perjantai 22. huhtikuuta 2016

Kuntien ja kuntayhtymien talousarvio ja suunnitelma

Suositus on voimassa toistaiseksi. Käsikirja Versio: 1. Nyt on aika testata tietojen toimittamista. Tässä tilaisuudessa näytämme, kuinka tiedot toimitetaan joko Excel-lomakkeella tai verkkosivun kautta CSV-tiedostona. Käymme läpi koko prosessin tietojen syöttämisestä niiden hyväksymiseen.


Tilaisuuden vetää Jarmo. Hankkeessa tuotetaan määritys kuntien talousarvion ja suunnitelman rakenteesta (tietorakennetasolla) sekä ohjeet ja suositukset kunnille ja kuntayhtymille määrityksen käyttöä varten. Talousarvio on kunnan tai kuntayhtymän varainhoitoa koskeva suunnitelma , jonka kunnan tai kuntayhtymän valtuusto hyväksyy talousarviovuodelle ennen edellisen vuoden loppua. Kuntalain mukaan talousarvioon otetaan toiminnallisten tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot ja siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan.


Budjetointi ja taloussuunnittelu -sivustolla käsittelemme seuraavat asiat: Uudet kriisikuntakriteerit. Yksi kuntien liiketoiminnan organisointimuoto. Kunnan liikelaitos -mallin mukainen liikelaitos on kirjanpidollisesti eriytetty yksikkö, jolle kunnan tai kuntayhtymän valtuusto on antanut kunnan muita toimintayksiköitä itsenäisemmän aseman kunnan talousarviossa ja joka laatii kirjanpitolautakunnan kuntajaoston ohjeiden mukaisesti erillisen. Tällä suosituksella eli yhteisen rakenteen määrittelyllä edistetään uuden kuntalain kunnille luomaa velvoitetta (1§) julkaista talousarvio - ja.


Taloudellinen tilanne ja kehitysnäkymät. Tällaiset lukemat ovat kuntataloudessa poikkeuk-sellisen hyviä. Hyvien lukemien siivittämänä kuntatalouden velkaantuminen kääntyy laskuun. Kunnan ja kuntayhtymän toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Talousarvio ja - suunnitelma sitovat toimielimiä ja henkilöstöä ja ovat samalla näiden ohjauksen ja valvonnan välineitä.


Talousarvioon tehtävistä muutoksista päättää kunnassa valtuusto ja kuntayhtymässä valtuusto tai yhtymäkokous. Myös maailman ja valtiontalouden kehitysnäkymät haasta-vat kuntien tilannetta. On olennaista, että tulevat kansallisen ja maakuntatason linjauk-set tukevat kuntien elinvoimaa ja kuntalaisten hyvinvointia laaja-alaisesti.


Kuntalain mukaan kunnan talousarvio ja - suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Sote-uudistuksen valmisteluun liittyen on jo 1. Kasvukeskuksissa myös uudisrakentaminen ja infrastruktuuri-investoinnit jatkuvat lähi-vuosina mittavina. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi. Kuntien lainakanta nousi noin 1mrd.


Talousarvio - ja suunnitelma on laadittava siten, että edellytykset kunnan tai kuntayhtymän tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarvio ‐ ja suunnitelma on laadittava siten, että edellytykset kunnan tai kuntayhtymän tehtävien hoitamiseen turvataan. Kuntata-louden yhteenlaskettu vuosikate oli mrd. Kuntatalouden tilikauden tulos oli noin mrd. Nettoinvestoinnit pysyvät lähivuosina korkealla tasolla.


Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kuntayhtymien lainakanta puolestaan kasvoi 2milj. Yhteensä kuntien ja kuntayhtymien lainakanta nousi 1mrd.


Valtion ja kuntien välinen kustannustenjaon tarkistus myös pienentää peruspalvelujen valtion-osuutta. Vuosikate kattoi edellisvuotta selvemmin käyttöomai-suuden poistot, mutta ei riittänyt nettoinvestointien rahoittamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit