perjantai 8. huhtikuuta 2016

Perunkirjoitus tekemättä

Perunkirjoitusvelvollisuuden laiminlyömisen sanktiona on veronkorotus ja velkavastuu. Jos verovelvollinen, jonka velvollisuutena on antaa perukirja, on ilman hyväksyttävää syytä laiminlyönyt velvoitteen täyttämisen taikka antanut sisällöltään olennaisesti vaillinaisen perukirjan, hänelle määrättävää perintöveroa voidaan korottaa enintään prosenttia. Perukirjoja laativat esimerkiksi pankit, lakitoimistot ja oikeusaputoimistot. Mikäli perunkirjoitus jää tekemättä määräaikana, eikä lykkäystä esteen takia ole haettu, katsotaan, että perunkirjoitus on jäänyt tekemättä.


Tämä voi johtaa perunkirjoitusvelvollisen vastuuseen kaikista vainajan veloista, mikäli hänellä niitä on. Se toimii omaisuusluettelona. Olemme tehneet yli kahdenkymmenen vuoden aikana satoja perunkirjoituksia ja tuhansia muita asiakirjoja. Palvelumme kautta saatte ammattilaisen laatiman perunkirjoituksen, jolloin perunkirjoitus tulee toimitettua asianmukaisesti ja tehokkaasti juristimme toimesta. Otamme huomioon myös perintöverotukseen liittyvän verosuunnittelun.


Kyllä perunkirjoitus pitää suorittaa jokaisen edesmenneen jälkeen kk. Olettaisin, että verottaja lähettää tiedustelun, jos ei perukirjaa tule sen veroilmoituksen sijaan, jonka me elävät täytämme. Vai oletko palauttanut veroehdotuksen sisaresi nimissä ja pidät häntä elävien kirjoissa.


Avioliitto purkautuu aina toisen puolison kuollessa. Liitto on kuitenkin voinut purkautua avioeroon jo aikaisemmin. Kuolleen henkilön jälkeen on joka tapauksessa kolmen kuukauden kuluessa toimitettava perunkirjoitus , jossa muun muassa vainajan varat ja velat merkitään perukirjaan. Kun hakemus pesänselvittäjän määräämisestä tehdään, on samalla ilmoitettava pesän osakkaat ja testamentin toimeenpanija, milloin sellainen on määrätty, sekä näiden kotipaikat. Jos perunkirjoitus on toimitettu, on hakemukseen liitettävä perukirjasta oikeaksi todistettu ote, josta käy selville pesän tila ja varojen laatu.


Olen siis leski, olimme vuotta aviossa. Kuuluuko exä perikuntaan, miten voidaan muistaa vuoden takaa vanhoja asioita. Sen tiedän että he olivat talon myyneet ennen eroa, onko se asumuseron virallisesti alkamisen päivämäärä tärkeämpi kuin itse. Jos maksat perintöveron eräpäivän jälkeen, sinun täytyy maksaa myös viivästyskorkoa. Viivästyskorkoa pitää maksaa myös mahdollisesta veronkorotuksesta.


Toisinaan perunkirjoitus jää kokonaan tekemättä. Forsiuksen mukaan niin voi käydä, kun vainajalla ei ole omaisia, jotka hoitaisivat asiaa. Minulle tulee laskuja kymmenen vuotta sitten kuolleille vainajille. Osakasluettelon vahvistaminen ei ole pakollista ja vahvistaminen jätetään monesti tekemättä , koska laki ei sitä vaadi. Yleensä perunkirjoitus jää tekemättä varattomissa pesissä.


Kun pesän omaisuus on selvitetty, perunkirjoitus toimitettu ja vainajan velat maksettu, jaetaan jäljelle jäänyt omaisuus velkojien kesken. Saadusta perinnöstä on maksettava perintövero. Perintöveron suuruus riippuu jääneen omaisuuden koosta sekä perillisen sukulaisuussuhteesta.


Kuolinpesän asunnon myynti vaatii osaamista. Myyntiä varten on hankittava riittävä asiakirjaselvitys ja huomioitava esimerkiksi verotusseikat. Asiantuntevaa välittäjää käyttämällä varmistetaan, että myynti sujuu ongelmitta. Näin ollen myös kuolinpesän omistaman asunnon myynti ja.


Jätä jakokirja tekemättä. Suomessa perukirja pitää tehdä määräaikaan mennessä, mutta perinnönjaolle ei ole aikarajaa. Perinnönjaosta on kuitenkin olemassa muotomääräys: lopullinen jakokirja pitää tehdä kahden todistajan läsnä ollessa. Jos jako tehdään vähitellen, niin jakokirja jää helposti tekemättä. Vaikka ositus ei si­nänsä ole pakol­linen, on se kui­tenkin erit­täin suosi­telta­vaa tehdä pian osi­tuspe­rus­teen (= avio­ero tai toisen puoli­son kuo­lema) syn­nyt­tyä.


Yleen­sä osi­tuk­sen toi­mit­tami­nen jou­tui­sasti ja siitä asi­an­mu­kaisen osi­tuskir­jan laati­minen on kum­man­kin osa­puo­len in­tres­sissä. Tässä artik­kelissa keski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit