torstai 8. joulukuuta 2016

Osittainen hoitovapaa palkka

Osittainen hoitoraha on veronalaista tuloa. Kun saat tuen lisäksi palkkaa tai muuta verotettavaa tuloa osittaisen hoitorahan lisäksi, pidätetään vero hoitorahasta lisäprosentin mukaan. Voit myös pyytää verottajaa lähettämään Kelaan muutosverokortin sosiaalietuutta varten.


Yhden ihmisen päättäväisyys voi helpottaa monien elämää. Tämän osoitti Johanna Roivas, joka ei uskonut ensimmäiseen saamaansa vastaukseen, vaan halusi selvittää asian perin juurin. Johanna työskentelee sairaanhoitajana Pohjois-Karjalan keskussairaalassa. Hoitovapaa ja osittainen hoitovapaa.


Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus saada hoitovapaata vanhempainrahakauden jälkeen lapsensa tai taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Jos nyt on vaikka viikkoa lomaa vuodessa, niin sama määrä niitä viikkoja on lyhennetyllä työajallakin. Tarkista kuitenkin mitä oma työehtosopimuksesi tästä sanoo. Työajan lyhentämisen tavasta sovitaan työpaikalla. Jos työntekijän lapsi tai muu hänen taloudessaan vakituisesti asuva alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, työntekijällä on oikeus saada tilapäistä hoitovapaata lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi.


Tilapäinen hoitovapaa voi kestää enintään neljä työpäivää kerrallaan. Erityisäitiys-, vanhempain- ja hoitovapaa , poissaolo pakottavista perhesyistä sekä poissaolo perheenjäsenen tai muun läheisen hoitamiseksi ovat palkattomia. Voit saada osittaista hoitorahaa, kun teet töitä enintään tuntia viikossa lapsen hoidon vuoksi. Oikeus osittaiseen hoitovapaaseen perustuu työsopimuslakiin. Työntekijä, joka on ollut saman työnantajan työssä yhteensä vähintään kuusi kuukautta viimeksi kuluneen kuukauden aikana, voi pääsääntöisesti saada lapsensa tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi osittaista hoitovapaata siihen saakka, kun perusopetuksessa olevan lapsen toinen lukuvuosi päättyy.


Työntekijä voi saada lapsensa hoitamiseksi osittaista hoitovapaata siihen saakka kunnes lapsen toinen lukuvuosi peruskoulussa päättyy. Mikäli lapsi kuuluu pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin, osittaista hoitovapaata voi saada siihen saakka kunnes lapsen kolmas lukuvuosi päättyy. Jos yksityiskohtaisista järjestelyistä ei voida sopia, työnantajan on annettava yksi hakemuksen mukainen jakso kalenterivuodessa. Lyhennetyn työajan tulee olla yhdenjaksoinen lepotaukoja lukuun ottamatta. Sen saa työntekijä, joka on ollut saman työnantajan palveluksessa vähintään kuukautta viimeksi kuluneen kuukauden aikana.


Työntekijä voi tehdä lyhennettyä työaikaa lapsen hoidon vuoksi, mikäli jos hän on ollut samalla työnantajalla töissä vähintään kuusi kuukautta viimeisen kuukauden aikana. Käytettävissä olevia perhevapaita ovat äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa sekä hoitovapaa , osittainen hoitovapaa ja tilapäinen hoitovapaa sekä poissaolo pakottavasta perhesyystä. Lapsen äiti voi jäädä äitiysvapaalle, jonka pituus on 1arkipäivää. Lomanmääräytymisvuonna pidetty hoitovapaa ei siis vähennä lomakertymää työssäolokuukausilta.


Jos työsuhde on kestänyt yli vuoden, työntekijä ansaitsee siis edelleen päivää lomaa kuukaudessa, vaikka hän olisi ollut osan vuotta hoitovapaalla. Jos työaika on järjestetty keskimääräiseksi, se tulee lyhentää keskimäärin tunniksi viikossa. Olen vielä äitiyslomalla, mutta keväällä olisi tarkoitus mahdollisesti jäädä osittaiselle hoitovapaalle eli tehdä 30h viikossa.


Mitä palkka silloin mahtaa olla? Tuleeko tähän osittaiseen hoitovap. Jos vapaan kesto on enintään arkipäivää, ilmoitusaika on kuitenkin kuukausi. Esimerkiksi osittainen hoitovapaa on voitu toteuttaa päivittäistä työaikaa lyhentäen siten, että työntekijä työskentelee viitenä päivänä viikossa mutta vain esimerkiksi kuusi tuntia päivässä. Tällöin arkipyhäkorvaus voidaan maksaa päivittäisiltä työtunneilta.


Kuukausipalkkainen työntekijä saa pääsäännön mukaan vuosiloman ajalta saman palkan kuin työssä ollessaan eli loman alkamisen ajankohta määrää lomapalkan suuruuden. Kun vuosiloma pidetään kesken perhevapaan, kuukausipalkkaisen työntekijän vuosilomapalkan lähtökohtana on yleensä vapaata edeltänyt palkka. Loman osan tai palkanmaksukautta lyhyemmän loman palkka.


Laskenta vastaa useilla työehtosopimusaloilla sovittua osa-ajan palkanlaskentamallia (ks. oma työehtosopimus).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit