Kommandiittiyhtiön tappio jaetaan vastuunalaisten osakkaiden kesken. Yksityisotot ovat sallittuja. Yhtiösopimus antaa laajan sopimusvapauden hyvin pitkälle. Laatikaa siis yhtiösopimus. Henkilöyhtiön tulos jaetaan yhtiömiesten tulona verotettavaksi niiden osuuksien mukaan, jotka heillä on henkilöyhtiön tuloon (ns. suora osakasverotus).
Avoimen ja kommandiittiyhtiön verotus ja voitonjako. Jako perustuu käytännössä yhtiösopimuksen määräyksiin voitto-osuuksista. Koska myös kommandiittiyhtiössä avoimen yhtiön tavoin, ovat vastuunalaiset yhtiömiehet henkilökohtaisesti vastuussa yhtiön velvoitteista, ei kommandiittiyhtiöiltä vaadita tiettyä vähimmäispääomaa.
Samasta syystä myöskään kommandiittiyhtiön pääoman pysyvyydestä tai voitonjaosta ei ole erityisesti säädetty. Avoimessa yhtiössä yhtiömiesten vastuuta ei voida rajata. Rajaamismahdollisuus koskee vain kommandiittiyhtiön äänettömiä yhtiömiehiä, ei vastuunalaisia yhtiömiehiä.
Yhtiömiehellä on §:n momentin kohdassa tarkoitettu oikeus vaatia yhtiön purkamista, jos toinen yhtiömies olennaisesti rikkoo yhtiösuhteeseen perustuvia velvollisuuksiaan tai jatkuvasti käyttää asemaansa yhtiössä yhtiön edun vastaisesti taikka jos yhtiön toiminnan jatkamista on pidettävä kohtuuttomana yhtiömiehen kannalta ottaen huomioon hänen tai toisen yhtiömiehen. Varojen jako tulkitaan tällöin pääomapalautukseksi tai osingoksi pääomasijoitusten ja siirrettyjen voittovarojen suhteessa sijoitetun vapaan oman pääoman rahastossa. Osakkeenomistaja voi luovuttaa omistamansa osakkeet sijoitetun oman pääoman rahastoon tekemänsä pääomasijoituksen jälkeen.
Jako tehdään niiden osuuksien mukaan, jotka osakkailla on yhtymän tuloon. Osakkaiden osuus avoimen- tai kommandiittiyhtiön verotettavasta tulosta voi olla pääomatuloa tai ansiotuloa tai osin molempia. Nämä tulot lisätään osakkaan muihin pääoma ja ansiotuloihin.
Varojen nostaminen on huomattavasti helpompaa kommandiittiyhtiössä kuin osakeyhtiössä. Laki avoimista ja kommandiittiyhtiöistä säätelee kommandiittiyhtiön muutosta osakeyhtiöksi. Muutos osakeyhtiöksi on mahdollista tehdä niin, että yrityksen identiteetti säilyy ennallaan. Muutos hetkellä ei ole mahdollista ottaa toimintaan.
Jollei muuta ole sovittu, kommandiittiyhtiön purkautuessa sen omaisuus on sitä jaettaessa käytettävä velkojen maksun jälkeen äänettömien yhtiömiesten panoksen palauttamiseen. Sijoitusomaisuus tarkoittaa raha-, vakuutus- ja eläkelaitosten varojen sijoittamiseksi tai sijoitusten turvaamiseksi hankittuja arvopapereita, kiinteistöjä ja muuta omaisuutta saamisia lukuun ottamatta. Toisin sanoen: Sijoitusomaisuutta voi tässä mielessä olla vain raha-, vakuutus- ja eläkelaitoksilla. Oma pääoma on käytännössä varojen ja velkojen erotus. Jos oma pääoma on miinusmerkkinen, yrityksen velat ovat suuremmat kuin varat.
Tilikauden tuloslaskelma voi näyttää muhkeaa voittoa, mutta aikaisempien vuosien tappioiden tai ylisuuren voitonjaon seurauksena oma pääoma voi olla kuralla. Maksuohjelma voidaan laatia niin, että velkojille tulevat määrältään vähäiset jako -osuudet määrätään maksettavaksi ensin, ja myös niin, että velalliselle määräajoin kertyvä maksuvara käytetään vuorotellen eri velkojille tuleviin suorituksiin, mikäli se on maksuohjelman toteuttamisen kannalta tarkoituksenmukaista eivätkä. Asianmukaisesti perustettu osakeyhtiö on omistajista erillinen, itsenäinen oikeushenkilö, joka vastaa itse omista velvoitteistaan. Jako pääoma- ja ansiotuloihin tehdään nettovarallisuuden mukaan.
Vapaan oman pääoman rahastosta saadut suoritukset verotetaan osinkona tai luovutusvoittona. Osingoksi katsottava varojen jako verotetaan elinkeinotoiminnan tai maatalouden tulolähteessä kuten muutkin osinkotulot. Osakeyhtiön purkautuessa jako -osana saadusta kiinteistöstä tai arvopaperista samoin kuin henkilöyhtiön purkautumiseen perustuvasta saannosta on siten suoritettava varainsiirtovero. Osakeyhtiön jakaessa osinkona arvopapereita tai kiinteistöjä (osingonjako in natura), on kyse varojen jaosta, joka on varainsiirtoverollinen luovutus.
Jos yhtiön varat eivät riitä selvityskulujen maksamiseen tai varojen määrästä ei saada tietoa eikä osakkeenomistaja, velkoja tai muu ilmoita ottavansa vastatakseen selvitysmenettelyn kustannuksista, rekisteriviranomaisen on selvitysmiehen määräämisen sijasta poistettava yhtiö rekisteristä. Tulolähdejaon poistamisen yhteydessä on tehty muutoksia elinkeinoverolain lisäksi tuloverolakiin, konserniavustuksesta verotuksessa annettuun lakiin, asuintalovarauksesta verotuksessa annettuun lakiin, varojen arvostamisesta verotuksessa annettuun lakiin sekä kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta annettuun lakiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.