tiistai 13. joulukuuta 2016

Pef arvot urheilijalla

PEF - puhallusmittareita voi ostaa esimerkiksi allergia- ja astmayhdistyksistä sekä apteekeista. Katso ohjevideo: PEF -puhallus PEF -taulukko ja ohje. PEF -laskuri, joka laskee astmaatikkojen PEF - arvot helpommin. PEF -mittausta käytetään etenkin astman toteamisessa ja astmahoidon tehon arvioinnissa Astma 1. Astman diagnoosin kannalta keskimääräistä PEF -arvoa tärkeämpi on PEF -arvon heilahtelut päivän mittaan.


Terveellä ihmisellä PEF - arvot vaihtelevat vuorokaudessa 5–. Pef arvot ovat täysin yksilölliset ja viitearvot ovat nimensä mukaisesti vain viitearvoja. Jokaisen täytyy ensin puhallella pef arvoja esim.


Nämä puhallukset tietysti flunssattomana. Aikuisten ja lasten arvot ovat erilaiset. Automaattisesti nuo sinun arvosi eivät ole huonot, vaan tosiaankin riippuvat edellä mainituista seikoista. Urheilijalla voi esiintyä myös muita kuin astmasta johtuvia hengitystieoireita.


Taustalla voi olla infektio, joskus taas toiminnallinen äänihuulisalpaus eli VCD ja joskus hyperventilaatio. Urheilijan astman hoitaminen on usein vaativaa, koska tavallinen astmalääkitys ei aina riitä estämään oireita. PEF -seuranta aloitetaan samanaikaisesti hoidon kanssa. Alentunut arvo verrattuna normaaliarvoihin ei sinänsä kerro syytä alhaiseen huippuvirtaukseen, mutta jos PEF -arvo paranee avaavalla lääkkeellä 15–prosenttia ja absoluuttisesti vähintään ml, tukee löydös jo vahvasti astman mahdollisuutta. PEF -arvo pienenee suurten keuhkoputkien ahtautuessa ja hengitysvoiman vähentyessä.


Mulla kans Pef mittaukset menossa, huomenna alotan puhaltaa avaavien lääkkeiden kanssa. Saa nähdä miten avaava vaikuttaa. Kyllä se miehes osaa ilmottaa jos hengitys käy niin vaikeeks et tarvii apua. Eilen puhalsin 3ja hengitys ei meinaa kulkea. Kun mä en oikestaan edes tiedä miksi se lääkäri mittasi sen arvon.


Ei sanonu kuuluuko keuhkoista mitään, mittasi tuon, kysyi ahdistaako henkeä (kyllä välillä, varsinkin nyt flunssan aikana) ja sitten sanoi että on keuhkoputkentulehdus. Jos hoito parantaa PEF -arvoja, saadaan diagnoosi ja nähdään kortisonihoitovaste. Mikä on sinulla huono arvo, voi olla toisella jo kuolemaksi. Pef - arvot on yksilöllisiä! Varsinkin urheilijalla voi hyvinkin olla pef - arvot esimerkiksi 8vaikka sattuisikin olemaan astmaatikko.


Ja kyllä useimmat astmaa sairastavat itse tietävät mikä on normaali arvo ja milloin ollaan jo huonoilla vesillä. Seurantaan on kehitetty runsaasti erilaisia mittareita, mutta eniten tutkittua tietoa on saatavissa ns. Wright in peak-flow mittarista. Jos PEF - arvot tai spirometria eivät parane kortisonihoidon aikana, tulos puhuu astmaa vastaan muttei sulje pois lievää tautia. Eri mittareilla saadut arvot vaihtelevat merkittävästi ja siksi onkin tärkeää että potilas seuraa PEF -arvojaan samalla mittarilla ja oikeaa puhallustekniikkaa käyttäen.


Astmalääkitystä nyt pari viikkoa takana, saa nähdä paljon auttaa pitkässä juoksussa. Noihin PEF mittauksiin en oikein osaa ottaa kantaa. Pulmonologia kiinnostaa tulosten suuruuden lisäksi niiden vaihtelu, lääkkeiden vaikutus tuloksiin yms. Sä olet urheilija, etkä normaali-ihminen, joten vaikka ne arvot olisi normaalia korkeammat, ei se poissulje astmaa.


Tietokoneistettu spirografia on ylivertainen verrattuna PEF -puhalteluun. Apteq pulssioksimetri. Viimeisimmän keuhkoputkentulehduksen yhteydessä kuulin sitten Hesarin hiihtäjäjutusta, jossa puhuttiin mykoplasmainfektiosta. Oireet kuulosti liiankin tutuilta ja menin yksityiselle otattamaan mykoplasmaviljelyn (tai mikä sen testin virallinen nimi sitten lieneekään).


Raja- arvot (oliko 30) ylittyi räikeästi, tulos oli 155. Pointtina se, että en ole varmaan vuoteen tuntenut itseäni näin terveeksi. Tuntuu kuin olisin hankkinut kaupasta uudet ja paremmat keuhkot. En olisi ikikuuna päivänä uskonut, että vaikutus on näin nopeaa. Toki johtuu myös siitä, että PEF -mittauksissa arvot olivat jo hälyttävän alhaalla eli olin sairastunut äkilliseen vaikeaan.


Immuunijärjestelmä romahti valtavasta määrästä antibiootteja ja rauta- arvot laski anemian puolelle. Podin sitä puoli vuotta ja puoli vuotta meni, että sain nostettua ne edes raja-arvoihin. Maitohappo- ja syketasot oli vielä vuoden päästäkin pilvissä ja nousi heti kovemmissa treeneissä liian korkeiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit