torstai 29. joulukuuta 2016

Työtodistus nykyisestä työpaikasta

Suppeaan työtodistukseen on kirjattava aina työsuhteen kokonaiskesto ja työtehtävät. Esimerkiksi uutta työpaikkaa hakiessasi on aikaisemmalla työkokemuksella todennäköisesti suuri merkitys. Nykyisin työnantajat kysyvät myös usein suosittelijoita, joten pyydä aiemmalta esimieheltäsi lupa käyttää häntä suosittelijana. Yleensä se sisältää työnantajan ja työntekijän nimen, työsuhteen alku- ja loppuajan, työsuhteen päättymisen syyn (esimerkiksi tuotannollis-taloudelliset syyt) ja työnantajan edustajan allekirjoituksen sekä mahdolliset leimat.


Mä ainakin äippälomalle jäädessä pyysin, koska aattelin hakea uutta työpaikkaa ennenkuin äitiysloman päättymistä. Oli nimeltään kai joku väliaikainen työtodistus , mutta pomo kirjoitti siis sen ilman mitään sen kummemmin mukisematta. Hei ihan oikeasti, on täysin yleinen ja kaikkien ymmärtämä käytäntö, että nykyisestä työpaikasta ei tarvita todistuksia eikä nykyiseen työpaikkaan soiteta. Eli älä nyt stressaa tämän takia! Ota tosiaan vaikka työsopimus mukaan, niin onpahan sitten joku todiste asiasta.


Yleensä hakemukseen laitetaan nykyisen työpaikan tiedot vain (alkuajankohta). Ei nykyisestä työpaikasta tarvitse mitään sanoa! Työtodistus pyydetään vasta työsuhteen päättymisen jälkeen. Varsinkaan haastattelussa. Todistuksen pyydetään yl.


VANHOISTA työsuhteista, ei nykyisestä. Osa myös haluaa vain lähteä pois nykyisestä työstä ja ryhtyä etsimään uutta. Irtisanoutumisella tarkoitetaan tilannetta, missä työntekijä eli sinä irtisanoudut nykyisestä voimassaolevasta työsopimuksestasi. Ehdottomasti kuuluu. Ja katso etteivät ne ole vain epämääräisessä pinkassa vaan vaikka nätisti johonkin kansioon aseteltuna.


On myös hyvä ottaa itse valmiiksi kopiot kaikista, että tarvitessa voit ne jättää haastattelijalle eikä itse paikan päällä tarvitse kenenkään juosta niitä kopioimassa. Palkkaneuvonta auttaa jäseniä palkkaan ja palkkaneuvotteluihin liittyvissä kysymyksissä. Palkkaneuvonnan työkaluja kannattaa käyttää, jos mietit palkkatoivetta työhakemukseen, pohdit sopivaa palkkatasoa työtehtäviesi muuttuessa nykyisessä yrityksessä tai jos koet nykyisen palkkasi olevan jäljessä yleisestä palkkatasosta. Tässä olisi parin kuukauden tyhjä jakso, ei liikettä, alkukesällä uutta työmuutosta sinulle, työtä joka tapauksessa jos nykyinen työpaikka ei onnistu tulee jotain muuta. Työpaikalla johtoasemassa naisia jotka häärää siellä ja täällä, roolit ihan sekaisin olleet jo vuosia.


Muista pyytää kuvaava työtodistus. Jos vakuuttelet asiaa stat decillä (valaehtoinen lausunto) ja jos samassa stat decissä vakuutat myös toimittavasi nykyisestä työstäsi tarvittavan todistuksen jälkikäteen (eli työpaikasta erottuasi), niin hakemuksesi käsittelijä varmaankin ymmärtää, mistä todistuksen puuttuminen johtuu. Viimeksi tästä johdonmukaisuudesta tunnustusta antoi STTK:n pääekonomisti Ralf Sund Suomenmaan haastattelussa, vaikka ei ole ollutkaan kaikista yksittäisistä päätöksistä samaa mieltä. Samalla edellytyksellä työnantajan on pyynnöstä annettava kadonneen tai turmeltuneen työtodistuksen tilalle uusi.


Kuolleen työntekijän lähimmillä omaisilla on niin ikään oikeus saada työtodistus. Työsopimuksen päättymispaikka tai lomautuksen alkamispaikka. Säädösten mukaan virkaan hakeneet ovat julkista tietoa, koska halutaan julkisuuden valvovan virantäytön asiallisuutta. Virkaa on voitava hakea niin, ettei tieto nykyisestä työpaikasta pois pyrkimisestä ole julkinen. Tämä pitäisi muuttaa.


Eli onko asiallisuusaspekti aivan turhanpäiväinen asia, jos se halutaan sivuuttaa? On myös huomioitava, että ”vakuutus ei kuitenkaan ole voimassa edellä mainituissa paikoissa ja mainittu-jen paikkojen välisillä matkoilla”. Matkalla mökillesi tai mökillä ol-lessasi ei vakuutus ole voimassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit