torstai 8. joulukuuta 2016

Määräaikainen työsopimus koeaika

Määräaikainen työsopimus koeaika

Sekä toistaiseksi voimassa oleviin että määräaikaisiin työsopimuksiin voi sisältyä koeaika. Koeajasta täytyy sopia. Siitä siis termi määräaikainen työsopimus. Työnantaja ja työntekijä sopivat päättymisajasta tai sovitusta tehtävästi silloin, kun työsuhde alkaa. Pidentämisestä on ilmoitettava työntekijälle ennen kuin koeaika päättyy.


Jos työntekijä on koeaikana ollut työkyvyttömyyden tai perhevapaan vuoksi poissa työstä, työnantajalla on oikeus pidentää koeaikaa kuukaudella kutakin työkyvyttömyys- tai perhevapaajaksoihin sisältyvää 30:tä kalenteripäivää kohden. Määräaika sitoo sekä työnantajaa että työntekijää. Miten koeajalla voi irtisanoa? Tällöin ei noudateta irtisanomisaikoja.


Sellaisia voivat olla mm. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on ensisijainen työsopimuksen muoto. Jos todetaan, että uusissa tehtävissä jatkamiselle ei ole edellytyksiä, työntekijällä on oikeus palata entisiin tehtäviinsä. Jossain määrin yksinkertaistetusti voidaankin sanoa, että työnantaja (tai vastaavasti työntekijä) voi purkaa työsopimuksen koeajalla, kun siihen on syytä. Syrjiviä ja epäasiallisia perusteita koeajan purkamisessa ei saa käyttää.


KVhL 3 3 ja § TSL 6: 8:ja. Enintään kk, alle vuoden määräaikaisessa virkasuhteessa maksimissaan puolet virkasuhteen kestosta. Mikäli määräaikainen viranhaltija siirtyy välittömästi toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen, hänelle voidaan määrätä uusi koeaika siten, että koeaikojen (määräaikaisen virkasuhteen koeaika ja toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen määrättävä) pituus on yhteensä enintään kuusi kuukautta, jos viranhaltijan. Jos työsopimus on määräaikainen , siihen pitää aina olla pätevä syy. Tämä syy pitää kirjoittaa työsopimukseen.


Esimerkiksi sijaisella on tavallisesti määräaikainen työ. Nauhoite osakassopimus osakeyhtiö perustaminen perustamissopimus peruuttaminen pitkäaikaistyötön puhelinhuijaus puhelinmarkkinointi puhelinmyynti. Paljon myös käytetään määräaikaisia työsopimuksia. Työsopimukseen on kirjoitettu työn päättymisaika.


Vuokra-asunnoissa näkee myös paljon vähintään vuoden määräaikaisia sopimuksia, minkä jälkeen se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana. Erona tässä on edellä mainittuun sopimustyyppiin se, että sopimuksen kesto on sidottu tietyn pituiseksi. Sopimukseen voidaan liittää myös koeaika , jolloin työntekijä ja työnantaja voivat päättää työsuhteen halutessaan.


Mihin saakka voin sopia hänen kanssaan koeajasta? Alkaako koeaika kulua jo 8. Työsuhteen alkuun voidaan sopia koeaika , joka voi työsopimuslain mukaan olla enintään kuusi kuukautta, määräaikaisessa työsuhteessa korkeintaan puolet työsuhteen pituudesta. Palkka ja muut edut eivät saa olla huonompia kuin mitä työehtosopimuksessa tai laissa sanotaan. Uudessa työssä voi olla aluksi koeaika.


Vuotta lyhyemmissä määräaikaisissa virka- ja työsuhteissa koeaika voi olla enintään puolet virka- tai työsuhteen kestosta. Työntekijä tai työnantaja voi päättää työsuhteen koeaikana. Jos kyseessä on pidempi­aikainen työ, kannattaa koeaika olla. Jos olet työsuhteessa, koeajasta sovitaan työsopimuksessa. Työtä voidaan tehdä erilaisissa työsuhteissa: vakituisesti, kokoaikaisesti, määräaikaisesti ja osa-aikaisesti.


Työsuhteen muoto vaikuttaa esimerkiksi työsuhteen päättymiseen, irtisanomiseen ja työsuhteen purkuun. Alle kahdeksan kuukauden työsuhteissa koeaika saa olla enintään puolet työsuhteen kestosta. Työnantajan on ilmoitettava hyvissä ajoin työntekijälle sopimuksen päättymisajankohdasta, jos se on vain työnantajan tiedossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit