torstai 22. joulukuuta 2016

Aselupien takaisin saaminen

Päättää kirjoitti:. Asian, jos hän on sitä mieltä että et ole sopiva henkilö aseen hallussapitäjäksi ase siirtyy valtion omaisuudeksi, sinulla on oikeus myydä se ase sellaiselle henkilölle jolla on jo entuudestaan luvat samanlaiselle aseelle, eli jos löydät sellaisen henkilön jolla on luvat, anna hänelle aseen sarjanumero, sovi hinnasta, ja poliisi antaa tämän aseen sille ko. Myöntäminen perustuu kokonaisharkintaan, eikä mikään tietty rikos suoraan estä luvan saamista. Tällainen voidaan myöntää ”erityisen painavasta syystä vuotta vaan ei vuotta täyttäneelle henkilölle”. Lakitekstissä ei ole eritelty, mitä painavat syyt olisivat.


Olen kuullut pistoolivalmentaja Marko Lepältä, että pistooliluvan saaminen alle 20-vuotiaana ”ei ole mahdotonta mutta se voi olla erittäin vaikeaa”.

Kun poliisi on peruuttanut aseenkantoluvat, niin onko jotain aikarajaa, jonka jälkeen niitä voi anoa ja onko niitä ylipäätäänsä mahdollista saada uudestaan. Peruuttamisen syihin ei liittynyt aseet mitenkään, vaan kyse oli elämäntilanteesta ja saadusta kirjanpitorikostuomiosta. Ehdollinen rangaistus on ohi, kuten koetusaikakin. Silloiseen elämäntilanteeseen liittynyt. Aseiden puolesta ja aseita vastaan.


Suomi on aina näyttänyt mallia ja ollut edelläkävijä, kun on ollut kysymys metsästyksestä tai aseiden hallussapidosta ja niiden hankinnasta. Aselupien puolesta ja vastaan. Mitä luovutetuille esineille tehdään?


Siinä kyllä olen samaa mieltä että aseluvan saaminen pitäisi olla joustavampaa, varsinkin jos hakijalla on entuudestaan luvallisia ampuma-aseita.

Kun otetaan huomioon A:n tekoon 10. A:n ampuma- aselupien peruuttamiseen ovat täyttyneet ja poliisilaitos on voinut katsoa A:n. Sisäministeriö antaa syksyllä ohjeet, joiden tavoitteena on tasoittaa eri poliisilaitosten vaihtelevia lupalinjoja.


Suomessa perutaan vuosittain lähes kolmetuhatta aselupaa. Yleisimpiä syitä aseluvan perumiseen ovat päihde- ja mielenterveysongelmat sekä syyllistyminen rikokseen. Useita aselain kohtia on muutettu sen jälkeen, joten blogi ei ole enää sellaisenaan voimassa.


Työn alla on uusi ”ohjeita aseluvan hakemisen v. Tästä blogista tulee pitkä koska asiastakin on tehty monimutkainen. Poliisilaitosten välillä on kuitenkin eroja. Melkein helpommalla pääset, kun rupeat ratakiskosta tekemään. Metsästyksen tai ampumaurheilun.


Kytösaaren mukaan ei kuitenkaan pystytä sanomaan, millä tavalla Saksan veriteon ase oli tehty toimintakyvyttömäksi. Kantelijan ampuma- aselupien peruutuspäätös jäi näin ollen voimaan. Hänet haastateltiin, minkä jälkeen ylikomisario B pyysi kantelijaa 27.


Alkuun pääsee mainiosti hankkimalla haulikon ja kiväärin. Toki jos tarkoituksesi on metsästää ainoastaan lintuja, tai kulkea vain hirvieläinten perässä, ei molempia aseita tarvita. Oman aseluvan saaminen edellyttää 18-vuoden ikää, mutta 15-vuotta täyttänyt voi hakea rinnakkaislupaa jo olemassa olevaan aseeseen. Kaakkois-Suomen rajavartiosto peruutti A:n rajavartiomiehen toimivaltuudet vastaavaksi ajaksi.


Karenssiajan jälkeen ei enää ole ollut estettä siirtää A:ta takaisin rajavartiomiehen toimivaltuuksia edellyttäviin tehtäviin.

Aseliikkeistä anastettujen aseiden osuus oli vain alle prosenttia. Anastetuista aseista saatiin takaisin noin prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit