maanantai 1. elokuuta 2016

Työntekijän salassapitosopimus malli

Työntekijän salassapitosopimus malli

Työntekijän näkökulmasta huomioitavaa on kuitenkin se, että liian pitkäksi sovittu salassapitovelvollisuuden voimassaoloaika voi haitata hänen toimintamahdollisuksiaan tulevaisuudessa. Työsuhteessa työntekijällä on usein pääsy yritykseen luottamuksellisiin tietoihin, eikä työnantajan ja työntekijän välinen salassapitosopimus ole enää kovinkaan harvinainen. Työntekijä voi jopa mennä kilpailijan palvelukseen, kunhan hän ei ilmaise tai käytä hyödykseen salassapitovelvollisuuden piirissä olevia asioita. Salassapitosopimus tai -ehto. Työntekijän on tehtävä työnsä huolellisesti noudattaen niitä määräyksiä, joita työnantaja antaa toimivaltansa mukaisesti työn suorittamisesta.


Työntekijän on toimin-nassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa. Tavallista on, että salassapitosopimus tehdään työnantajan aloitteesta ja näkökulmasta. Työntekijän kannalta on tärkeää, että salassapitosopimuksen ehdot ovat mahdollisimman täsmällisiä ja tarkkarajaisia, jotta sopimuksella ei rajoiteta työntekijän toimintavapautta kohtuuttomasti. Tietoa asiakirjasta.


Yrityssalaisuuksia suojaava salassapitosopimus on välttämätön mitä moninaisimmissa tilanteissa. Tämä malli soveltuu tilanteisiin, joissa useampi osapuoli haluaa suojata muille osapuolille luovuttamiaan tietoja. Työntekijällä voi olla työsuhteensa perusteella salassapitovelvollisuus. Yrityksen sopimukset on ehdottomasti tehtävä kirjallisesti. Käyttämällä Yritystulkin valmiita lomakkeita ja sopimuspohjia vältytään turhilta riidoilta ja kaikki oleellinen tulee huomioitua.


Liike- ja ammattisalaisuuksia koskevat työsopimuslain rajoitukset ovat voimassa vain työsuhteen aikana. Työnantaja saattaa velvoittaa työntekijän tekemään vielä erillisen salassapitosopimuksen työsuhteen alkaessa (asiasta sovittava, ei pakko suostua). Rajoitus voi koskea työntekijän oikeutta tehdä työsuhteen lakattua uusi työsopimus sellaisen yrityksen kanssa, joka harjoittaa aikaisemman työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa. Työntekijän salassapitovelvollisuus voidaan ulottaa työsuhteen päättymisen jälkeiseen aikaan vain erillisellä salassapitosopimuksella. Sopimuksella voidaan rajoittaa myös työntekijän oikeutta työsuhteen päätyttyä harjoittaa kilpailevaa toimintaa omaan lukuun aikaisemman työnantajan kanssa.


Jos sinulla on kysymyksiä liittyen palkkaamiseen, asiakas­palve­lumme auttaa sinua mielellään. Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, joten myös palautteesi on meille erittäin tärkeää. Työsuojeluhallinnon muodostavat aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet ja niitä ohjaava sosiaali- ja terveysministeriön työ- ja tasa-arvo-osasto. Työntekijän irtisanominen voi vapauttaa kilpailukiellosta Silloinkin, kun kilpailukiellosta sopimiselle on ollut erityisen painava syy, on myös työsuhteen päättymistavalla merkitystä siihen, sitooko kilpailukielto työntekijää.


Tehtävissä, joissa vapaaehtoinen saa usein tietoonsa salassa pidettäviä ja arkaluontoisia asioita, on hyvä laatia vapaaehtoisen kanssa nimenomainen salassapitositoumus. Työntekijän tai henkilöstöryhmän edustajan on aina ilmoitettava salassapitovelvollisuudesta, kun hän kertoo salassa pidettäviä tietoja muille työntekijöille. Jos joku muu työntekijä on saanut tietää salassa pidettäviä tietoja, myös hänellä on velvollisuus pitää tiedot salassa. Sisältöä muutettu 22. Kilpaileva toiminta.


Työntekijä ei saa tehdä toiselle sellaista työtä tai harjoittaa sellaista toimintaa, joka huomioon ottaen työn luonne ja työntekijän asema ilmeisesti vahingoittaa hänen työnantajaansa työsuhteissa noudatettavan hyvän tavan vastaisena kilpailutekona. Terveydenhuollon ammattihenkilöiden salassapitovelvollisuudesta on säädetty terveydenhuollon ammattihenkilöistä ja potilaan asemasta ja oikeuksista annetuissa laeissa. Työsopimuslain pakottavan säännöksen nojalla työntekijä ei saa tehdä toiselle työtä tai harjoittaa sellaista toimintaa, joka työn luonne ja työntekijän asema huomioiden vahingoittaa työnantajaa.


Pykälän momentin mukaan salaisuuden ilmaisseen työntekijän ohella työnan-tajalle syntyneen vahingon korvaamisesta on vastuussa myös se, jolle työntekijä ilmaisi tiedot, jos viimeksi mainittu tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää työntekijän menetelleen oikeudettomasti. Toimeksiantona tehty tutkielma voi olla markkinointivalttisi etsiessäsi ensimmäistä valmistumisen jälkeistä työpaikkaa. Erityisesti sopimussakkoihin sitoutumista tulee välttää. Yhteistyössä työelämän kanssa tehtävällä tutkielmalla varmistat, että työsi tuloksia voidaan hyödyntää eikä opinnäytetyösi valmistu vain pölyttymään kirjaston hyllyille.


Olennaista on, ettei salassapitovelvoitetta ole ulotettu koskemaan työntekijän ammattitaitoa tai aiempaa kokemusta. Yleisemmin yrityksen myyntiprosessi kestää noin kuukautta, mutta hyvin usein se venyy yli vuoden mittaiseksi. Valitettavasti kaikkein yleisintä on, että yrityskauppa ei onnistu lainkaan tai yritys vain lopetetaan eikä sitä edes yritetä myydä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit