keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Asumistuki määrä

Asumistuki määrä

Määrä ja maksaminen. Yleinen asumistuki on hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Kaikkein pienituloisimmilla ei ole ollenkaan perusomavastuuta. Jos hyväksyttävien asumismenojen määrä ylittää enimmäisasumismenot, tuen määrä lasketaan enimmäisasumismenojen mukaan. Asumistuki myönnetään ruokakunnalle yhteisesti.


Samaan ruokakuntaan kuuluviksi katsotaan samassa asunnossa pysyvästi asuvat henkilöt. Jos osa huoneistosta on esimerkiksi vuokrattu perheen ulkopuoliselle henkilölle, häntä pidetään eri ruokakuntaan kuuluvana ja hän voi saada erikseen yleistä asumistukea. Vanhempainpäivärahakauden laskurilla voit laskea, koska äitiys-, isyys- tai vanhempainraha alkavat ja milloin ne päättyvät. Kelan asumistuki on tarkoitettu asumisesta aiheutuviin menoihin.


Voit saada asumistukea, jos olet pienituloinen ja asut vakinaisesti Suomessa. Vakinaisella Suomessa asumisella tarkoitetaan, että sinulla on Suomessa varsinainen koti ja oleskelet pääasiallisesti Suomessa. Kansaneläkelaitoksen on viisi arkipäivää ennen §:ssä tarkoitettua asumistuen maksupäivää ilmoitettava valtiolle sinä kuukautena maksettavien asumistukien määrä. Muissa vertailussa mukana olleissa Pohjoismaissa asumistuki on ennen kaikkea lapsiperheiden ja nuorten aikuisten tuki. Vertailu osoittaa, kuinka yksittäisten etuuksien vertaaminen on haastavaa, koska ne ovat osa maiden sosiaaliturvajärjestelmien mosaiikkia.


Ahvenanmaalla ja ulkomaan opintoihin) ja sotilasavustuksen asumisavustus (asevelvollisen palvelusaikana). Kun ennen tämän lain voimaantuloa maksussa ollut asumistuki tarkistetaan 1. Kysymykseni on seuraava: tarkasteleeko kela saatuja osinkotuloja kalenterivuosittain (jolloin kokonaismäärät jäävät alle 10e kuussa) vai tarkastellaanko mahdollisia maksuja joka kuukausi (jolloin kahtena kuukautena vuodessa tuo asumistuen määrä mahdollisesti pienenisi) ? Kiitoksia kovasti vastauksista! Palkasta, eläkkeestä, työttömyyskorvauksesta ja äitiyspäivärahasta voidaan ulosmitata pääsääntöisesti yksi kolmasosa. Myös lomarahat, luontoisedut, provisiot ja erilaiset palkkiot ovat palkkatuloa.


Ulosmitattava määrä lasketaan nettotuloista. Sosiaaliavustukset ja -tuet, kuten asumistuki ja lapsilisät eivät ole. Voit kätevästi arvioida mahdollisen asumistukesi määrän laskurilla Kelan sivustolta. Jos tätä tuloa ei ole, tuloksi arvioidaan mahdollisen starttirahan määrä , ns. Helsingissä yhden hengen ruokakunnan enimmäisasumismenot ovat 5euroa.


Pienemmillä paikkakunnilla enimmäisasumismenot ovat alhaisemmat. Enimmäisasumismenojen ylityttyä ja tulojen pysyessä samana asumistuen määrä ei nouse vaikka asumiskustannukset, esimerkiksi vuokra nousisi. Yleisimmin tämän ikäluokan asumistuki oli opintotuen asumislisää. Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mukaan asumistuki vie tulevina vuosina yhä suuremman osan valtion budjetista.


Paisuttanee osaltaan vuokriakin, Lehtinen twiittasi. Tilastot Asunnot ja asuinolot Asunnot ja asuinolot -tilasto on vuositilasto ja se kuvaa olemassa olevaa asuntokantaa, asuntojen lukumäärää ja asuntokuntien asuinoloja kunkin vuoden viimeisenä päivänä. Ansiopäivärahalla on perusosa, ansio-osa ja korotukset. Tämä päivärahan osa ei riipu työttömyyttä edeltäneestä palkastasi ja täysi päiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen.


Opintotuki ja asumistuki pienenevät, kun tulot nousevat. Opiskelijan nettotuloihin vaikuttavat opintotuki, asumistuki ja työstä saatu palkka. Opintotuessa on oma tulorajansa ja asumistuessa oma tulorajansa. Jos opiskelijan palkka nousee, tuet pienenevät.


Samalla verotus kiristyy tulojen noustessa. Pariskunnista eniten menettävät ne, joilla on vain yksi asumislisän saaja, koska myös puolison tulot vaikuttavat tuen määrään. Asumislisä ja yleinen asumistuki eivät vaikuta palkan veroprosenttiin. Niitä ei tarvitse ilmoittaa, kun haet verokorttia. Tilaa verokortti OmaVerosta.


Asumistuki määrä

Katso ohje, miten tilaat verokortin, kun saat opintotukea ja palkkaa. Esitä verokortti työnantajalle. Jos sinulla on monta työpaikkaa, yksi verokortti riittää.


Kansaneläkeindeksiin sidottujen lastenhoidon tukien euromäärät suurenevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit