torstai 29. syyskuuta 2016

Nollatuntisopimus

Viikkotunneiksi saattaa olla määritelty esimerkiksi 0–tuntia. Käsite ei ole Suomessa juridinen, vaan lakikielessä puhutaan vaihtelevan työajan järjestelyistä. Sopimuksella työntekijä ja työnantaja sopivat muut työsuhteen ehdot, mutta työvelvollisuus ja -oikeus määräytyy työsuhteen aikana.


Tämän päivän työelämässä puhekielen termi ” nollatuntisopimus ” alkaa olla meille kaikille tuttu. Laki ei ole tähän asti nollatuntisopimuksia tuntenut, mutta 1. Tuosta päivästä alkaen laki tuntee kyseiset sopimukset vaihtelevan työajan sopimuksina. Ansiosidonnaiseen työttömyyskorvauksen saamiseen liittyy työssäoloehto. Ehto ei täyty, jollei työntekijä ole töissä vähintään tuntia viikossa. Siksi kansalaisaloitteella ajetaan nollatuntisopimusten kieltämistä ja tunnin työaikaa.


Kaikilla näillä tarkoitetaan samaa asiaa: Työntekijän työtuntien määrä riippuu siitä, paljonko työnantajalla on tarjota töitä. Nollasopimuksia etenkin sosiaalialalla. Vaikka nollatuntisopimuksessa on omat haasteensa, se sopii tiettyihin tilanteisiin hyvin. Se antaa opiskelijoille mahdollisuuden työskennellä tilanteen mukaan ja nollatuntisopimuksia tehdään paljon sesonkiluontoisilla aloilla, kuten matkailualalla.


Se on yleensä nollasta tunnista työehtosopimuksen mukaiseen enimmäistyöaikaan, esimerkiksi 0–1tuntia ja minuuttia kolmessa viikossa. Jos teet nollasopimuksen, sinulle siis ei. Työnantaja päättää, kuinka paljon tarjoaa työtä työntekijälle. Jos työvoimatarve ja työnantajalla tarjolla oleva työn määrä vaihtelevat, voidaan myös jatkossa sopia työvoimatarvetta vastaavasta vaihtelevasta työaikaehdosta.


Uudessa lainsäädännössä ei edelleenkään käytetä nollatuntisopimus -termiä, vaan lakitekstissä puhutaan vaihtelevasta työajasta. Onko kyse samasta asiasta? Lisäksi työaika on voitu sopia pidemmällä, esimerkiksi kolmen viikon tarkastelujaksolla. Nollatuntisopimuksessa työajan on sovittu vaihtelevan nollan ja esim.


Nollatuntisopimus

Vaihtelevaa työaikaa eli ns. Uuden sääntelyn myötä muutoksia tuli työsopimuslakiin, työaikalakiin, työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annettuun lakiin sekä työttömyysturvalakiin. Sopimuksessa voi lukea esimerkiksi, että työaikasi on 0–tuntia viikossa. Jos sinulla on työtuntia, et saa palkkaa. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus Määräaikainen työsopimus.


Työntekijän on mahdotonta arvioida tulevia ansioitaan, jotka voivat muuttua yhtäkkiä ja perustelematta heikommiksi. Sopimus voi olla kestoltaan määräaikainen tai voimassa toistaiseksi. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry.


Niin sanottuihin nollatuntisopimuksiin eli tarvittaessa työhön kutsuttavien työntekijöiden työsopimuksiin liittyvät ongelmat ovat olleet kevään ja kesän aikana vilkkaan julkisen keskustelun kohteena ja niitä on käsitelty työmarkkinajärjestöjen kesken. Maria Ohisalo nimitti Kirsi Pimiän sisäministeriön kansaliapäälliköksi ohi Suopon päällikön. Valittavan henkilön täytyisi olla jotenkin jo kärkikaartissa kyvykkyyden, johtamisosaamisen, alan tuntemuksen ja kokemuksen puolesta. Mielenterveydelle malli voi kuitenkin tuoreen tutkimuksen mukaan olla vaaraksi. Listattuna kaikki Tietotrendit-palvelun sisällöt asiasanalla nollatuntisopimus.


Tässä esityksessä käytetään. Eniten avoimia työpaikkoja yhdellä haulla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit