perjantai 8. huhtikuuta 2016

Joustava hoitoraha

Joustava hoitoraha. Voit tehdä töitä tuntia viikossa tai vähemmän ja hoitaa lopun aikaa alle 3-vuotiasta lastasi, jolloin saat Kelasta joustavaa hoitorahaa. Siihen eivät vaikuta perheen tulot. Molemmat vanhemmat voivat hakea joustavaa hoitorahaa, jos he hoitavat lasta eri päivinä tai eri kellonaikoina. Jos teet osa-aikaista työtä (työaika viikoittain enintään tuntia) ja lapsesi on alle 3-vuotias, voit hakea joustavaa hoitorahaa.


Jos lapsesi pääasiallinen hoitaja on joku muu kuin sinä, voit saada sekä joustavan hoitorahan että lasten kotihoidon tuen. Olenko oikeutettu joustavaan hoitorahaan ja osittaiseen hoitorahaan? Palkanlaskentaan vaikuttaa myös Kiky-sopimus.


Koska hoitorahaa hyödyntävät eniten korkeakoulutetut ja hyvässä työmarkkina-asemassa olevat naiset, keskimääräiset työtulot ja tehdyt työtunnit laskivat uudistuksen myötä. Teen työaikaa alle 3-vuotiaan lapseni hoidon takia. Olen sopinut työnantajani kanssa, että teen työaikaa lyhennettynä työviikkona: hoidan tiettynä arkipäivänä viikossa lastani kotona ja muina arkipäivinä olen töissä. Hoitovapaa ja osittainen hoitovapaa. Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus saada hoitovapaata vanhempainrahakauden jälkeen lapsensa tai taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.


Tämän lain nojalla maksettavat tuet ovat kotihoidon tuki, yksityisen hoidon tuki, joustava hoitoraha ja osittainen hoitoraha. Kotihoidon tukeen ja yksityisen hoidon tukeen kuuluu hoitoraha ja tulosidonnainen hoitolisä. Osittaisella hoitovapaalla tarkoitetaan vuorokautisen tai viikoittaisen työajan lyhentämistä työn ja perhe-elämän yhdistämiseksi. Työntekijällä on mahdollisuus osittaiseen hoitovapaaseen, kun työsuhde on jatkunut yhteensä kuusi kuukautta viime kuukauden aikana. Toivottavasti joustava hoitoraha tukee entistä paremmin työnteon ja lastenhoidon yhdistämistä pitkien kokoaikaisten hoitovapaiden sijaan, toteaa tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta Ammattiliitto Prosta.


Järjestely oli niin, että minä hoidin päivän viikossa, lapsen isä päivän ja isäni loput kolme. Kotihoidontukea tuli sillä perusteella, että lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa ja osittaista kotihoidontukea (nyk. joustava hoitoraha ) lyhennetyn työajan perusteella molemmille vanhemmille. Suomessa joustava hoitoraha voisi olla yksi keino kaventaa sukupuolten työaikojen välistä eroa. Sen avulla vanhemmat voisivat tehdä perättäisinä periodeina osa-aikatyötä tai lyhentää työaikaansa niin, että kumpikin tekee esimerkiksi nelipäiväistä työviikkoa. Näitä lisääntyneitä verotuloja ja kustannuksia ver-tailemalla voidaan päästä karkeaan arvioon siitä, miten joustava hoitoraha vaikutti julkista-louteen lyhyellä aikavälillä.


Raportti on jaoteltu seuraavasti. Lain nojalla maksettavia tukia ovat kotihoidon tuki, yksityisen hoidon tuki, joustava hoitoraha ja osittainen hoitoraha. Hoitorahan ja hoitolisän määriä voidaan korottaa kuntalisällä, jos tuen rahoituksesta vastaava kunta niin päättää. Lasten kotihoidon tuki, yksityisen hoidontuki ja joustava hoitoraha Lasten kotihoidon tuki.


Vanhempainrahakauden päätyttyä alle kolmevuotiaiden lasten vanhemmat voivat valita kunnallisen päivähoitopaikan, lasten kotihoidon tuen ja lasten yksityisen hoidon tuen välillä. Tässä tutkimuksessa arvioidaan alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmat suunnatun joustavan hoitora-han käyttöä ja työllisyysvaikutuksia. Alle 3-vuotiaan lapsen isä tai äiti, jonka työaika viikoittain on keskimäärin enintään tuntia, voi saada Kelasta joustavaa hoitorahaa. Osittainen hoitovapaa ja uusi joustava hoitoraha - myöntääkö työnantaja vapaan.


Hoitoraha on tällä hetkellä 33euroa kuukaudessa, eivätkä siihen vaikuta perheen tulot. Hoitolisään taas vaikuttavat perheen koko ja bruttotulot. Omaa arkea voi helpottaa myös tekemällä esimerkiksi osittaista työviikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit