perjantai 29. huhtikuuta 2016

Aseluvan hakeminen 2019

Ampuma- aseluvan hakeminen. Huomioithan aikaa varatessasi, että yhdellä aikavarauksella voi jättää korkeintaan kaksi aselupahakemusta. Jos hakemuksia on useampia, varaathan tarpeeksi monta aikaa. Sähköisen menettelyn rinnalla säilyy mahdollisuus hakea lupaa asioimalla henkilökohtaisesti poliisilaitoksella. Siihen asti lupia haetaan kuten aikaisemminkin.


Muutoksella pannaan täytäntöön asedirektiiviin tehdyt muutokset. Lainmuutos ei aiheuta toimenpiteitä valtaosalle nykyisistä aseluvan haltijoista. Myös suurin osa jatkossa aselupaa hakevista voi toimia kuten tähänkin asti.


Prosessi pysyy pääpiirteissään entisellään. Ministeriön työryhmän esittämät muutokset ovat lähteneet lausuntokierrokselle ja niiden on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Osa varmasti johtuu uusista asetuista vaatimuksista, joihin kuuluu muun muassa tietokoneella suoritettavat testit sekä haastattelut.


Näitä on kuitenkin aivan turha vierastaa ja seuraavassa käymme läpi yleistä ohjetta aseluvan hakemiseen. Aseluvan hakemista on vierastettu uuden aselain tultua voimaan, mutta miksi? Useita aselain kohtia on muutettu sen jälkeen, joten blogi ei ole enää sellaisenaan voimassa. Työn alla on uusi ”ohjeita aseluvan hakemisen v. Tästä blogista tulee pitkä koska asiastakin on tehty monimutkainen.


Aselupaa halajavan kannattaa kuitenkin purra luotia ja lukea tämä läpi. Metsästyksen tai ampumaurheilun. Perusteet aseluvan myöntämiselle eivät ole muuttumassa, eikä luvan saamista aiota helpottaa. Soveltuvuustesteistä on tarkoitus luopua.


Ei tarvitse odottaa vaan lupaa voi hakea koska tahansa. Viranomainen kuitenkin aina harkitsee myöntääkö luvan. Jos kyseessä on ollut törkeä rikos, niin uutta lupaa ei välttämättä saa enää koskaan. Näin kertovat sekä Helsingin Sanomat että Talouselämä. Tietokoneella suoritettu soveltuvuustesti tuli käyttöön Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisten jälkeen.


Olen soveltuvuustestiblogissani sanonut, että ”halutessaan ihminen kusettaa tietokoneetta 6-0”. Askarruttaako aseluvan hakeminen ? Ajattelin kirjoitella teille muutamia vinkkejä ja ohjeita, jotta uuden aseluvan hakeminen olisi mahdollisimman sujuvaa. Myös lupatoimiston väestä osa odottaa.


Näin haet poliisin aseluvan helpoiten 24. Sisä-Suomen poliisilaitoksessa valmistaudutaan jokasyksyiseen aseluparuuhkaan ja kehottaa ihmisiä hakemaan luvat ajoissa kesän aikana. Sivula katsoo, että haastattelulla saa enemmän tietoa irti aseluvan hakijasta kuin soveltuvuustestillä. Poliisi pystyy kaivamaan samat tiedot aseluvan hakijan haastattelussa ja poliisin rekistereistä”, sisäministeriön poliisitarkastaja Seppo Sivula.


Tšekeissä jokainen voi aseen saadakseen hankkia aseluvan , joka on myönnettävä jos ehdot täyttyvät. Niitä ovat asekokeen läpäisy, lääkärintarkastus ja puhdas rikosrekisteri. Myös aseenkanto ase piilotettuna, itsepuolustusta varten on sallittu erillisellä luvalla.


Valtioneuvoston asetus ampuma-aseasetuksen muuttamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit