tiistai 26. huhtikuuta 2016

Omaisuuden myynti omalle yritykselle

Väliluovutukset omalle yhtiölle. Myyntivoittoverotusta voidaan välttää myös siten, että omaisuutta myydään ensin omalle yritykselle käypää hintaa alhaisempaan hintaan, minkä jälkeen yhtiö myy omaisuuden käyvästä hinnasta ulkopuoliselle. Mahdollinen myyntivoitto kuitataan yhtiön tappioilla. Asunnon myynti omalle yritykselle.


Mutta onko asunnon myynti omalle yritykselle järkevää? Yksityishenkilö voi myydä asuntonsa yritykselle , jos haluaa. Syyt voivat olla moninaiset. Ikä, sairaus, laitoshoito tai kuolinpesän pontikkapannu myynti osakkuus ovat syitä, jolloin edunvalvojaa saatetaan tarvita. Mikäli sinulla on henkilökohtaisessa omistuksessa sijoitusasuntoja olet aikeissa perustaa asuntosijoittamista varten yrityksen, on olemassa pari vaihtoehtoa, miten omistusten siirto yritykselle onnistuu.


Yleensä myyjän on verotuksellisesti edullisempaa myydä osakkeet kuin toteuttaa realisointi myymällä ensin liiketoiminta ja sitten eri tavoin kotiuttaa myyntitulot. Näin on varsinkin, jos on kiire saada rahat omalle tilille. Ajan kanssa, pikkuhiljaa kotiuttamalla varoja yhtiöstä, tilanne voi olla päinvastainenkin.


Yhtä vastausta ei ole. Joskus yrittäjälle harmaita hiuksia tuottaa kysymykset rahan liikuttamisesta oman tilin ja yrityksen tilin välillä. Aiemman oikeuskäytännön mukaan alihintaisiin luovutuksiin puututtiin veron kiertämissäännöksen perusteella. Myyntivoittoverotusta katsottiin vältettävän siten, että omaisuutta myytiin ensin omalle yritykselle käypää hintaa alhaisempaan hintaan, minkä jälkeen yhtiö möi omaisuuden käyvästä hinnasta ulkopuoliselle. On kaksi tapaa myydä yritys.


Tällöin myyjänä on osakas. Toisessa vaihtoehdossa kohteena on yrityksen liiketoiminta. Verot maksaa se, kuka on myyjänä. Ensimmäisessä tilanteessa lasketaan siten osakkaan. Tee yrityskaupat helpommin verkkopalvelumme kautta.


Satoja myytäviä yrityksiä, löydä oma unelmasi. Tämä kannattaisi vain Oy:ssä. Muissa yhtiömuodoissa omaisuus siirtyy vain taskusta toiseen.


Esimerkiksi perheyhtiölle omaisuuden likvidointi eli myynti voi olla lähes mahdotonta, tai ainakin se voi estää yrityksen siirtämisen sukupolvelta toiselle. Omaisuuden siirtäminen yritykseen. Ruotsissa ja Virossa lahjoista ja perinnöistä ei makseta veroa. Tuominen puhuu suomalaisesta kateusyhteiskunnasta. Kyseinen koulutus tai valmennus on yritykselle vähennyskelpoinen meno (EVL §).


Yrityspörssi on Suomen laajin kauppapaikka yrityksen ostajalle ja myyjälle. Se ei ole työntekijälle veronalaista tuloa (TVL 69a §). Kulttuuritapahtumat (omaehtoinen) Kulttuuritapahtumat ovat vähennyskelpoisia menoja yritykselle ja käyttäjälleen verovapaa etu 4euroon saakka. Summaan sisältyy myös liikuntapaikkamaksut. Jos yrittäjä myy omistamansa osakkeet tai osuudet, verot maksaa yrittäjä itse.


Jos taas yrityksen liiketoiminta myydään, yhtiö saa rahat ja maksaa myös verot. Toiminimen myynti on aina jälkimmäistä, eli liiketoimintakauppaa. Meno on yritykselle vähennyskelpoinen ja sivukulut ovat pienet. Palkansaaja hakee itselleen verokortin ennakonpidätystä varten.


Työnantajan maksamat sivukulut ovat keskimäärin vain n. Pantatun omaisuuden realisointi. Konkurssisäännön § momentin mukaan kiinnitettyä kiinteistöä, rekisteröityä alusta tai ilma-alusta taikka autoa myytäessä on pidettävä voimassa panttioikeus ja muu oikeus, josta sellainen omaisuus vastaa. Omalle yritykselle hankittujen pörssiosakkeiden verokohtelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit