maanantai 11. huhtikuuta 2016

Hallituksen varajäsenen oikeudet

Tämä johtuu siitä, että varajäsenen tehtäväkenttä ja toimivalta vastaavat täysin varsinaisen jäsenen vastaavia tilanteessa, jossa varajäsenen tulee astua varsinaisen jäsenen tilalle hallituksen kokoukseen. Hänellä ei ole hallituksen jäsenen oikeuksia eikä velvollisuuksia. MUTTA, jos hän astuu remmiin (esim. joku varsinainen jäsen on esteellinen tai vaikka potkaissut tyhjää), niin hänellä on täydet hallituksen jäsenen oikeudet ja vastuut. Toisaalta varajäsenen läsnäolo hallituksen kokouksissa ei välttämättä ole huono asia.


Toki isoissa yhtiöissä tulee huolehtia kokouksen sujuvuudesta, mutta puheoikeuttakin voi hyvän maun rajoissa voi käyttää. Näin saadaan hallituksen varajäsen sitoutettua hallitukseen ja lisäksi hänen on helpompi hoitaa varsinaisia varajäsenen tehtäviään tarvittaessa.

Varajäsen on esimerkiksi vahingonkorvausvastuussa hallituksen päätöksestä vain silloin, kun hän on osallistunut päätöksen tekoon. Yhdistyksellä on oltava hallitus, johon kuuluu vähintään kolme jäsentä. Hallitukselle on nimettävä puheenjohtaja.


Jo se, että hallituksen jäsen äänestää hallituksen kokouksessa jonkin asian puolesta, voi aiheuttaa hallituksen jäsenen vastuun. Jotta siis yksittäinen jäsen haluaisi vapautua vastuusta, tulisi hänen äänestää hallituksen kokouksessa mahdollisesti vahinkoa aiheuttavaa päätöstä vastaan. Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallituksen velvollisuus on huolehtia hallinnosta, kiinteistön ja rakennusten hoidosta ja muusta toiminnasta.


Tulostettava versio. Jos kokoukseen ei joku varsinainen hallituksen jäsen ole saapunut, saa paikalla oleva varajäsen täydet hallituksen varsinaisen jäsenen oikeudet.

Yhdistyksen säännöissä määritellään hallituksen jäsenten lukumäärä, mahdollinen varajäsenten valinta, hallituksen jäsenten toimikausi (tavallisesti 1-vuotta) sekä jäsenyyden enimmäiskesto (esim. vuotta). Koska yhdistyksen säännöissä ei todellakaan ole mitään säännöstä hallituksen varajäsenen asemasta, on yhdistyksen omaksuma käytäntö mielestäni peräti merkillinen. Jos hallituksen jäsen on eronnut tai menettänyt kelpoisuutensa, jäsenten nimitysoikeuden haltijan tehtävänä on täydentää hallitusta.


Asianmukaisesti perustettu osakeyhtiö on omistajista erillinen, itsenäinen oikeushenkilö, joka vastaa itse omista velvoitteistaan. Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun §:ssä on kuitenkin päätöksentekokielto silloin, jos kaikille hallituksen jäsenille ei ole mahdollisuuksien mukaan varattu tilaisuutta osallistua asian käsittelyyn. Säännös koskee suoranaisesti muun muassa varajäsenen valintaa, toimikautta, toimen lakkaamista ja kelpoisuutta toimia jäsenenä. Varajäsenellä on kuitenkin hallituksen jäsenen oikeudet ja velvollisuudet vain silloin, kun varajäsen toimii hallituksen jäsenen tilalla hallituksessa.


Jos pöytäkirja on hyväksytty ja tarkastettu, niin voidaanko kokouksessa päätetyistä asioista poiketa varajäsenen näin vaatiessa ilman uutta kokousta, jos yksikin hallitusjäsen siihen suostuu? Yhtiössä työskentelevä hallituksen varajäsen kuuluu pääsääntöisesti TyEL:n soveltamisalaan. Tästä voidaan poiketa, jos hallituksen varajäsen toimii yli vuoden ajan hallituksen varsinaisen jäsenen tilalla tai jos hänellä muutoin on johtava asema yhtiössä.


Mahtaakohan joku tilitoimisto tai vastaava tarjota sellaista palvelua, että toimisi yhden miehen osakeyhtiö hallituksen varajäsenenä? Tähän ei kai sisälly suuriakaan vastuita, mutta mitkä ovat tuon varajäsenen oikeudet saada yhtiöstä tietoa? Yhtiökokoukseen ja päätöksentekoon saavat osallistua kaikki osakkaat.


Edellytyksenä on, että osakas on merkitty osakasluetteloon tai hän esittää yhtiökokouksessa selvityksen omistusoikeudestaan. Lisäksi kokoukseen saavat osallistua isännöitsijä ja hallituksen jäsenet. Vakuutusoikeuden nykyisten sivutoimisten jäsenten ja heidän varajäsentensä toimikausi, joka on alkanut 1. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus kokoontuu 21.

Kukin säätiön perustajayhteisö valitsee valtuuskuntaan yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen. Mikäli perustajayhteisö ei nimeä jäseniä valtuuskuntaan, valitsee valtuuskunta puuttuvat jäsenet. Oikeusministeriö voi nimetä yhden jäsenen ja varajäsenen valtuuskuntaan.


Keskusteltiin varajäsenen roolista hallituksessa ja todettiin, että varajäsenellä on oikeus olla läsnä ja puhua kokouksissa sekä oikeus hallituksen käsittelemiin materiaaleihin. Inari Kuisma tarkistaa yhdistyslaista varajäsenen oikeudet. Anni Kaaron eroaminen SML hallituksesta, saapunut 8. Jyki – edelläkävijä joka vie kuljetuksen uudelle tasolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit