keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Takuueläke työkyvyttömyyseläke

Takuueläke vaikuttaa asumistukeen ja perheen mahdollisesti saamaan toimeentulotukeen samoin kuin muutkin eläkkeet. Työkyvyttömyyseläke muodostuu ennen työkyvyttömyyden alkamista kertyneestä eläkkeestä sekä tulevan ajan eläkeosasta. Osatyökyvyttömyyseläke on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä. Seuraavissa esimerkeissä kansaneläke ja takuueläke on laskettu olettaen, että kaikki työeläke on kansaneläkettä pienentävää tuloa.


Työeläke on tarkistettu elinaikakertoimella. Kokonaiseläke on työ- ja kansaneläke sekä takuueläke yhteensä kuukaudessa. Verot on laskettu olettaen, että samaa kuukausituloa on maksettu koko vuoden.


Henkilön katsotaan saavan momentin mukaista eläkettä myös silloin, kun hänen saamansa työkyvyttömyyseläke tai takuueläke on työkyvyttömyyseläkkeellä olevien työhönpaluun edistämisestä annetun lain mukaisesti lepäämässä. Hae eläkettä verkossa. Jos saat työkyvyttömyyseläkettä, se muuttuu vanhuuseläkkeeksi ilman hakemusta viimeistään sen jälkeen kun olet täyttänyt vuotta.


Eläkkeen määrään vaikuttavat. Osaeläke on puolet täydestä eläkkeestä. Työttömyysturvan lisäpäivät eli ns. Palkattomien aikojen eläkekertymät pysyivät ennallaan (esim. perhevapaat, työttömyys, sairauspäiväraha, vuorotteluvapaa).


Perhe-eläkkeeseen ei tullut. Vanhuuseläkkeen (työeläke sekä kansaneläke ja takuueläke ) aikana voi työskennellä vapaasti: palkkatulo ei vaikuta eläkkeeseen. Sen sijaan esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeeseen liittyy työskentelyn rajoituksia. Ota aina etukäteen yhteyttä eläkkeenmaksajaan ja selvitä, miten työskentely vaikuttaa eläkkeeseesi.


Molemmissa eläkejärjestelmissä on vanhuuseläke ja työkyvyttömyyseläke. Voit saada kansaneläkettä, kun olet täyttänyt vuotta. Se, minkä ikäisenä voit saada työeläkettä, riippuu syntymävuodestasi.


Jos henkilö on saanut verovuonna pakolliseen eläketurvaan perustuvaa työkyvyttömyyseläkettä ja eläke on myönnetty täytenä, haitta-asteeksi katsotaan ilman eri selvitystä 1. Jos työkyvyttömyyseläke on myönnetty osaeläkkeenä, haitta-aste on , ellei sen ole esitetyn selvityksen perusteella osoitettu olevan tätä suurempi. Eläkettä kertyy vuodessa vuoden iästä alkaen. Mitä pidempään jatkat työssäsi, sitä enemmän eläkettä saat.


Takuueläke turvaa vähimmäistoimeentulosi, jos työeläkkeesi ja kansaneläkkeesi jäävät yhteensä alle 8euron. Takuueläkkeen suuruuteen vaikuttavat sekä Suomesta että ulkomailta maksetut eläkkeet. Täyden takuueläkkeen saavat vain ne, joiden muut eläkkeet koostuvat pelkästä kansaneläkkeestä.


Sama työ, eri eläke – miksi? Kansaneläkemenossa on säästetty, takuueläkemeno taas on kasvanut. Ammatti ei kerro kaikkea eläkkeestäsi, mutta se tiedetään, että eläkeaateliin kuuluvat yhä lääkärit ja professorit.


Heistä kaksi kolmasosaa sai pelkkää kansaneläkettä, ilmenee Eläketurvakeskuksen tuoreesta tutkimuksesta. Työkyvyttömyyden määrittelyn pohjana on lääkärintodistus terveydentilasta (B-lääkärinlausunto). Kelan eläkkeiden tarve on vähentynyt ja niitä on maksettu vuosi vuodelta reaalisesti vähemmän.


Tarkista työeläkken kuukausittaiset maksupäivät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit