torstai 22. joulukuuta 2016

Ansiosidonnainen päiväraha kesto

Ansiosidonnaisen päivärahan kesto eli päivärahakausi on tilanteestasi riippuen joko 30 4tai 5päivää. Kun täytät työssäoloehdon, alkaa enimmäismaksuaika aina alusta. Kun lähestyt eläkeikää, voi sinulla olla oikeus lisäpäiviin varsinaisen päivärahakauden jälkeen. Ansiosidonnainen päiväraha muodostuu perus- ja ansio-osasta sekä mahdollisesta lapsikorotuksesta.


Ansiopäivärahan kesto ja lisäpäiväoikeus. Sinulla voi olla oikeus ansiopäivärahaan myös osa-aikatyön, keikkatyön tai lomautuksen ajalle. Osa-aikatyönä pidetään sellaista työtä, jota tehdään esimerkiksi neljänä päivänä viikossa. Voit arvioida ansiopäivärahasi määrän päivärahalaskurin avulla. Ansiosidonnaista päivärahaa maksetaan yhtä työssäoloehtoa kohden pääsääntöisesti enintään 400.


Päivärahaa maksetaan viideltä päivältä viikossa. Silloin voimme maksaa ansiopäivärahaa enimmäismaksuajan päättymisen jälkeen sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin täytät vuotta. Enimmäiskesto 3päivää 400. Saat neuvontaa työsuhteeseen liittyvissä asioissa, mm.


Lisäksi saat työttömyysturvan ja Cityshoppari-sovelluksen! Laske arvio ansiosidonnaisesta päivärahastasi KOKO-kassan päivärahalaskurilla. Miten pitkään päivärahaa voidaan maksaa?


Lainsäädännössä opetusalalla tarkoitetaan opetustyötä oppilaitoksessa. Yksityisten konsultointia ja koulutustoimintaa harjoittavien yhtiöiden palveluksessa tehtyä opetus- ja koulutustyötä tai päiväkodissa tapahtuvaa lastentarhanopettajan työtä ei katsota opetustyöksi, joten näillä aloilla. Voit hakea ansiosidonnaista päivärahaa, jos olet työtön tai lomautettu, olet osa-aikatyössä tai keikkailet.


Liity PAMin jäseneksi. Tämä päivärahan osa ei riipu työttömyyttä edeltäneestä palkastasi ja täysi päiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen. Perusosaan lisätään ansio-osa, jonka suuruus riippuu palkastasi. Ansio-osa on päiväpalkkasi ja perusosan erotuksesta. OmavastuuaikaKun jäät ensimmäistä kertaa työttömäksi tai lomautetuksi, maksetaan työttömyyspäivärahaa viittä työtöntä päivää vastaavan omavastuuajan jälkeen.


Työttömyyspäivärahan maksaminen alkaa aina vasta omavastuuajan jälkeen riippumatta siitä, miksi olet jäänyt työttömäksi. Omavastuuajan tulee täyttyä kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Jos olet työttömäksi jäädessäsi jo ollut työelämässä ja täytät palkansaajan tai yrittäjän työssäoloehdon, voit saada Kelalta peruspäivärahaa. Edellytyksenä ansiosidonnaisen päivärahan maksamiselle on, että hakija on ollut työttömyyskassan jäsen vähintään kuusi edellistä kuukautta ja jäsenenä ollessaan on täyttänyt työssäoloehdon. Se on työttömyyskassojen jäsenten vapaaehtoinen “työttömyysvakuutus, joka maksetaan Kelan peruspäivärahan päälle.


TYÖTTÖMYYSKASSA Erityisalojen Toimihenkilöiden työttömyyskassa. Jos joudut työttömäksi tai lomautetuksi Ilmoittaudu TE-toimistoon työnhakijaksi täyttämällä sähköinen ilmoittautumislomake TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelussa viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Usein käytetään lyhyempää nimeä soviteltu päiväraha.


Muista ilmoittaa tulosi Kelaan tai työttömyyskassaan. Jokainen ansaittu euro vähentää työttömyysetuutta senttiä. Voit kuitenkin ansaita 3euroa kuukaudessa ilman, että se vähentää etuuden määrää. Voit itse arvioida päivärahasi suuruuden WebKassan päivärahalaskurin avulla.


Etuuden määrä lasketaan aina vasta hakemuksen käsittelyn yhteydessä ja hakemuksen liitteenä toimitettujen palkkaselvitysten. Työttömyyskassa ei laske etukäteen päivärahan määrää eikä anna sitä koskevia arvioita lainkaan. Voit saada sairauspäivärahaa, vaikka tulosi olisivat pienet.


Samalta ajalta maksetut muut lakisääteiset etuudet ja eläkkeet voivat vähentää sairauspäivärahan määrää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit