maanantai 12. syyskuuta 2016

Ehdollisen tarjouksen peruminen

Koska ostaja varaa asunnon ehdollisen tarjouksen avulla itselleen, mutta ei sitoudu kauppaan lopullisesti, voi ehdollinen tarjous olla asunto-osakkeen myyjälle ongelmallinen. Tästä syystä myyjä voi ehdolliseen tarjoukseen suostuttuaan pidättää itsellään oikeuden etsiä samanaikaisesti muita ostajia. Tarjouksen ehdot ovat hyvin tavallisia. Välittäjän tehtävä on arvioida ehtojen järkevyyttä molempien osapuolten kannalta ettei ainakaan tahtomattaan ja vahingossa ajauduta ehtojen takia umpikujaan. Asuntokaupoissa pätee oikeustoimilaki, jonka mukaan sopimus syntyy, kun myyjä hyväksyy ostajan tarjouksen.


Katuminen voi asuntokaupassa käydä kukkarolle. Jos tarjouksen on ehtinyt jo jättää, niin sopimussakko tai käsirahan menetys voi tietää jopa neljää prosenttia asunnon hinnasta. Alan asiantuntijan Matti Kasson mukaan katuvan ostajan kannattaa aina yrittää neuvotella myyjän kanssa.


Sanotut seikat olivat tarjouksen tekijöiden mielestä selviä merkkejä siitä, että rakenteissa saattoi olla kosteusvaurioita. Ratkaisun perustelut Varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain luvun §:n mukaan tarjous sopimuksen tekemisestä ja sellaiseen tarjoukseen annettu vastaus sitovat tarjouksen tekijää ja vastauksen antajaa siten kuin sanotussa luvussa säädetään. Muutenhan sitä jotkut vois viedä kymmenien kauppiaiden aikaa ja tehdä huvikseen tarjouksia. Koska mun muistaakseni siihen kohtaan laitetaan myös merkintä,että asia on käyty tarjouksen tehneen kanssa läpi. Miksi ihmeessä olette tehneet noin pitkän tarjouksen ? Toisaalta ehdollinen sopimus on yhtä tyhjän kanssa, koska ainahan voi tahallaan järjestää niin että ehto ei täyty.


Asuntokaupan peruminen tarjouksen tekemisen ja hyväksymisen jälkeen on mahdollista vain tietyissä tapauksissa ja. Ilmoitettu virhe: Ostajat olivat tehneet 5. Jos esimerkiksi pankki ei myönnä ehdollisen tarjouksen tehneelle ostajalle asuntolainaa, ei tarjous ole sitova. Siksi asunnon myyjän on syytä asettaa. Otetaanpa esimerkki.


Teen ehdollisen tarjouksen vaikka 20:stä asunnosta. Ehtona oman asunnon myyminen, jota minulla ei ole edes tarkoitus myydä. Tarkoittaako teidän mielestänne tosiaan, että kukaan heistä ei voi nyt myydä asuntoaan? Helppo keino pysäyttää asuntokauppa. Ostajan lainansaantiin tai oman asunnon myyntiin liittyvät ehdot ovat hankalia asunnon myyjän näkökulmasta.


Sitovuus voi lakata jo ennen sitä, jos tarjoukseen tulee hylkäävä vastaus. Ellei määräaikaa ole asetettu, tarjous sitoo antajaansa kirjallisen tarjouksen tapauksessa kohtuullisen ajan ja suullisen tarjouksen tapauksessa vain hetken tarjouksen antamisen jälkeen. Toki ostaja voi tehdä ehdollisen tarjouksen , jossa asunnon tarkastaminen asetetaan selväksi edellytykseksi kaupanteolle. Voit kuitenkin myös tehdä uudesta asunnosta ehdollisen tarjouksen , jolloin sitoudut ostamaan asunnon vasta, kun vanha asuntosi menee kaupaksi.


Mikäli vanhaa asuntoa ei saa myytyä määräaikaan mennessä, kauppa raukeaa. Joissakin tapauksissa kahden asunnon omistaminen samaan aikaan on myös mahdollista. Sen tarjouksen hinta, jonka kohdalla määrien summa on yhtä suuri tai suurempi kuin huutokaupattujen päästöoikeuksien määrä, on huutokaupan selvityshinta.


Kaikille niille tarjouksille, jotka sisältyivät kohdan mukaisesti määritellyn tarjousten määrän summaan, jaetaan päästöoikeudet huutokaupan selvityshinnalla. Vastaa Peruuta vastaus. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Jos haju on ollut tiedossa kun ostotarjous on tehty, ei hajua voi käyttää perusteena tarjouksesta vetäytymisessä.


Homma on mennyt ihan oikein, fiksu välittäjä toki kertoo ehdollisen tarjouksen riskit. Jos myyjä tekee ostajalle vastatarjouksen tämän tekemän tarjouksen jälkeen, alkuperäinen tarjous raukeaa. Se ei enää sido ostajaa, vaikka tarjouksen voimassaoloaika muutoin olisi vielä voimassa.


Jos taas myyjä hyväksyy ostajan tarjouksen vasta sen voimassaoloajan jälkeen, katsotaan hyväksyvä vastaus vastatarjoukseksi. Ostotarjous on aina sitova. Sopimussakko tulee maksettavaksi, jos myyjä tai ostaja kieltäytyy tekemästä kauppaa tarjouksen hyväksymisen jälkeen.


Mikäli esimerkiksi ostaja ei pysty tarjoustaan lunastamaan, saattaa maksettavaksi tulla käsiraha tai sopimussakko, joka voi olla asuntokauppalain mukaan maksimissaan asunnon hinnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit