perjantai 29. huhtikuuta 2016

Passi sormenjälkien käyttö

Suosittuja kohteita, yli miljoona hotellia maailmalla. Ota yhteyttä tänään! Sitä ei voi hakea sähköisesti. Väliaikainen passi on tyypillisesti voimassa vain matkan ajan.


Muita passityyppejä ovat esimerkiksi merimiespassi ja hätäpassi.

Kaikki valtiot eivät hyväksy väliaikaista passia matkustusasiakirjaksi. Lain muutos passirekisteriin talletettujen sormenjälkitietojen hyödyntämisestä vakavimpien rikosten torjumiseksi ei ole mahdollista. Uusi passi voidaan myöntää voimassa olevaa passia peruuttamatta, jos voimassa oleva passi on ulkomaan viranomaisen hallussa tai ulkomaan viranomaisen passiin tekemät merkinnät estävät matkustamisen toiseen maahan ja jos uusi passi on tarpeen hakijan työn tai muun erityisen painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) antaisi poliisille oikeuden käyttää passeja varten kerättyjä sormenjälkiä vakavien rikosten selvittelyssä.


Räsäsen mielestä rekisterin käyttö harvakseltaan rikosten selvittelyssä ei olisi vastoin perustuslakivaliokunnan kantaa. Suomalaisille aletaan myöntää uudenlaisia, sormenjäljillä varustettuja passeja ensi kesästä lähtien. Tarkkaa päivämäärää ei vielä tiedetä.

Eduskunnan aikataulut ratkaisevat. Passien kuvien ja sormenjälkien käyttö sallittiin käytännössä vainajien tunnistamiseen. Eli sormenjälkien ottaminen ei välttämättä onnistu lainkaan.


Virheasentojen takia myös kynän käyttö on äärimmäisen vaivalloista, eli allekirjoituksen tekeminen passihakemukseen tulee tuottamaan huomattavia vaikeuksia. Estävätkö nämä asiat passin saamisen vai onko tähän olemassa ratkaisuja? Käyttö on helppoa, sillä sormenjälki on aina mukana, eikä sitä voi unohtaa tai hukata minnekään.


Siksi sormenjälkeä käytettäessä voi olla varma, että tunnistettava henkilö on ollut tunnistuspaikalla, eikä joku muu hänen sijastaan. Sormenjälkeä ei voi myöskään lainata. Mitkä ovat sormenjälkitunnistuksen hyödyt? Passi on edellytys liikkumisvapauden käytölle, kun haluaa lähtee pois Suomesta.


Selvityksen mukaan jäljistä voisi olla apua noin kahdensadan pimeänä olevan vakavan rikoksen ratkaisemisessa. Silloin perusoikeuksiin kuuluvan vapauden käyttö aiheuttaa joutumisen poliisin tarpeettomaan rekisteriin. Koko passin sormenjälkirekisterikin on tarpeeton, passin omistajan sormenjäljen voi tallentaa vain passiin, josta sitä voi verrata omistajaan. Sen jälkeen hakija täyttää hakemuksen poliisin nettipalvelussa.


Jos nimi on vaihtunut tai sormenjälkien antamisesta on yli kuusi vuotta, hakija voi jättää sähköisen hakemuksen, mutta hänen on käytävä täydentämässä sitä poliisiasemalla.

Valmis passi tulee noutopisteeseen. Kun nykyistä passilakia kymmenen vuotta sitten säädettiin ja kansalaisten sormenjälkiä ryhdyttiin kirjaamaan, rikostutkinta rajattiin ulos. Yksityisyyden suoja koettiin tärkeämmäksi. Paanasen mukaan ensimmäiseksi yleistyy sormenjälkien ja kasvojen käyttö.


Käyttötarkoitus määrittelee aina sen, mitä tunnistetta on mielekästä käyttää ja kuinka vahvaa tunnistautumista edellytetään. Olisi hienoa, jos meillä olisi tulevaisuudessa esimerkiksi yhteiskäytössä autoja, jotka käynnistyvät sormenjäljellä. Näin meillä on turvallinen passi , eikä se vaadi biometristen tietojen tallettamista muualle kuin passiin. Passissa nuo tiedot voivat olla salakirjoitettuna, jolloin riski niiden päätymiselle vääriin käsiin on pieni. Koska tietoja ei keskitetä minnekään, tietomurron sattuessakin vauriot ovat rajalliset.


Ehdotettu rekisteriin talletettujen sormenjälkien käyttö henkilöllisyyden todentamiseksi ja asiakirjan aitouden vahvistamiseksi aiheuttaa lisäksi kustannuksia, joiden suuruus on arviolta 5—miljoonaa euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit