maanantai 10. joulukuuta 2018

Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen vakituisen työn takia

Tällainen laillinen syy voi olla esimerkiksi työn kausiluonteisuus tai vakituisen työntekijän sijaistaminen. Määräaikaisen työsopimuksen voi irtisanoa vain, jos siitä on sovittu. Työntekijänä voit milloin tahansa irtisanoutua toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta. Sinun ei tarvitse perustella irtisanoutumistasi, mutta sinun tulee noudattaa työsopimuslain ja työhösi sovellettavan työehtosopimuksen mukaisia irtisanoutumisaikoja. Työnantaja voi irtisanoa työsopimuksen asiallisesta ja painavasta syystä.


Irtisanominen on mahdollista vain toistaiseksi voimassa olevien työsopimusten osalta. Vastaus Pahasti hukassa Heippa! Minulla on allekirjoitettuna määräaikainen työsopimus, tai siis työnantaja allekirjoitti, elokuulle asti. Kyseessä siis kesätyö. Muuten työsopimuksen saa purkaa vain erittäin painavan syyn takia.


Uuden työn alussa voi olla koeaika, joka voi kestää enintään kuukautta. Työsopimuksen purkaminen koeaikana. Työ päättyy koeaikana heti, jos työnantaja tai sinä haluat niin. Kun työsuhde puretaan, päättyvät myös palkanmaksu ja työn suorittaminen välittömästi ilman irtisanomisaikaa.


Jos työnantaja purkaa työsopimuksen koeaikana, hänellä täytyy olla siihen asiallinen syy. Työsuhde voi päättyä monesta eri syystä. Määräaikainen työsopimus päättyy määräajan päättyessä tai sovitun työn valmistuessa.


Vakituisen työntekijän työsuhde voi päättyä irtisanomiseen, irtisanoutumiseen tai työsuhteen purkuun. Työnantajan on selvitettävä, olisiko irtisanominen vältettävissä sijoittamalla työntekijä muuhun työhön. Tämä tarkoittaa sitä, että jos työntekijä on osoittautunut sopimattomaksi esimerkiksi asiakaspalveluun, työnantajan on ennen irtisanomista selvitettävä, voidaanko hänelle tarjota muita töitä. Palvelussuhde päättyy ilman irtisanomista ja irtisanomisaikaa sen kalenterikuukauden päättyessä, jonka aikana työntekijä tai viranhaltija täyttää eroamisiän.


Myös ansiotasoon negatiivisesti vaikuttava liian vähän työn määrääminen kelvannee purkuperusteeksi, samaten kuin täysin työsopimuksen ulkopuolisten tehtävien osoittaminen työntekijälle. Myös huomattava palkanmaksun myöhästyminen saattaa olla riittävä peruste työsopimuksen purkamiseen. Virkasuhde tai työsuhde, jonka tehtävät eivät olennaisesti poikkea viranhaltijan tehtävistä.


Perusteltu syy on esimerkiksi se, ettei työtä ole työn kausiluonteisuuden takia tarjolla kuin silloin tällöin. Taloudelliset ja tuotannolliset irtisanomisperusteet. Selvitä mikä on irtisanomisaika työntekijälle ja työnantajalle eri tilanteissa, kuten koejalla, vuosilomalla tai lomautuksen aikana. Olemme koonneet sinulle tietoa asioista joita irtisanoutuessa tulee ottaa huomioon sekä listanneet vaihtoehtoja irtisanoutumisen jälkeiselle ajalle.


Jos työsopimuksessa ei ole sovittu irtisanomisesta ja irtisanomisajasta, ma-työsopimus on voimassa määräajan loppuun. Jos irtisanomisajasta on sovittu (ns. sekasopimus), noudatetaan sitä. Jos työstä haluaa pois ennen määräaikaa, voi neuvotella työnantajan. Työnantajan muun työn tarjoamisvelvollisuus kattaa kaiken sellaisen työn , jota työntekijä olisi kyennyt tekemään oman ammattitaitonsa ja kokemuksensa perusteella.


Vierailija: Onnistuuko? Nykyisessä työpaikassa olisi vielä kesän loppuun asti töitä, mutta nyt oisi töitä tarjolla paikasta jonne olen aina halunnut, mutten tiedä vielä kuinka pitkäksi aikaa siellä olisi töitä, van jalan kovasti sen talon oveen välin haluaisin. Miten työnantaja siihen suhtautuu? Tai sitten jatkaa hänen työsuhdettaan, jos firman tilanne sen muuten sallii. Lain tarkoittamana perusteena voidaan pitää: työsopimuksesta tai laista johtuvien työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene.


Virkamies voi valittaa valtioneuvoston tai viraston tekemästä virkamiestä koskevasta päätöksestä hallinto-oikeuteen hallintolainkäyttölain mukaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit