tiistai 13. syyskuuta 2016

Mihin kela korttia tarvitaan

Kela selvittää oikeutesi sairausvakuutukseen ja Kelan etuuksiin. Jos et enää kuulu Suomen sairausvakuutuksen piiriin, sinulla ei ole oikeutta käyttää Kela - korttia , vaikka kävisitkin Suomessa. Jos taas muutat ulkomailta Suomeen tai aloitat työskentelyn Suomessa, voit hakea Kela - korttia lomakkeella SV 157.


Kela antaa sairausvakuutuslain mukaan vakuutetulle henkilölle sairausvakuutuskortin (SVL luku §), joka toimii vakuutustodistuksena. Poikkeustilanteessa Kela voi antaa myös lomakkeelle SV (Väliaikaistodistus) kirjoitetun väliaikaisen todistuksen, joka toimii vakuutustodistuksena Kela -kortin asemesta.

Kela -kortissa näkyy kuitenkin myönnetyt sairaudennumerot ja se antaa jo paljon tietoa henkilön terveydentilasta. Kela - korttia tarvitaan Kela -korvauksen saamiseen, tosin nykyään apteekeilla on mahdollisuus tarkistaa korvausoikeus sähköisesti. Pari kertaa on kassatyöntekijä alkanut valittaa kovaan ääneen puuttuvasta kelakortista (hammaslääkäri ja yksityinen erikoislääkäri), käytännössä jouduin siis itse maksamaan täyden hinnan kassalla ja hakemaan korvausta kelalta takautuvasti.


Herääkin kysymys, mihin Kela - korttia oikein tarvitaan ? Valokuvaa tai minkäänlaista sirua ei myöskään meikäläisen kortilla ole. Jos sinulta ei korttia vielä löydy, voit tilata sen ilmaiseksi muutamalla klikkauksella Kelan asiointipalvelusta tai puhelimitse. Tiesitkö, että Hoitopaikanvalinta.

Mikä onkaan lääkäri espanjaksi? Lue vinkit äkillisen sairastumisen tilanteisiin jo ennen matkaasi. Kuvattoman Kela -kortin uusimisesta ei peritä maksua.


Alaikäisiltä ei yleensä vaadita kuvallista henkilökorttia ja silloin kela -kortti on tyypillinen henkilötodistus, joten kadonnutta korttia on mahdollista väärinkäyttää joissakin tilanteissa, esimerkiksi esiintymällä kortin henkilönä. Korttia ei saa kastella eikä sitä pidä päästää kosketuksiin liuottimien kanssa, sillä ne voivat haurastuttaa kortin rakenteita. Korttia ei saa altistaa poikkeukselliselle mekaaniselle rasitukselle (väännölle, iskuille tai taivutukselle), koska se voi vahingoittaa korttia tai sen sirukomponentin kiinnitystä ja rakenteita.


Jos matkakatto täyttyy kalenterivuoden aikana, Kela korvaa ylittävän osan kokonaan. Kela seuraa korvattujen matkojen osalta matkakaton täyttymistä ja lähettää sen täytyttyä asiakkaalle vuosiomavastuukortin (SV 191). Korttia näyttämällä kuljettajalle matka ei maksa mitään. Todistus oikeudesta käyttää taksia tarvitaan silti.


Valitettavasti korttia ei voi tilata verkkopalvelun kautta. Jos puhelinpalvelussa on soittohetkellä jonoa, voit halutessasi jättää soittopyynnön. Kun missään taholla, jossa henkilöllisyystodistusta, Kela - korttia yms. Ei voi tietää, kuka on kyseessä tai onko oikeutta toisen puolesta asioimiseen, ellei voi todistaa!


Ei tarvita Kela - korttia , vaan kuvallinen henkkarista käyvä asiakirja riittää. Suomessa vakuutettu henkilö voi halutessaan saada Kelan päätöksellä poliisin myöntämään henkilökorttiin myös sairausvakuutustiedot (henkilökortti sairausvakuutustiedoin), jolloin korttia voi käyttää Kela -kortin tavoin.

Hei Olenko siis ymmärtänyt oikein, että kela - korttia tarvitaan siihen, että paperisota ulkomailla olisi helpompaa? Matkavakuutus pitää tietty olla, koska mikään muuhan ei korvaa mm. Apteekkari pitää Kela - korttia kalliina museoturhakkeena. Kansaeläkelaitoksen mukaan korttia tarvitaan vielä monessa paikassa, kuten terveydenhuollossa ja lääkäriasemalla. Pidä Kela -kortti mukanasi, vaikka apteekissa pärjää nykyään ilmankin.


Eurooppalaista sairaanhoitokorttia haetaan Kelan toimistoista. Korttihakemuksen voi jättää mihin tahansa Kelan toimistoon. Usein kysyttyä ulkomaantyön vakuuttamisesta.


Tästä osiosta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin ulkomaan työskentelystä. Otsikkopalkin avaamalla saat näkyviin tarkempaa tietoa kyseisestä aiheesta. Osassa tapauksista pelkkä hakemus ei riitä, vaan hakijan täytyy käydä lisäksi poliisin lupapalvelupisteessä tunnistettavana, ennen kuin hakemus voidaan käsitellä. Järjestelmä kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi, tarvitaanko tunnistuskäynti.


Jos käynti tarvitaan , hakemus käsitellään vasta, kun tulet palvelupisteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit