torstai 22. syyskuuta 2016

Kuolinpesän jakaminen kiinteistö

Jos esimerkiksi jaettaviin varoihin kuuluu yksi kiinteistö ja se päätetään jakaa neljän perillisten kesken, tulee heidän kunkin määräosakseen ¼ kiinteistöstä. Kuolinpesä on tavallinen yhteisomistuksen muoto. Muuta omaisuutta on kiinteä ja irtain omaisuus sekä muun muassa osuudet, osakkuudet ja immateriaalioikeudet.


Tapani Norroksen mukaan se on joskus myös järkevää, mutta jako pitää tehdä hallitusti. Kokemukseni mukaan kuitenkin vaikein pala jää jaettaessa usein viimeiseksi, sanoo asianajaja Tapani Norros.

Perinnönjaosta) sääntelee kuolinpesän varojen jakamista. Käytännössä tämä ei aina onnistu, jos esimerkiksi kuolinpesän omaisuus on sidottu suurimmaksi osaksi kiinteistöön, esimerkiksi vainajan asuntoon. Tällöin on mahdollista, että kiinteistö myydään ja kauppahinta lisätään jaettavaksi muuhun kuolinpesän omaisuuteen. Puolisoilla on ollut avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Vapaa-ajan kiinteistö myydään 150.


Puolisoiden jälkeen ei ole toimitettu ositusta eikä perinnönjakoa ja kummankin perilliset ovat heidän kaksi lastaan. Kummankin omaisuuserän käypä arvo on noin 42. Osakkaina on perittävän kaksi lasta.

Lähtökohtaisesti omaisuus jaetaan siten, että kumpikin lapsista saa 21. Jos perinnönjättäjä oli avioliitossa, on hänen leskensä kuolinpesän osakkaana kunnes puolisoiden omaisuuden ositus tai erottelu on tehty. Perintökaaren luvun § momentin mukaan kun pesä on selvitetty, jokaisella sen osakkaalla on oikeus vaatia jakoa. Yleensä tällainen omaisuus myydään ja myynnistä saadut varat jaetaan kuolinpesän osakkaiden kesken. Kiinteistön myyminen kuolinpesän toimitusjaossa Herkulex.


Toinen vaihtoehto on jättää kiinteistö tai asunto kuolinpesän yhteisomistukseen. Myös yhteisiä alueita sekä yhteisesti omistettuja kiinteistöjä voi jakaa. Kun tila omistetaan yhteisesti, se jaetaan joko halkomalla tai jakosopimuksella. Halkomistoimituksessa tilan omaisuus arvioidaan ja jaetaan luotettavasti ja yhtenäisin periaattein. Usein perilliset myyvät vanhempien asunnon vasta molempien vanhempien kuoleman jälkeen.


Silloin verotus on syytä huomioida koska kysymys asunnon arvostuksesta ja jaetaanko pesä ennen myyntiä perillisille vai ei, johtaa eri lopputulokseen ja säästö voi olla tuhansia euroja. Jos kullakin osakkaalla on lapsia, lapsilla omia lapsia, heillä ajan myötä omia lapsia ja kun jakamaton kuolinpesä siirtyy sukupolvelta toiselle, paisuu kuolinpesän osakkaiden määrä mahdottoman suureksi suhteessa kuolinpesän varallisuuteen nähden. Alaikäinen tai vajaavaltainen kuolinpesän osakkaana 2. Pesän omaisuuden väliaikainen haltuunotto 2. Perittävä on määrännyt testamentilla erityisen edunvalvojan 2. Jos ositus ja perinnönjako suoritetaan samalla kertaa tai huoltaja ja lapsi jostakin muusta syystä ovat molemmat kuolinpesän osakkaita, on alaikäiselle tällöin määrättävä jakotoimitusta varten ulkopuolinen, tilapäinen edunvalvoja (edunvalvojan sijainen) siinäkin tapauksessa, että jaon suorittaisi pesänjakaja.


Oli sitten kysymys mistä omaisuudesta hyvänsä niin kuolinpesän on muutettava kaikki rahaksi ja jaettava omaisuus.

Jossain vaiheessa ne yhteiset mökitkin menevät myyntiin. Jakamatonta kuolinpesää ei ole. Sukupolvet vaihtuvat. Parrain olisi myydä täysin vieraalle ja unohtaa tunnesyyt.


Yhteismetsästä eroaminen ja yhteismetsän jakaminen ovat mahdollisia. Sopimukseen perustuvasta yhteismetsästä eroamiseen ja jakamiseen ei tarvita ministeriön lupaa. Siihen riittää osakaskunnan määräenemmistön päätös.


Lohkokiinteistöjen ja tonttien keskinäinen vastuu määräytyy niin, että myöhemmin lainhuudatettu kiinteistö vastaa ennen aikaisemmin lainhuudatettua kiinteistöä. Jollei lainhuutoa ole haettu tai jos lainhuutoa on haettu samana päivänä, myöhemmin luovutettu kiinteistö vastaa ensisijaisesti. Valtakirjat Avoin asianajovaltakirja Valtakirja kuolinpesän pankkiasioita varten Valtakirja asunto-osakkeen myymiseen Perintä Maksumuistutus Maksukehotus Haastehakemus riidaton laskusaatava Haastehakemus huoneenvuokrasaatava ja häätö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit