perjantai 23. syyskuuta 2016

Osakeyhtiön plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valinnassa kannattaa käydä läpi plussat ja miinukset kunkin vaihtoehdon kohdalla. Ainakin verotus on hyvä huomioida. Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön. Kun osakeyhtiön perustamissopimus on allekirjoitettu, yhtiöllä on kolme kuukautta aikaa ilmoittaa yhtiö kaupparekisteriin.


Jos rekisteröinti myöhästyy, raukeaa perustaminen ja yritystä ei synny.

Rekisteröinnin voi tehdä paikan päällä PRH:n toimipisteessä tai verkossa. Perustaminen maksaa sähköisenä 3€ ja paperisena 3€. Toiminimi ja osakeyhtiö ovat Suomessa suosituimpia yritysmuotoja. Yritysmuodoissa on paljon eroja ja tässä artikkelissa kerrotaan, mitkä ovat Oy:n ja Tmi:n plussat ja miinukset sekä kumpi yritysmuoto on fiksumpi valinta sinun tilanteessa.


Toiminimen eli yksityisen elinkeinonharjoittajan plussat Toiminimeä ei tarvi rekisteröidä kaupparekisteriin. Lue lisää aiheesta täältä. Osuuskunnan hyödyt ja mahdolliset haitat Plussat.


Jäsenten taloudellinen vastuu on rajoitettu.

Tasapuolinen kaikille mukanaolijoille. Helppo lähtöalusta yrittäjyyteen. Tekeminen on usein sosiaalista. Voit (useimmiten) toimia yrittäjämaisesti ilman, että olet kuitenkaan virallisesti yrittäjä.


Esimerkki snoukkaaja Pekka Paavola ja verkkokauppa. Pekka suunnittelee myyvänsä lumilautailutarvikkeita. Hän haluaa myös palkata avukseen kolme kaveriaan pakkaamaan ja postittamaan tilattuja tavaroita asiakkailleen. Lisäksi hän tarvitsee varaston ja pienen toimitilan, josta hän maksaa vuokraa kuukausittain. Jos jokin menee todella pahasti päin mäntyä, konkurssissa vastuu jää yritykselle.


Osakeyhtiön hyödyt ja haitat Osakeyhtiön hyvät puolet. Vain sellaiset velat, joita joku on ollut takaamassa henkilökohtaisesti, valuvat syliin. Hakeminen onnistuu kokonaan ilman reaalivakuuksia, joten myös laina uudelle yritykselle on mahdollinen, mikäli muut vaadittavat kriteerit täyttyvät. Lainaprosessi on nopea ja riskitön.


On tärkeää tiedostaa, että toiminimi ei ole juridisesti erillinen yhtiö, koska toiminimenä olet itse henkilökohtaisesti yksityinen elinkeinonharjoittaja, jolloin yrityksesi ja sinä itse olette yksi ja sama juridinen yksikkö, jolloin yritystoimintasi varat ja velat ovat automaattisesti sinun henkilökohtaisia varojasi ja velkojasi. Vastuu on yrityksen. Henkilökohtainen omaisuus on lain ulottumattomissa, vaikka yritys tekisikin konkurssin.


Poikkeuksena on kuitenkin se, ettei tämä päde mm.

Osingonjako antaa helpon ja läpinäkyvän tavan palkita ahkerat omistajat ja työntekijät. Asunto-osake kannattaa myydä itse, sillä samalla säästät välityspalkkion. Plussat ja miinukset välittäjän käytössä Paperityö hoituu lakipykälien mukaan. Ammattilainen huolehtii asunnon esittelystä ja neuvotteluista ostajan kanssa. Ostaja saattaa olla jo valmiina.


Selkeä ja hyvin muokattavissa oleva suomalainen kirjanpito-ohjelma kahdenkertaiseen kirjanpitoon. Rahastoitu vastike lisätään osakkeen hankintamenoon ja otetaan huomioon osakehuoneiston mahdollista luovutusvoittoa tai -tappiota laskettaessa, kun luovutusvoittoa ei lasketa ns. Hankintameno-olettamaa käytettäessä ei voi koskaan syntyä luovutustappiota. Avoin yhtiö on yksinkertainen yritysmuoto vähintään kahdelle yhtiömiehelle. Se on helppo perustaa ja joustava hallinnoida, mutta omistajat vastaavat talousasioista henkilökohtaisesti.


Myös muutama muu seikka poikkeaa muista yhtiömuodoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit