tiistai 26. huhtikuuta 2016

Hallituksen kokous ennen yhtiökokousta

Suosittuja kohteita, yli miljoona hotellia maailmalla. Ota yhteyttä tänään! Jos taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä ei ole määräyksiä hallituksen kokouksen koollekutsumisesta, on kokouksessa hyvä päättää myös muun muassa siitä, miten hallituksen kokoukset kutsutaan koolle, kuinka paljon ennen kokousta kutsut toimitetaan ja milloin poissaolosta tai esteellisyydestä on ilmoitettava. Mikäli yhtiökokousta ei kutsuta koolle, vaikka kutsu tulisi lain, yhtiöjärjestyksen tai yhtiökokouksen päätöksen mukaan toimittaa, taikka jos kokouskutsusta voimassa olevia säännöksiä tai määräyksiä on olennaisesti rikottu, tulee aluehallintoviraston yhtiön hallituksen , hallintoneuvoston jäsenen, toimitusjohtajan. Jos hallitus ei täytä velvollisuuksiaan, voidaan kokous kutsua koolle aluehallintoviraston toimesta.


Aluehallintovirasto voidaan hälyttää hätiin hallituksen tai hallintoneuvoston jäsenen, osakkeenomistajan, tilintarkastajan tai toimitusjohtajan vaatimuksesta ja kokouksen kutsuminen voidaan panna täytäntöön jopa vailla lain voimaa. Valmistele yhtiökokous isännöitsijän kanssa ja perehdy etukäteen. Tiia Granberg: Jos hallituksen tilinpäätöskokouksen ja yhtiökokouksen väliin jää kovin pitkä aika, mikä ettei tavata ja palauteta asiat mieleen ennen yhtiökokousta. Ylimääräistä yhtiökokousta ei voida kutsua koolle keskustelemaan yhtiön tai hallituksen toimintaan liittyvistä seikoista, vaan esityksiin tulee aina liittyä yhtiökokouksen toimivaltaan kuuluva päätösehdotus.


Mikäli jokin asia on jo käsitelty ja päätetty yhtiökokouksessa, ei sen vuoksi tarvitse järjestää uutta kokousta. Kutsu yhtiökokoukseen toimitetaan julkaisemalla kutsu pörssitiedotteella, ja hallituksen niin päättäessä, yhdessä laajalevikkisessä hallituksen määräämässä sanomalehdessä ja yhtiön internetsivuilla aikaisintaan kolme (3) kuukautta ja viimeistään kolme (3) viikkoa ennen yhtiökokousta , kuitenkin joka tapauksessa viimeistään. Fingrid julkaisee yhtiökokouskutsun ja sen viitemateriaalin internetsivuillaan vähintään päivää ennen yhtiökokousta. Kokouskutsu toimitetaan aikaisintaan kolme (3) kuukautta ja viimeistään kolme (3) viikkoa ennen yhtiökokousta , mutta kuitenkin vähintään yhdeksän (9) päivää ennen osakeyhtiölaissa tarkoitettua yhtiökokouksen täsmäytyspäivää. Kokouskutsu ja yhtiön hallituksen ehdotukset yhtiökokoukselle julkistetaan pörssitiedotteena.


Jos yhtiökokousta ei kutsuta koolle, vaikka kutsu tulisi lain, yhtiöjärjestyksen tai yhtiökokouksen päätöksen mukaan toimittaa, tai jos kokouskutsusta voimassa olevia säännöksiä tai määräyksiä on olennaisesti rikottu, aluehallintoviraston tulee hallituksen jäsenen, isännöitsijän, tilintarkastajan, toiminnantarkastajan tai. Erityisestä tarkastuksesta on annettava lausunto yhtiökokoukselle. Lausunto on vähintään viikon ajan ennen yhtiökokousta pidettävä osakkeenomistajien nähtävänä yhtiön pääkonttorissa tai Internet-verkkosivuilla, viivytyksettä lähetettävä osakkeenomistajalle, joka pyytää sitä, sekä asetettava nähtäväksi yhtiökokouksessa.


Varsinainen yhtiökokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä yhtiön kotipaikassa Helsingissä. Osakkeenomistajan on saadakseen osallistua yhtiökokoukseen ilmoittauduttava yhtiölle viimeistään kokouskutsussa mainittuna päivänä, joka voi olla aikaisintaan kymmenen (10) päivää ennen yhtiökokousta. Kojamon varsinainen yhtiökokous on suunniteltu pidettäväksi 12.


Kutsu yhtiökokoukseen on julkaistava aikaisintaan kolme (3) kuukautta ja viimeistään kolme (3) viikkoa ennen yhtiökokousta , kuitenkin aina vähintään yhdeksän (9) päivää ennen yhtiökokouksen Täsmäytyspäivää, kuten määritelty jäljempänä. Evli Pankin ylintä päätösvaltaa käyttävät osakkeenomistajat yhtiökokouksessa, ja se kokoontuu sääntömääräisesti vähintään kerran vuodessa. Myös yksittäisellä hallituksen jäsenellä on oikeus kutsua yhtiökokous koolle, jos hänellä on syytä olettaa, ettei hallituksessa ole enää muita jäseniä. Jos kutsussa lukee virheellisesti, että kutsuja on isännöitsijä tai kutsujan nimi puuttuu kokonaan, kannattaa kokous peruuttaa ja lähettää osakkaille uusi kutsu. Osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous on osakeyhtiön ylin päättävä elin.


Yhtiökokous - mihin sitä tarvitaan? Perheyhtiöissä yhtiökokous on usein vain välttämätön muodollisuus, joka pidetään paperikokouksena kerran vuodessa vaihtamalla päivämäärät ja osingonjakosumma edellisen vuoden yhtiökokouksen pöytäkirjaan. Tieto julkaistaan yhtiökokousta edeltävän tilikauden loppuun mennessä, ja se sisältää posti- tai sähköpostiosoitteen, johon vaatimus tulee lähettää. Vaatimuksen katsotaan joka tapauksessa saapuneen ajoissa, jos hallitukselle on ilmoitettu vaatimuksesta viimeistään neljä viikkoa ennen yhtiökokouskutsun lähettämistä.


Osakkeenomistajan on voidakseen käyttää puhe- ja äänivaltaansa yhtiökokouksessa ilmoittauduttava kokouskutsussa ilmoitetulla tavalla ja viimeistään kokouskutsussa mainittuna päivänä, joka voi olla aikaisintaan kymmenen (10) päivää ennen yhtiökokousta. Oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Harvian ylin päättävä elin on yhtiökokous, joka päättää osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen edellyttämistä asioista.


Ylimääräinen yhtiökokous voidaan kutsua koolle käsittelemään tiettyä asiaa, kun hallitus katsoo sen aiheelliseksi. Kukin yhtiön osake oikeuttaa omistajan yhteen ääneen yhtiökokouksessa. Varsinaisessa yhtiökokouksessa esitetään osakkeenomistajien vahvistettavaksi. Laki lähtee siitä oletuksesta, että hallitus päättää asioista yhdessä kokouksessaan (päätösvaltaisuuteen riittää puolien jäsenten läsnäolo, ja asiat ratkaistaan yleensä enemmistöpäätöksellä), mutta käytännössä on kohtuullisen tavallista, että tehtäviä jaetaan yksittäisille hallituksen jäsenille. Hallituksen keskeisin toimintatapa on hallituksen kokous.


Kokous on kutsuttava koolle, jos hallituksen jäsen tai isännöitsijä sitä vaatii. Jollei hallituksen puheenjohtaja vaatimuksesta huolimatta kutsu kokousta koolle, kutsun voi toimittaa hallituksen jäsen, jos vähintään puolet hallituksen jäsenistä hyväksyy koolle kutsumisen, tai isännöitsijä myös yksinään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit