tiistai 20. syyskuuta 2016

Lapsen sairaus poissaolo laki

Erityisen hoidon ja huollon tarpeessa olevan vammaisen tai pitkäaikaissairaan lapsen vanhempi voi saada osittaista hoitovapaata siihen saakka, kun lapsi täyttää vuotta. Etukäteen sovittu lapsen lääkärissä käynti pitää hoitaa vapaa-ajalla tai siihen pitää pyytää työnantajalta palkatonta vapaata. Palkallinen poissaolo -oikeus ei myöskään koske pitkäaikaisesta tai kroonisesta sairaudesta johtuvaa lapsen hoitamista. Tällöin voi kuitenkin soveltua palkaton poissaolo vaikeasti sairaan lapsen takia.


Etukäteen tiedossa oleva lapsen sairaalahoito tai lääkärikäynti ei täytä tilapäisen hoitovapaan edellytyksiä. Kun vanhempi osallistuu sairaan lapsensa hoitoon, kuntoutukseen tai sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssille lasta hoitavan lääkärin suosituksesta, on kyseessä tilapäinen poissaolo pakottavista perhesyistä. Uusi sopimus tuo selkeitä parannuksia mm.


Työntekijän oikeus saada tilapäistä hoitovapaata paranee uuden kunta-alan työehtosopimuksen myötä. Jatkossa vanhempi voi jäädä hoitamaan alle 12-vuotiasta äkillisesti sairastunutta lasta. Aiemmin määräys koski alle 10-vuotiaan lapsen hoitamista. Jos lapsesi sairastuu, voit viedä hänet joko kunnan terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkärille.


Kela korvaa osan yksityislääkärin ja hammaslääkärin palkkioista sekä tutkimuksista ja hoidoista, jotka lääkäri määrää. Kela ei korvaa terveyskeskuksen hoitoja. Sairauspoissaolon perusteena on lääkärin toteama sairaus , joka heikentää toimintakykyä niin, että työssä jatkaminen ei onnistu. Poissaolo on perusteltu myös, mikäli sairaus pahenee työssä, eikä vaihtoehtoista työtä ole tarjolla, tai sairauden hoito edellyttää työstä poissaoloa. Mikäli työntekijä on poissa työstä seuraavassa mainittujen työntekijän työpäiväksi sattuvien tapahtumien vuoksi, ei tällainen poissaolo vähennä työntekijän palkkaa tai vuosilomaa.


Tällaisen palkallisen poissaolon pituus on enintään yksi päivä paitsi lapsen äkillisen sairastapauksen yhteydessä. Työntekijällä on oikeus saada enintään neljä työpäivää vapaata lapsen hoitoa tai lapsen hoidon järjestämistä varten. Tätä kutsutaan tilapäiseksi hoitovapaaksi.


Edellytyksinä on, ettälapsi on sairastunut äkillisestilapsi on alle 10-vuotias tai alle 12-vuotias ja vanhempi työskentelee kunnallisella työnantajalla Lisäksi osassa työehtosopimuksia on sovittu, että. Eli jos äiti on ollut poissa työstä päivää sairaan lapsen hoidon järjestämiseksi, niin isä ei saa saman sairauden takia olla pois työstä. Tämä on hullua, mutta näin sanoo laki. Ja kyllä, äidin työnantajalla on oikeus tiedustella asiaa isän työnantajalta. Työntekijä saa kuitenkin varhentaa äitiysvapaan sekä muuttaa synnytyksen yhteydessä pidettäväksi aiotun isyysvapaan ajankohdan, jos se on tarpeen lapsen syntymän tai lapsen , äidin tai isän terveydentilan vuoksi.


Sovellettavan työehtosopimuksen §:n mukaan alle 10-vuotiaan lapsen sairastuessa äkillisesti lapsen huoltajalle maksettavan palkan edellytyksenä on, että lyhyt poissaolo on välttämätön lapsen hoidon järjestämiseksi tai lapsen hoitamiseksi ja työntekijä on viipymättä ilmoittanut poissaolosta ja jos mahdollista sen kestosta ja. Eli, jos olen saanut jostain syystä sairasloman, ja minun on siitä vietävä lääkärintodistus työnantajalle, onko lääkärintodistuksessa pakko näkyä mikä sairaus on, tai poissaolon syy, vai voiko sen jättää ilmoittamatta tai vaikka viivata yli, niin että asiakirja on muuten kunnossa, muttei kuitenkaan työntekijän sairaus näy (jossei tätä itse halua työnantajalle ilmoittaa)? Tilapäinen poissaolo perhesyistä Tilapäinen hoitovapaa.


Työsopimuslain mukaan tekijällä on alle 10-vuotiaan lapsen äkillisesti sairastuessa oikeus saada korkeintaan työpäivää vapaata joko lapsen hoitamiseksi tai hoidon järjestämiseksi. Tilapäistä hoitovapaata voi käyttää oman tai muun samassa taloudessa asuvan lapsen. Jos poissaolo ei liity sairaudenhoitoon, niin palkanmaksuvelvoitetta ei ole, ohjeistaa Työterveyslaitoksen johtava ylilääkäri Kari-Pekka Martimo.


Oikeus sairausajan palkkaan. Laki kuitenkin turvaa työntekijän oikeuden sairausajan palkkaan, kun lääkäri on todennut sairauspoissaolon välttämättömäksi. Isyysvapaa ja isän vanhempainvapaa 10. Lapsen syntymään ja 10.


Osittainen hoitovapaa (lyhennetty työaika) 10. Yhteiskunnallinen syy 11. Opintoloma tai vastaava 11.


Jos työntekijän lapsi tai muu hänen taloudessaan vakituisesti asuva alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, työntekijällä on oikeus saada tilapäistä hoitovapaata lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi. Mikäli sairaus kestää pidempään kuin työehtosopimuksen palkanmaksuvelvollisuus, Kela maksaa sairauspäivärahan työntekijälle. Työehtosopimuksissa on myös määräykset sairauspoissaolosta ilmoittamisesta, lääkärintodistuksista, sairauden uusiutumisesta sekä työntekijän alle vuotiaan lapsen sairastumisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit