torstai 6. joulukuuta 2018

Osakasluettelo lomake

Lomake on 6B-lomakkeen lisälehti. Paina yläreunasta (Word): Ota muokkaus käyttöön, näin pääset täyttämään lomaketta. Tallenna lomake itsellesi. Asiakkaalle lähetettäviin lomakkeisiin esim.


Jokaisessa yhtiössä tulee olla vähintään yksi osake. Osakkeiden omistaminen tuottaa määrätyt oikeudet ja velvollisuudet yhtiössä. Oikeudet jaetaan tavallisesti varallisuusoikeuksiin (esim. oikeus osinkoon) ja hallinnoimisoikeuksiin (esim. läsnäolo-, puhe- ja äänioikeus yhtiökokouksessa).


Varmistathan, että ilmoittamasi osakelukumäärä täsmää kaupparekisteriin ilmoitetun kanssa. Osakeyhtiön osakasluettelo. Jos näin ei ole niin kerro syy.


Osakasluettelo on Suomessa oltava jokaisella sellaisella osakeyhtiöllä, joka ei kuulu arvo-osuusjärjestelmään. Osakasluettelosta tulee ilmetä kunkin osakkeenomistajan nimi ja osoite, yksilöityjen osakkeiden tai osakekirjojen määrä osakelajeittain sekä osakkeiden antamispäivä. Osakasluettelo ei niinkään pyri listaamaan osakekohtaisesti kaikkia osakkeiden tietoja, kuten osakkeeseen liittyvät panttioikeudet, omistusoikeudet sekä muut mahdolliset oikeudet, vaan se lähtee liikkeelle osakkaista, eli osakkeenomistajista käsin.


Luetteloa on pidettävä luotettavalla tavalla. OYL 3:§ momentti 5) Saannot ja muut muutokset on viivytyksettä merkittävä luetteloihin. Ennen merkintää on varmistettava saannon laillisuus (mm. lunastusoikeus) ja varainsiirtoveron suorittaminen (OYL 3:§).


Isännöitsijän ei tarvitse enää ilmoittaa Verohallinnolle vastikkeettomista omistajanvaihdoksista, eli perinnönjakoon, testamenttiin tai lahjaan perustuvia omistajanvaihdoksista. Oikeustoimi on pätevä kuitenkin vain, jos se, jonka kanssa oikeustoimi tehtiin, ei tiennyt eikä hänen pitänyt tietää, että kuolinpesään kuuluu sellainen osakas, jota ei ollut mainittu vahvistetussa perukirjan osakasluettelossa. Vahvistettu osakasluettelo antaa siten vilpittömän mielen suojan. Osakkeen saajalla ei ole oikeutta käyttää osakkeenomistajalle yhtiössä kuuluvia oikeuksia ennen kuin hänet on merkitty osakeluetteloon tai hän on ilmoittanut saantonsa yhtiölle ja esittänyt siitä luotettavan selvityksen. Tiekuntien lomakkeilla saattaa olla tarvetta, joten tässä valikoimaa: Huom.


Osa lomakkeista on vanhoja, joissa näkyy vanha valuutta. Tästä huolimatta ovat kuitenkin käyttökelpoisia. Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin, laadukkaisiin palveluihin ja turvallisiin elinoloihin. PRH - Patentti- ja rekisterihallitus. Perunkirjoitus kaavake on osakasluettelo.


Kaavakkeeseen tuleekin listata kaikki kuolinpesän osakkaat. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset (lapset, lasten lapset, vanhemmat ja sisarukset) ja yleistestamentin saajat. Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Jos hakijana on yhtiö, on hakemukseen liitettävä kaupparekisteriote ja yhtiösopimus tai yhtiöjärjestys sekä osakeyhtiön osakasluettelo.


Kaupparekisteriote ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi. Jos kysymyksessä on luvan muutos on hakemukseen liitettävä jäljennös muutettavasta luvasta. Uusi asunto-osakeyhtiölaki on tullut voimaan 1. Asunto-osakeyhtiölaissa säädetään muun muassa asunto-osakeyhtiön osakeluettelon vaatimuksista (luku, pykälät - 15). Uuden omistajan rekisteröinti osakeluetteloon. Osakkeenomistajalle kuuluvat oikeudet Uusi omistaja saa käyttää osakkeenomistajalle kuuluvia oikeuksiaan taloyhtiössä, kun hänet on merkitty osakeluetteloon tai hän on esittänyt luotettavan selvityksen omistusoikeudestaan.


Perukirjalla on kolme tehtävää. Se on osakasluettelo eli siitä ilmenevät kaikki perilliset ja testamentinsaajat. Toiseksi se on yhteenveto vainajan varoista ja veloista.


Kolmanneksi se on veroilmoitus, jonka perusteella perillisille määrätään perintövero.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit