tiistai 27. syyskuuta 2016

Kiinteistön kauppakirja kuolinpesä

Valoraudat, astinlaudat, lavakaaret, helmaputket. Usein kiinteistö- tai asuntokaupan kauppakirjan laativan mieltä askarruttaa, kuka merkitään myyjäksi, kun asunnon omistanut tai omistaneet ovat kuolleet ja tilalla onkin kuolinpesä. Erityisiä tulkintavaikeuksia aiheuttavat esim. Kun henkilö kuolee ja hänen kiinteistönsä halutaan myydä ennen perinnönjaon toimittamista, tulee kiinteistön kauppakirjaan merkitä myyjäksi kuolinpesä. Jokaisen osakkaan suostumusta kaupantekoon siis tarvitaan.


Ostaja voi virhetilanteessa vaatia kuolinpesältä mm. Kiinteistön hallintaoikeus siirtyy ostajalle 22. Sopimussakko viivästyksessä on 5euroa jokaiselta alkavalta päivältä mutta enintään päivältä alkaen kello 00. Mutta nyt myyjää informaation antajana ei ole olemassa. Myyjän vastuut ovat lain mukaan samat.


Näin ollen rasiteoikeudet eivät ole riippuvaisia kiinteistöjen omistussuhteista. Palvelun käyttö on ilmaista. Jos kahden kiinteistön omistajat sopivat esim. Kauppakirja oikein. Kaikkien pesän osakkaiden on tällöin allekirjoitettava kauppakirja tai allekirjoittajana voi myös olla valtakirjalla pesän osakkaita edustava henkilö.


Mikäli kuolinpesä on jakamatta, on myös asunnon myyjänä kuolinpesä eli kaikki pesän osakkaat yhdessä. Jos pesät on jakamatta, myyjinä ovat X:n kuolinpesä ja Y:n kuolinpesä. Liitteiksi perukirjat ja virkatodistukset, joissa todetaan kuolinpesien osakkaat.


Allekirjoitukset tai valtakirjat kaikilta osakkailta. Oma lukunsa on tuo kuolinpesän osuus, joka kuuluu toiseen kuolinpesään. Jos ei omat kyvyt riitä, kannattaa käyttää asiantuntijaa. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen valmistellaan varsinaiset asuntokaupat. Jos ostajalla on asuntolaina, tehdään kaupat yleensä hänen pankissaan.


Jos myyjänä on kuolinpesä eikä kiinteistöä ole lainhuudatettu pesän osakkaiden nimiin, ota mukaan perukirja sukuselvityksineen sekä virkatodistukset pesän osakkaista. Jos osapuolena on yritys, sinun tulee esittää kaupparekisteriote yrityksestä sekä mahdollinen yrityksen toimielimen päätös kiinteistön myymisestä. Sen sijaan aviopuolisoiden yhdessä omistamat kiinteistöt eivät muodostaneet verotusyhtymää. Kun maankäyttösopimukseen liittyy kiinteistön luovutuksia, vaativat ne kaupanvahvistajan todistuksen.


Osituksesta tai perinnönjaosta ei sen sijaan kaupanvahvistusta tarvita. Näissä tapauksissa kaupanvahvistusta ei tarvita edes silloin, kun sopimuksen osapuoli käyttää pesän ulkopuolisia varoja kiinteistön lunastamiseen. Edellytyksenä tälle on, että kuolinpesälle on myönnetty selvennyslainhuuto eli kaikki osakkaat on yksilöity lainhuutoon ja henkilötunnukset on tallennettu. Lainhuutoa on haettava kiinteistön , määräalan tai määräosan saannolle kuuden kuukauden sisällä kauppakirjan tai muun luovutuskirjan allekirjoittamisesta.


Maija haluaa myydä omistamansa kiinteistön Matille. Kuolinpesä haluaa luovuttaa kiinteistön , onnistuuko? Kolmella sisaruksella on jakamaton kuolinpesä.


Yksi meistä tarvitsee rahaa, ja hän haluaa myydä pesäosuutensa minulle. Kun ostan irtaimen kauppakirjalla häneltä pesäosuuden, liittyykö kauppaan myös prosentin varainsiirtovero? Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa.


Voiko isäni myydä kiinteistön ilman perikunnan lupaa (meille lapsille ei tasinkoprivilegion vuoksi kuuluisi kai siis mitään ja isäni omistaa siis kaiken)?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit