maanantai 11. huhtikuuta 2016

Talousarvion laatiminen ohje

Suurempien poikkeamien syyt on selvitettävä ja käsiteltävä hallituksen kokouksessa. Seuranta voidaan toteuttaa helpoimmin, jos talousarvio ja kirjapito ovat rakenteeltaan yhdenmukaiset. Suomen MS-liitto ry. Valtiovarainministeriön Kuntatieto-ohjelmaan kuuluva JHS 1Kuntien ja kuntayhtymien talousarvio ja ‑suunnitelma ‑suositus on hyväksytty 26.


Valtiokonttori on tänään päättänyt antaa ohjeen kirjanpitoyksikön ja rahaston toimintakertomuksen. Sibeliustalo Kuusi-kabinetti, Ankkurikatu Lahti Luennoitsijana kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.


Tämä ohje annetaan käytännön työn helpottamiseksi ja erityisesti muutosten tiedottamiseksi. Valtion talousarvioon otetaan arviot vuotuisista tuloista ja arvioidut määrärahat vuotuisiin menoihin sekä määrärahojen käyttötarkoitukset ja muut talousarvion perustelut. Valtion talousarvioesitys koostuu yleisperusteluista, numerotaulukosta ja yksityiskohtaisista perusteluista ja mahdollisista liitteistä. Yleistä Kittilän kunnan hallintosäännön §:n mukaan valtuusto voi talousarvion yhteydessä hyväksyä erilliset talousarvion täytäntöönpano-ohjeet. Kaikkien palvelujen tarpeelli-suutta tulee arvioida kriittisesti ja tulosalueiden tulee selvittää toimintatapojen muutok-sia, joilla aikaansaadaan pysyviä kustannussäästöjä.


Tämä täytäntöönpano- ohje on voimassa 31. Sen pohjana ovat lippukunnan tulot, esimerkiksi jäsenmaksut ja avustukset, sekä lippukunnan menot. Mikäli ne eivät käy yksiin, on hallituksen tai taloudenhoitajan jaksotettava tulot ja menot siten, että lippukunnan maksuvalmius ei pääse missään vaiheessa heikentymään liiaksi.


Budjetin laatiminen vaihe vaiheelta. Periaatteessa budjetin laatiminen on yksinkertaisimmillaan sitä, että lasket yhteen kaikki tulot ja vähennät siitä summasta kaikki menot. Kiinteistön hoitokulut ja -tuotot.


Hoitokuluihin budjetoidaan muuan muassa ennakoidut henkilöstökulut, hallintokulut, käytön, huollon, ulkoalueiden hoidon ja siivouksen kulut, lämmitys-, vesi- ja sähkökulut, maksettavat vuokrat ja kiinteistöverot sekä korjauskulut. Yhdistys tekee joka vuosi tulevalle vuodelle kirjallisen toimintasuunnitelman ja talousarvion. Ne hyväksytään yhdistyksen sääntömääräisessä kokouksessa.


Toimintasuunnitelma ja talousarvio ovat vuositasolla yhdistyksen toiminnan keskeisimmät ohjausvälineet. Hyvän toimintasuunnitelman voi kirjoittaa monella tavalla. Hallituksen esittämän toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksymisestä seuraavalle kalenterivuodelle päätetään yhdistyksen vuosikokouksessa. Yhdistyksen talousarvion laatiminen aloitetaan hyvissä ajoin ennen kokousta, ne esitetään yhdistyksen kokouksen hyväksyttäväksi yhdistyksen sääntöjen mukaisesti vuosikokouksessa.


Valtuusto hyväksyy kunnan talousarvion seuraavaksi kalenterivuodeksi ja -taloussuunnitelman kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnittelukausi) kunkin vuoden loppuun mennessä. Muista kuin sitovuustason ylittävistä määrärahamuutoksista päättää kirkkoneuvosto. Käyttösuunnitelman avulla toimialojen tulee panna täytäntöön valtuuston hyväksymä talousarvio. Näiden ohjeiden avulla taloyhtiön talousarvion laatiminen helpottuu ja tarkentuu huomattavasti. Avustukset Kaupunginhallitus ja asianomaiset lautakunnat päättävät talousarvion tultua hyväksytyksi myönnettävät avustukset määrärahojensa puitteissa.


Tulosyksikkö, jonka määrärahoihin yleishyödyllisten tai muiden yhteisöjen avustus. Tilinpäätöksen laatiminen ja siihen liittyvä ohjeistus sekä budjetointi. Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy.


Päätösosaan kuuluvat myös valtuuslausekkeet kaikkiin momentteihin, joissa niitä tarvitaan. Ylioppilaskunnan konsernille laaditaan kalenterivuodeksi talousarvio, joka sisältää ylioppilaskunnan talousarvion sekä tulos- ja osingonjakotavoitteet tytäryhteisöille. Käsillä on nykyisen valtuuston kolmas talousarvio. Itselleni Lopen kunnan talousarvion valmistelu tuli tehtäväksi nyt toista kertaa. Toimintakertomuksen luonnoksen laatiminen on yleensä sihteerin tehtävä.


Tehtävän suorittaminen kannattaa aloittaa jo toimikauden alussa ja avata tietokoneelle sitä varten oma tiedosto. Siihen sitten vuoden mittaan merkitään tilaisuuksien päivämääriä, osanottajien lukumääriä ja muita tärkeitä tietoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit