tiistai 11. joulukuuta 2018

Kuolinpesän jakaminen kustannukset

Kustannukset , jotka aiheutuvat pesänjakajan hakemisesta, maksetaan kuitenkin usein sopimuspohjaisesti kuolinpesän varoista. Jos kaikki osakkaat yksimielisesti ovat hakeneet pesänjakajaa tai suostuneet yhden osakkaan tekemään hakemukseen, on tästä aiheutuneita kuluja yleensä pidetty perinnönjaon välttämättöminä kuluina, ja ne on määrätty korvattavaksi jäämistön varoista. Kuolinpesän jakaminen ei ainakaan odottelulla helpotu. Tapani Norroksen mukaan se on joskus myös järkevää, mutta jako pitää tehdä hallitusti.


Kokemukseni mukaan kuitenkin vaikein pala jää jaettaessa usein viimeiseksi, sanoo asianajaja Tapani Norros. Perinnönjaosta) sääntelee kuolinpesän varojen jakamista.

Vastaus apua_tarvitseva Isäni kuoli alkuvuonna ja jätti jälkeensä mm. Näin olen itse asian. Jos perinnönjakoa ei saada tapahtumaan sovinnolla, voi oikeus määrätä asiaa hoitamaan pesänjakajan.


Yleensä aina kannattaa pyrkiä sovintoratkaisuun, koska riitatapauksessa kustannukset syövät hyvin nopeasti pesän arvon. Kannattaa siis tunnustella vielä kerran sovintojaon mahdollisuutta kuolinpesän osakkaiden kesken. Jos kullakin osakkaalla on lapsia, lapsilla omia lapsia, heillä ajan myötä omia lapsia ja kun jakamaton kuolinpesä siirtyy sukupolvelta toiselle, paisuu kuolinpesän osakkaiden määrä mahdottoman suureksi suhteessa kuolinpesän varallisuuteen nähden.


Pesänjakajalle myyntiluvan hakemisesta aiheutuneet kulut on katettava perinnönjakokuluina kuolinpesän varoista. Pesänjakajalla on todistustaakka siitä, että jakoa ei saada toimitetuksi ilman myyntiluvan saamista. Rahat voi jakaa vapaasti, kunhan kaikki osakkaat ovat jakamisesta yksimielisiä.

Ennen perinnönjakoa maksetaan pesän velat pois. Tämän määräyksen rikkominen aiheuttaa kuolinpesän osakkaille henkilökohtaisen velkavastuun. Laskennallisessa osituksessa vainajan kuolinpesän oletetaan luovuttavan vainajan leskelle tasinkoa 50.


Jos lesken ja kuolinpesän välillä tehdään kohtuullisessa ajassa kuoleman jälkeen ositus, jossa leski pitää oman omaisuutensa, mutta ei saa vainajalta tasinkoa, lesken ei katsota ryhtyneen tasinkoon. Kimmoke kuolinpesän jakamiseen tulee viimeistään silloin kun pesän rahavarat on käytetty, ja pesän osakkaiden pitäisi pulittaa juoksevat kustannukset omasta pussistaan. Suosittelen testamenttia.


Sillä voi hyvin pitkälle määrätä mitä omaisuudelle tapahtuu. Silloin pesäkään ei jää jakamattomaksi. Toisin sanoen, voiko kuolinpesän haltija siirtää yksinkertaisesti osakkaiden.


Toisinaan kuolinpesään sisältyvän kiinteistön tai kiinteistöjen jakaminen saattaa. Ensisijaisesti kuolinpesän asioista huolehtii perittävän kanssa asunut kuolinpesän. Puhumattakaan perunkirjoituksesta, perintöveroista ja kuluista, jotka liittyvät perheen. Mitä suurempi riita, sitä suuremmat ovat yleensä omaisuuden jakamisen kustannukset.


Pesän varallisuuteen voi kuulua asunto, joka myydään ja kauppakirjankin laatiminen sisältyy kuluihin. Jotkin kulut voivat kuitenkin olla vähennyskelvottomia, vaikka ne olisivat syntyneet kuolinpesän asioiden hoitamisesta. Perukirjaan merkitään vainajan varat ja velat, mutta se on paljon muutakin kuin pelkkä omaisuusluettelo.


Perunkirjoituksen toimittamiseen kannattaa satsata. Perintöasiat ja erityisesti niihin liittyvät riidat saattavat tuhota lähisukulaisten välit.

Kun riidan kohteena on perintökynttilät, on ongelman ratkaiseminen kuolinpesän osakkaiden kesken monesti vaikeaa. Sama tilanne aiheutuu siitä, että yksi kuolinpesän osakas on passiivinen eikä osallistu kuolinpesän purkamiseen perinnönjaon kautta. Ratkaisun avain on tällöin pesänjakaja. Korvauksesta tulisi ensisijaisesti sopia, mutta jos sopimukseen ei päästä, voivat johdon rakentaja, maanomistaja ja suojeluviranomainen kukin hakea toimitusta korvauksen määräämiseksi. Korvausvelvollinen maksaa lähes aina toimituksen kustannukset , vaikka korvauksen saaja olisi hakijana.


Mikäli esineen jakaminen ei ole mahdollista tai se aiheuttaisi suhteettoman kalliita kustannuksia tai alentaisi huomattavasti esineen arvoa, on oikeudella valta yhteisomistajan vaatimuksesta ja hänen haastatettuaan toiset yhteisomistajat asiassa kuultaviksi määrätä esine myytäväksi yhteisomistussuhteen purkamista varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit