimen muuttamisesta siten, että lapsi saa isänsä sukunimen , jos vanhemmilla ei lapsen syntyessä ollut yhteistä sukunimeä ja isyyttä ei ollut vahvistettu silloin, kun lapsi ilmoitettiin väestörekisteriin otettavaksi.


Mutta saadakseen samat lailliset oikeudet nykyiseen mieheesi pelkkä sukunimen vaihto ei riitä. Siinä sitten sossu tekee pari käyntiä ja jututtaa aikuiset ja lapsen , myös lapsen mahdollisen bioisän. Jos vanhemmilla on eri sukunimi ja. Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen.


Voit myös asioida palvelupaikassa. Etu- ja sukunimilain mukaan etu- ja sukunimen ilmoittamista ja muuttamista koskevat asiat käsittelee ensimmäisen asteen viranomaisena maistraatti. Nimen ilmoittamista ja muuttamista koskevaa neuvontaa antaa maistraatti.


Nimilaki löytyy oikeusministeriön ylläpitämästä Finlex-nimisestä tietopankista. Jos isyyttä ei ole vahvistettu nimeä ilmoitettaessa, lapsi saa sukunimekseen äidin sukunimen. Lapsen sukunimi voidaan kuitenkin isyyden vahvistamisen jälkeen muuttaa isän sukunimeksi maistraattiin tehtävällä ilmoituksella.


Mitä pitää tehdä kun lapsi on syntynyt avioliiton ulkopuolella ja isäehdokkaita on useita? Avoparit ovat yhteisen lapsen perusteella jo aiemmin voineet hakea yhteisen sukunimen , mutta jatkossa käytäntö ulotetaan myös lapsettomiin avopareihin, jotka ovat asuneet vähintään viisi vuotta yhdessä. Tällä on haluttu parantaa erityisesti iäkkäiden, pitkään yhdessä olleiden avoparien asemaa, Kangas sanoo. Lapsen henkilöllisyys todistetaan lähtökohtaisesti voimassa olevalla passilla tai voimassa olevalla henkilökortilla. Alle 18-vuotiaan henkilöllisyys voidaan todentaa myös hänen huoltajansa avulla.


Tällöin huoltaja tunnistetaan hänen esittämästään henkilöllisyysasiakirjasta (voimassa oleva passi tai henkilökortti). En vaihtanut Etu- ja sukunimen perusteella pääsemme Rekisteröitynyt käyttäjä voi vaihtaa kirjautumiseen kuinka monta kertaa ilmoitustasi on kaiken. Tee muuttoilmoitus maistraatille ja Postille helpoimmin ja nopeimmin verkkopalvelussa.


Yhdellä ilmoituksella voit tehdä muuton itsellesi ja samalla kertaa muuttaville perheenjäsenillesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit