keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Kuka maksaa pesänhoitajan palkkion

Konkurssin alettua päätetään palkkion ja kustannusten korvausten perusteista. Tätä ennen pesänhoitajalla on tilaisuus esittää niistä oma näkemyksensä. Palkkio ja kustannusten korvaus maksetaan tehtävän aikana, kohtuullisin väliajoin.


Osa palkkiosta voidaan maksaa pesänhoitajan tehtävän päättyessä. KonkL luvun §:n mukaan, jos konkurssi peruuntuu tai menettely muuten lakkaa ennen kuin velkojat ovat päättäneet pesänhoitajan palkkiosta, tuomioistuin päättää pesänhoitajan palkkion suuruudesta ja siitä, kuka on velvollinen maksamaan palkkion. Pesänselvityksestä aiheutuvat kulut ovat pesän velkaa ja tämän vuoksi ne tulee maksaa jäämistön varoista. Pesänselvityskuluja ovat esimerkiksi pesän hallinnosta ja hoidosta aiheutuneet kustannukset.


Kaikkiin pesän varoihin liittyviin toimenpiteisiin tulee liittää kuitti, jotta ne voidaan todentaa lopputilityksessä. Pesänjakokustannuksista vastaa kuolinpesä riippumatta siitä, kuka pesänjakajaa on hakenut. Lasku osoitetaan kuolinpesälle. Osakkaat eivät siis henkilökohtaisesti vastaa palkkion suorittamisesta, jolleivät osakkaat sitten ole toisin sopineet siitä, kuka palkkiosta vastaa.


Legaatinsaaja ei vastaa palkkiosta. Osakkaat voivat valtuuttaa yhden osakkaan tai jonkun muun edustamaan kuolinpesää. Kuka voi hoitaa kuolinpesää?


Vaihtoehto kuolinpesän osakkaiden yhteishallinnolle on tuomioistuimen määräämä pesänselvittäjä. Mikä on testamentin toimeenpanija? Tämän jälkeen palkkion määräytymisperusteet olivat usean vuoden ajan epäyhtenäisiä, mitä velkojat, pesänhoitajat ja tuomarit pitivät ongelmallisena. Asian korjaamiseksi konkurssiasiain neuvottelukunta antoi pesänhoitajan palkkiota koskevan suosituksen 31.


Perukirjasta kannattaa kuitenkin tehdä useampi allekirjoitettu (alkuperäinen) kappale. Alkuperäistä perukirjaa tarvitaan aina, kun pitää selvittää, kuka voi edustaa kuolinpesää. Tarvitset perukirjaa esimerkiksi silloin, kun hoidat pankissa kuolinpesän asioita tai haluat rekisteröidä omaisuutta kuolinpesän nimiin.


Saat perintöverotuspäätöksen. Käsittelemme perukirjat saapumisjärjestyksessä emmekä voi antaa tarkkaa tietoa yksittäisten päätösten valmistumisesta. Kyseessä voisi olla juristille ns. Hyvästä pesästä voi lypsää vuosikausia pesänhoitopalkkioita. Toinen omituisuus on se, että myös lehdistö sotkee tahallaan Novan ja KMS-yhdistyksen.


Pesänhoitajan mielestä pesän varat yleensä kuuluvat pesänhoitajalle. Valtio maksaa vain välttämättömät pesänselvityskulut, kuten perunkirjoituksen ja pesänhoitajan palkkion , hän vielä toteaa. Testamentti löytyy hyvin usein Kun perillisittä kuolleella henkilöllä on testamentti, silloin Valtiokonttorilla ei ole mitään roolia pesänhoidon suhteen.


Kuolinpesän asunnon myynti ja verotus. Tuomioistuin vahvistaa pesänhoitajan palkkion 6. Usein perilliset myyvät vanhempien asunnon vasta molempien vanhempien kuoleman jälkeen. Silloin verotus on syytä huomioida koska kysymys asunnon arvostuksesta ja jaetaanko pesä ennen myyntiä perillisille vai ei, johtaa eri lopputulokseen ja säästö voi olla tuhansia euroja. Tietysti pitäisi vielä maksaa palkka niille ihmisille, jotka pakkaavat tilatut tavarat, ja sitäkään ei haluta tehdä.


Edilexin asiasanasto on hierarkinen kokonaisuus, jossa eri asiasanojen välille on rakennettu hierarkiset ja semanttiset viittaukset. Asiasanaston lisäksi asiasanat toimivat pikahaussa ja aineistokohtaisilla tarkennetun haun lomakkeilla. Palkkion ja korvauksen tarkemmista perusteista päättävät velkojat pesänhoitajaa kuultuaan viipymättä pesänhoitajan tultua määrätyksi tehtäväänsä ja tarvittaessa myöhemminkin.


Pertti Ylikraka on tehnyt pesänhoitajan töitä lähes vuoden ajan. Ylikraka siis setvii konkurssiin menneiden yhtiöiden asioita - selvittää velkoja, varallisuutta ja vastuita. Hän on nähnyt urallaan kaikki mahdolliset veivit ja temput, mitä konkurssiin liittyen vain voi keksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit