maanantai 18. huhtikuuta 2016

Johtajasopimus sopimussakko

Näistä tärkeimpiä käsitellään tällä sivulla. Muita työsopimukseen liittyviä asioita löytyy työsopimuksen tekoa koskevalta sivulta. Yrityksen toimitusjohtajan johtajasopimusta ei käsitellä tällä sivulla.


Siitä on olemassa oma johtajasopimusopas. Käytännössä aito johtajasopimus voi koskea vain toimitusjohtajaa, muuten kuin päivittäin työskentelevää hallituksen jäsentä sekä työskentelevää osakasta, joka on johtavassa asemassa ja omistaa yksin yli prosenttia tai perheensä kanssa yli prosenttia osakkeiden tuottamasta äänimäärästä. Työntekijöiden työajasta, ylityökorvauksista jne. Johtajasopimus on hyvä kirjata esim.


Mikäli sopimussakosta ei ole sovittu, olet velvollinen korvaamaan aiheuttamasi vahingon. Summa voi olla merkittävästi suurempikin kuin mahdollinen sopimussakko. Kohtuullinen sopimussakko ei siis välttämättä ole huono asia.


Kilpailukieltosopimus kannattaa aina luetuttaa MMA:n lakimiehellä ennen allekirjoittamista. Mitä tarkoittaa sopimussakko ? Tiettyihin työsopimuksessa sovittuihin kieltoihin, kuten kilpailukieltoon, voidaan sopia sopimussakko. Mikäli rikot sovittua ehtoa, sopimussakko tulee sen perusteella maksettavaksi.


Enimmäismäärältään korvaussumma ( sopimussakko ) voi vastata työntekijän työsuhteen päättymistä edeltäneen kuuden (6) kuukauden palkkaa vastaavaa määrää. Ole tarkkana siinä, mihin lopulta sopimuksella sitoudut. Sopimussakko ei ole aina huono asia. Sitoudutko jättämään entisen työnantajan asiakkaat rauhaan, olemaan rekrytoimatta entisiä kollegoja uuteen yritykseen ja niin edelleen. Julkisten hankintojen yleiset sopimusehdot ovat valtiovarainministeriön ylläpitämiä sopimusehtoja.


Ehdoissa on huomioitu hankintalain sopimuksille asettamat vaatimukset siinä määrin kuin se yleisissä ehdoissa on mahdollista. Tämän lisäksi voidaan sopia, että sopimussakko ei vähennä toisen osapuolen oikeutta vahingonkorvaukseen miltään osin. Tavallisiin työsopimuksiin verrattuna johtajasopimus on antelias.


Se on myös eliittipaperi, joka koskee vain pientä joukkoa. Suomen yli kahdesta miljoonasta työssäkäyvästä ehkä vain muutamalla kymmenellätuhannella on johtajasopimus. Ulkoisesti tyypillinen suomalainen johtajasopimus on arkinen, parin kolmen aanelosen mittainen paperi.


Toimitusjohtajasopimus sisältää tavallisesti maininnan kilpailukiellosta, jolla yhtiö voi turvata omia etujaan. Jos robotti pystyy viemään jonkun asianajajan työn, sellainen asianajaja ansaitseekin tulla korvatuksi. Jari Sotka Artikkelit.


Richard Suskind kirjoissaan ja muut ennustajat ovat esittäneet, että tekoäly ja ”robotit” tulevat korvaamaan suuren osan lakimiesten työstä. Kun esimerkiksi äänestyssopimuksen rikkomisesta mahdollisesti seuraavan vahingon määrän osoittaminen on erittäin vaikeaa, osapuolet sopivat usein sopimussakosta, joka on luonteeltaan etukäteen sovittu vahingonkorvaus. Voidaan myös sopia siitä, onko sopimussakko lopullinen korvaus vai voidaanko normaaleilla vahingonkorvausta koskevilla perusteilla vaatia sopimussakon lisäksi korvattavaksi muukin vahinko. Tässä toimitusjohtajalla työaikaa on lähtökohtaisesti rajattu ja samalla asetettu velvollisuus raportoida ajankäytöstä.


Osakassopimuksen noudattamista tehostetaan yleensä sopimussakolla. Etukäteen määritelty sopimussakko on usein parempi vaihtoehto kuin yrittää näyttää toteen rikkomisesta syntyneen vahingon määrä. Jos luulit, että johtajasopimus tehdään hyvän, alkavan yhteistyön sinetiksi, olet ymmärtänyt asian ihan väärin.


Nimittäin sopimus tehdään pääasiassa siltä varalta, että riitaannut sydänjuuriasi myöten sopimuskumppanisi kanssa. Jos niin käy, oikein laadittu sopimus estää tilanteen pahenemisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit