maanantai 4. helmikuuta 2019

Vanhempainraha verotus

Luotettavat tilitoimistopalvelut Kainuussa. Vanhempainpäivärahojen verotus. Vaikka tuki on pienempi kuin palkka, veroprosentti ei välttämättä pienene. Tämä johtuu siitä, että tuesta ei voi tehdä verotuksessa samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta.


Kun saat vanhempainrahaa ja saamasi tuki on pienempi kuin palkka, jota olet saanut aiemmin, veroprosenttisi ei kuitenkaan välttämättä pienene. Molemmat vanhemmat voivat pitää vanhempainvapaata. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Lapsi on noin kuukautta, kun vanhempainraha päättyy.


Aiempina vuosina päätöksiä on päästy antamaan joulukuun loppupuolella. Ansiopäivärahan saamisen estäviä etuuksia ovat muun muassa useat eläkkeet, sairaus- tai osasairauspäiväraha, äitiys-, isyys- tai vanhempainraha taikka kuntoutusraha. Ansiopäivärahaa vähentäviä etuuksia ovat muun muassa osatyökyvyttömyyseläke tai valtion eläkelain mukaiset eläkkeet, joita maksetaan normaalia alemman eläkeiän perusteella. Palkkatuloja syövät verotus ja päivähoitomaksut, kirjoittaa politiikan toimittaja.


Lomarahaa, lomaltapaluurahaa tai äitiys- ja vanhempainraha -ajan. Yrittäjällä äitiys- ja vanhempainraha määräytyy YEL-työtulon mukaan. Olen maksanut veroja ja veroja ja lisää vielä veroja , ja sitten kun saan. Veroprosenttilaskurin antama tulos on aina vain suuntaa antava. Mihin laskuria voi käyttää?


Selaimesi evästeet on estetty. Sinun on sallittava evästeet, jos haluat käyttää tätä sivustoa. Kela pidättää äitiys-, isyys- ja vanhempainrahasta veron saajan henkilökohtaisen ennakonpidätysprosentin mukaan. Perusprosenttia korotetaan kuitenkin kahdella prosenttiyksiköllä osittaista vanhempainrahaa lukuunottamatta. Silloin toki päivärahan määrä ei muutu, koska työskentelypäiviltä se olisi joka tapauksessa minimi.


Tällä on kuitenkin vaikutusta esimerkiksi verotukseen. Työskentelypäiviltä ennakonpidätys otetaan lisäprosentin mukaan, koska silloin äitiys- ja vanhempainraha on lisätuloa varsinaisen palkan lisäksi. Syynä muutokseen oli, että keväällä -annetussa päätöksessä oli esittämäni 6kk:n työtuloja verrattu vuoden -vahvistettuun verotukseen (tuolloin viimeinen vahvistettu verotus ), ja koska 6kk:n tulot eivät olleet vaadittua prosenttia suuremmat, käytettiin laskennassa pohjana vuoden -työtuloja. Jos äidin edellinen lapsi ei ole täyttänyt vielä kolmea vuotta, uuden lapsen kohdalla saatava äitiysraha yhtä suuri kuin edellisen lapsen myötä maksettu vanhempainraha.


Erityisäitiysrahaa myönnetään raskaana olevalle naiselle, joka joutuu olemaan poissa työstään ennen varsinaista äitiysrahakautta. Hain äitiysrahaa kuukauden tuloilla, mutta ne eivät olleet suuremmat kuin v. Haluaisin kuitenkin hakea uudelleen vanhempainpäivärahaa äitiysrahan jatkona puolen vuoden tuloilla, onko tämä mahdollista? Ja voinko itse toimittaa palkkakuitit asiointipalvelussa vai pyydänkö työnantajaa taas toimittamaan ne? Monen Kelan maksaman etuuden ennakonpidätysprosentti muuttuu vuodenvaihteessa.


Jos etuuden ennakonpidätyksen perusteena käytetään palkkaa varten annettua verokorttia, pidätysprosentti on tammikuun alusta alkaen vähintään prosenttia aiemman prosentin sijaan. Laske ansiosidonnaisen päivärahasi suuruus laskurillamme. Näet laskelman heti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit