maanantai 17. joulukuuta 2018

Sopimuksen sitovuus

Asiantuntevaa lakiapua yrityksille pääkaupunkiseudulla. Lähtökohtana on yksityisautonomia eli oikeusvaltiossa kaikille oikeustoimikelpoisille ihmisille ja oikeuskelpoisille yhteisöille kuuluva vapaus velvoittautua sekä lat. Päätäntävapaus antaa osapuolille mahdollisuuden valita itse, solmiiko sopimuksen vai ei.


Myyjän on toimitettava tilatut tavarat sovittuun aikaan eikä ostajalla ole oikeutta vaihtaa tai palauttaa tavaraa, jos asiasta ei ole erikseen sovittu (poikkeuksena koti- tai etämyynti). Koska sopimukset ovat sitovia, sinun on hyvä varmistaa ennen sopimuksen tekoa, että ymmärrät sopimuksen sisällön ja sen, mihin sopimuksessa sitoudut. Virka- ja työehtosopimukseen ovat sidottuja Kirkon työmarkkinalaitos, seurakunnat ja muut kirkon työnantajayksiköt sekä ne viranhaltijoita ja työntekijöitä edustavat yhdistykset, jotka ovat sopimuksen tehneet, näiden yhdistysten alayhdistykset samoin kuin niiden jäseninä olevat viranhaltijat ja työntekijät. Suullinen sopimus: Suullisen sopimuksen sitovuus Sitooko suullisesti tehty sopimus?


Molemmat velvoittavat periaatteessa yhtä paljon sopimuksen mukaisen suorituksen täyttämiseen. Tärkeimpiä ovat sopijapuolten tahto sopimuksen tekemiseen ja tahdonilmaisun saattaminen toisen osapuolen tietoon. Sopimuksen sitovuus koostuu monista eri asioista.


Tämän lisäksi sitovuuteen vaikuttaa se, millä tavoin tahdonilmaisu on annettu ja onko se ollut oikea aikainen. Myös sopimuksen sitovuuteen kohdistuvia poikkeuksia on paljon. Kun sopimus on tehty, sopimuksen osapuolen on sitä noudatettava eikä osapuoli voi esimerkiksi peruuttaa sopimusta, ellei jossakin laissa poikkeuksellisesti ole sallittu sopimuksen peruuttamista. Kun kuluttaja ostaa yritykseltä tavaran tai palvelun, kyse on sopimuksen tekemisestä.


Täysivaltaiset henkilöt voivat vapaasti solmia sopimuksia ja niiden kautta luoda itselleen oikeuksia ja velvollisuuksia. Kohtuuttomimmillaan sopimusehdot ovat sellaiset, että yrityksellä on vain ”velvollisuus” vastaanottaa kauppahinta, mutta asiakas kantaa kaikki riskit. Kauanko tarjouksen antaja on sidottu tarjoukseen?


Tarjouksen antaja on sidottu tarjoukseensa tarjouksessa sanotun määräajan. Sitovuus voi lakata jo ennen sitä, jos tarjoukseen tulee hylkäävä vastaus. Ellei määräaikaa ole asetettu, tarjous sitoo antajaansa kirjallisen tarjouksen tapauksessa kohtuullisen ajan ja suullisen tarjouksen tapauksessa vain hetken tarjouksen antamisen jälkeen. Työehtosopimusten sitovuus.


Normaalisitovat työehtosopimukset velvoittavat niitä osapuolia, jotka ovat sopimuksen allekirjoittaneet, tai jotka kuuluvat järjestöön, joka on solminut työehtosopimuksen. Järjestäytyneen yhteiskunnan toimivuus edellyttää sitovien sopimusten noudattamista. Toisin sanoen periaate on se, että toinen sopijapuoli voi rauhallisin mielin luottaa toisen täyttävän sopimuksen. Paikallisen sopimuksen sitovuus. Luottamusmiehen kanssa tehty sopimus sitoo niitä työntekijöitä, joita luottamusmiehen on katsottava edustavan.


Työlainsäädännössä ja työehtosopimuksissa saatetaan kuitenkin edellyttää, että paikallinen sopimus tehdään tietyissä tilanteissa kirjallisesti. Sopimus työsäännöistä, aloitetoiminnan säännöistä ja niiden muutoksista sitoo työnantajaa sekä niitä sopimuksen soveltamisalaan kuuluvia työntekijöitä, joiden edustaja on tehnyt sopimuksen. Sopimusta noudatetaan kunkin työntekijän työsopimuksen osana, jollei työehtosopimuksesta muuta johdu. Tämä työehtosopimus sitoo allekirjoittaneita liittoja ja niiden alayhdistyksiä sekä työnantajia ja työntekijöitä, jotka ovat tai sopimuksen voimassaoloaikana ovat olleet näiden yhdistysten jäseniä.


Nämä seikat voivat vaikuttaa siihen, millaisella irtisanomisajalla sopimuksesta pääsee eroon, jos sitä ei sopimuksessa ole määritelty. Sopimus voi olla suullinen tai kirjallinen, ja se on sitova sopimuksen muodosta riippumatta. Puhutaan pacta sunt servanda –periaatteesta, joka on yksi sopimusoikeuden kulmakivistä.


Finnish Vaikka liike lähestyi sinua ensin postitse, allekirjoitit sopimuksen kuitenkin paikan päällä liikkeessä, minkä vuoksi sopimus on sitova.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit