keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Vaihteleva työaika laki

Muuttuuko työajan määritelmä? Käsittelemme koulutuksessa uuden työaikalain ja sen muutosten vaikutusta palkkahallintoon. Suuren valikoima kirjakauppa. Tutustu valikoimaan ja tilaa heti.


Jos vaihtelevaa työaikaa koskevan ehdon sisältävä työsopimus on tehty ennen tämän lain voimaantuloa, työnantajan on annettava luvun §:n momentin kohdassa tarkoitettu selvitys työajasta kuuden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta. Työtuntimääräksi voidaan sopia esimerkiksi 0–tuntia viikossa tai 10–tuntia viikossa. Vaihteleva työaika on tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan tilanteissa, jossa työnantajan työvoimatarve vaihtelee. Nollatuntisopimus on nyt vaihteleva työaika – mikä muuttui?


Jos työvoimatarve ja työnantajalla tarjolla oleva työn määrä vaihtelevat, voidaan myös jatkossa sopia työvoimatarvetta vastaavasta vaihtelevasta työaikaehdosta. Selvityksessä on kuvattava se vaihteleva työvoimatarve, jonka johdosta työnantaja katsoo, että vaihtelevan työajan käyttämiseen on peruste edellä kohdassa selos-tettujen edellytysten mukaisesti. Tämä voi olla esimerkiksi vakituisen henkilöstön poissaoloista johtuva sijaistarve. Eduskunta on hyväksynyt lakiesityksen 4. Kesäkuun alusta tulivat voimaan lakimuutokset, joilla pyrittiin parantamaan nollatuntisopimuksiin liittyviä epäkohtia. Mikä on vaihteleva työaika ? Jatkossa vaihteleva työaika ei olisi sallittu, mikäli työvoiman tarve ei ole aidosti vaihtelevaa.


Vaihteleva työaika laki

Tämä siirtää osan työntekijöistä kiinteiden työsopimusten vahvemman työsuhdeturvan piiriin. Vaihtelevaa työaikaa noudattavien työntekijöiden oikeus sairausajan palkkaan turvataan. Työaikatiedoista tulee ilmetä viikoittainen työaika ja viikkolevon toteutuminen. Tehtyjen työtuntien määrä Jotta pystyt tarkistamaan, onko palkkasi laskettu oikein tehdyiltä työtunneilta, on hyvä, että pidät itse kirjaa ainakin tehdyistä ylityötunneista.


Syynä voi olla esimerkiksi työvoiman tarpeen ennakoimattomuus, jonka pitää perustua työn luonteeseen. Vaihtelevasta työajasta ei saa työnantajan aloitteesta sopia, jos sopimuksella katettava työnantajan työvoimatarve on kiinteä. Sääntely koskee myös työntekijöitä, jotka kutsutaan työhön tarvittaessa. Työajasta ei ole tällaisissa sopimuksissa sovittu lainkaan. Vaihtelevan työajan työsopimuksia koskeva sääntely tulee voimaan 1. Arkipyhäkorvaus voidaan maksaa tehdyn työajan suhteessa jokaiselta työpäiväksi osuvalta arkipyhältä, esimerkiksi prosenttia arkipyhäkorvauksesta, jos työaikaa on lyhennetty prosenttia.


Työaikalain pääsäännön mukaan säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja tuntia viikossa. Kun säännöllinen tai sovittu työaika ylitetään, kyse on lisä- tai ylityöstä. Lisätyö on työnantajan aloitteesta sovitun työajan lisäksi tehty työ, joka ei ylitä säännöllistä työaikaa.


Työntekijän oikeus sairausajan palkkaan ja irtisanomisajan palkkaan paranivat aiempaan verrattuna. Päinvastoin nyt legitimoidaan nollasopimukset — vaihteleva työaika -käsitteen harsoon kiedottuna lainsäädäntöön. Osittain tämä laki tulee jopa heikentämään työntekijän asemaa. Työaikaa on se aika, jolloin työtä tehdään tai jolloin työntekijä on työpaikalla työnantajansa käytettävissä. Jos työntekijällä on oikeus ruokatauollaan poistua työpaikaltaan, ei taukoon kuluvaa aikaa katsota työajaksi.


Tämä ei kuitenkaan riitä, jos toteutunut työaika viimeiseltä kuudelta kuukaudelta osoittaa, ettei sovittu työaika vastaa työnantajan todellista tarvetta. Työnantajat käyttävät nollatuntisopimuksia kiertääkseen työehtoja ja lakeja. Nollasopimuksia etenkin sosiaalialalla.


Silti nollatuntisopimus ei ole sama asia kuin keikkatyö tai työttömyys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit